4810
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στην επινίκια ομιλία του | Dimitris Kapantais / SOOC

Εκλογές 2023: Αυτοδύναμη ΝΔ, νέα καθίζηση ΣΥΡΙΖΑ, στη Βουλή οι «Σπαρτιάτες»

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2023, 18:01
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/06/2023, 06:02
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στην επινίκια ομιλία του
|Dimitris Kapantais / SOOC

Εκλογές 2023: Αυτοδύναμη ΝΔ, νέα καθίζηση ΣΥΡΙΖΑ, στη Βουλή οι «Σπαρτιάτες»

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2023, 18:01
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/06/2023, 06:02

Οι 20ες εκλογές της Μεταπολίτευσης διεξήχθησαν από το πρωί της 25ης Ιουνίου υπό ιδιόμορφες συνθήκες: με το καλοκαίρι να καλεί τους ψηφοφόρους στις παραλίες και όχι στα εκλογικά τμήματα, με ένα συντριπτικό υπέρ της ΝΔ αποτέλεσμα στις 21ης Μαΐου αλλά με τις «κάλπες άδειες» όπως ήταν η προειδοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον ΣΥΡΙΖΑ να παλεύει με την αποσυσπείρωση και την αμφισβήτηση του Αλέξη Τσίπρα, με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ να διεκδικούν αύξηση των δυνάμεών τους και με τη ρευστότητα στα λεγόμενα μικρά-περιθωριακά κόμματα να κρύβει και τελικά να αποκαλύπτει εκπλήξεις.

Η συμμετοχή όντως ήταν περιορισμένη –στις 5 μ.μ. ήταν οκτώ μονάδες κάτω απ’ ό,τι τον Μάιο– και αυτή επέτρεψε σε προβλέψεις για νέες αλλαγές στον εκλογικό χάρτη και την επιβεβαίωση της ύπαρξης ενός πολιτικού συστήματος του «ενάμιση κόμματος», δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας που αναδεικνύεται όχι μόνο αυτοδύναμη αλλά και πολιτικά κυρίαρχη. Η χώρα έχει κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης ορκίζεται εκ νέου Πρωθυπουργός το πρωί της Δευτέρας.

Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται εμφανώς σε πολιτική αποδρομή καθώς υποχώρησε ακόμη περισσότερο από τη συντριβή του Μαΐου. Η εσωστρέφεια είναι εδώ – ο κ. Τσίπρας έθεσε εαυτόν στη διάθεση των μελών του κόμματος.

To ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ βελτιώνει οριακά την επίδοση του Μαΐου, ενώ το θρίλερ για τη συμμετοχή των μικρών κομμάτων έληξε με εκπλήξεις και δημιουργώντας μια ασύμμετρη εικόνα για τη νέα Βουλή: οι ακροδεξιοί Σπαρτιάτες με τη στήριξη του Ηλία Κασιδιάρη αναδείχτηκαν έκτο κόμμα, ενώ στη Βουλή μπήκαν η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου και το θρησκόληπτο κόμμα Νίκη.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

00:45 Ο Εμανουέλ Μακρόν, πρόεδρος της Γαλλίας, συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη νίκη του. Σε μήνυμά του στο Twitter, χαρακτήρισε τον πρόεδρο της ΝΔ «φίλο και εταίρο», με τον οποίο θα συνεργαστούν για «μια Ευρώπη πιο ισχυρή και πιο κυρίαρχη».

23:42 Τα τηλεφωνήματα του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Ανδρουλάκη για να τον συγχαρούν για τη νίκη του δέχτηκε αργά το βράδυ της Κυριακής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

23:40 Μηχανοκίνητη πορεία και πανηγυρισμοί οπαδών του ΚΚΕ στο Σύνταγμα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.

23:32 Κουκουλοφόροι εξαπέλυσαν επίθεση με πέτρες και μολότοφ κατά των γραφείων του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη. Μετά από επέμβαση των ΜΑΤ, η ένταση αποκλιμακώθηκε.

23:20 Στις 13:00 θα γίνει η ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

23:15 Ξεκινάνε άμεσα οι συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να προκαθοριστεί το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή προέδρου και μελών Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος από τη βάση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κομματικές πηγές, θα συνεδριάσει μέσα στην εβδομάδα το Εκτελεστικό Γραφείο, στη συνέχεια η Πολιτική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή.

23:10 «Ευχαριστώ τους πολίτες που στήριξαν με την ψήφο τους το ΠΑΣΟΚ» δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου, σημειώνοντας πως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έκανε ακόμα ένα βήμα στην σταθερή ανοδική πορεία του κόμματος.

«Το ΠΑΣΟΚ δυναμέωνει, ανανεώνεται, προχωρά. Στη διπλή εκλογική μάχη αυξήσαμε την εκλογική και κοινοβουλευτική μας δύναμη κατά 50% σε πολλούς νομούς, το ΠΑΣΟΚ έχει αναδειχθεί δεύτερη δύναμη, πιάσαμε ξανά το νήμα της ιστορίας» ανέφερε χαρακτηστικά.

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για την άνοδο της ακροδεξιάς και των νεοναζιστικών μορφωμάτων, όπως είπε, τονίζοντας πως διαχρονικά το ΠΑΣΟΚ ήταν «δημοκρατικό ανάχωμα απέναντι σε όλα αυτά τα φαινόμενα. Το αποψινό αποτέλεσμα υπογραμμίζει το χρέος μας» πρόσθεσε και συνέχισε: «να οικοδομήσουμε την Κεντροαριστερά για να αποκτήσει η χώρα μια ισχυρή πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ».

! 22:48 Εκτός Βουλής μένουν πρωτοκλασάτοι του ΣΥΡΙΖΑ και του συστήματος Τσίπρα: είναι χαρακτηριστικό ότι δεν εκλέγονται η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Γιώργος Τσίπρας!

Με μειωμένη δύναμη κατά 24 έδρες από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ανά την Επικράτεια, με ποσοστό 17,84% και 47 έδρες έναντι του 20,07% και 71 έδρες στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, με συνέπεια σημαντικά στελέχη του κόμματος να μένουν εκτός Βουλής.

Στο 96,38% της ενσωμάτωσης των εκλογικών τμημάτων:

Στην Α’ Αθηνών από τις τρεις έδρες χάνεται η μία έδρα και μένει εκτός ο Νίκος Βούτσης. Στον Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών από τις 3 έδρες χάνει τη μία η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Στον Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών πάλι από τις 3 έδρες χάνει μία έδρα και μένει εκτός η Ρένα Δούρου εάν επιλέξει αυτήν ως περιφέρεια εκλογής του ο Αλέξης Τσίπρας. Στον Β3 Νότιο Τομέα από τις 4 έδρες χάνεται η μία αυτή του Γιάννη Μουζάλα. Στην Α’ Πειραιώς διατηρείται η μια έδρα με πρώτο τον Αλέξη Τσίπρα και δεύτερο τον Θ. Δρίτσα. Στην Β’ Πειραιώς από τις δύο χάνει τη μία, αυτή του Γιάννη Ραγκούση. Στην Ανατολική Αττική από τις δύο χάνει τη μία και μένει εκτός ο Χρήστος Σπίρτζης. Στη Δυτική Αττική την 1 έδρα χάνει τελικά ο Γιώργος Τσίπρας.

Υστερα από θρίλερ, την έδρα στα Χανιά κράτησε τελικά ο Παύλος Πολάκης.

22:40 Τα συγχαρητήριά της στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξέφρασε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα.

22:39 «Δεν χωρεί αμφιβολία ότι το αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ αρνητικό και δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να παριστάνουμε ότι δεν συνέβη. Είναι μια πολύ σοβαρή ήττα»: αυτό δήλωσε στην ΕΡΤ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. «Σημειώνω όμως ότι ο κύριος Μητσοτάκης υπογράμμισε μέσα στον πανηγυρισμό του για τη μεγάλη νίκη του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο βασικός πολιτικός του αντίπαλος» επέμεινε πάντως.

22:33 Με την παράδοση των επισήμων εκλογικών αποτελεσμάτων, από τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και την ορκωμοσία του επανεκλεγέντος Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αρχίζει αύριο Δευτέρα, 26 Ιουνίου, η πρώτη φάση της μετεκλογικής περιόδου. Βασικοί σταθμοί της, η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνηση (αργότερα αύριο Δευτέρα) και η ορκωμοσία των «300» (την επόμενη Δευτέρα, 3 Ιουλίου), και τελικός σταθμός, η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς τη νέα κυβέρνηση, μερικές ημέρες αργότερα.

22:30  Από το εκλογικό κέντρο της Πλεύσης Ελευθερίας στην Αγία Παρασκευή, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, υπό τις συχνές επευφημίες των φίλων του κινήματος, δήλωσε εν πρώτοις, «αντέξαμε απέναντι σε μια ανέντιμη, πρωτοφανή επίθεση τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα των πολιτών να έχουν εκπροσώπηση μέσα στη Βουλή. Υπερασπιστήκαμε την ελπίδα και την προσδοκία των πολιτών. Και οι πολίτες υπερασπίστηκαν την ελπίδα τους, υπερασπίστηκαν την προοπτική η Πλεύση Ελευθερίας να βρίσκεται μέσα στη Βουλή. Η Βουλή να έχει ζωή και η Βουλή να έχει μέσα τους πολίτες. Εμείς ρωτήσαμε τους πολίτες “θέλεις να είσαι εσύ στη Βουλή;”. Και οι πολίτες μας απάντησαν “ναι”».

22:18 «Η “ΝΙΚΗ” θα ασκήσει πραγματική αντιπολίτευση στην ερχόμενη Βουλή», ανέφερε σε δηλώσεις ο πρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Νατσιός και συμπλήρωσε: «Δεν αγωνιζόμαστε μόνο για αυτούς που μας τίμησαν με την ψήφο τους αλλά για όλο τον ελληνικό λαό. Ασφαλώς και γι’ αυτή την σιωπηλή πλειοψηφία που δεν προσήλθε να ψηφίσει. Με σεβασμό στην ψήφο των συμπολιτών μας και με φόβο θεού θα πορευθούμε μαχόμενοι για τη νίκη του ελληνισμού, την νίκη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας την νίκη του απλού λαού».

22:17 «Η ΝΔ είναι το πιο ισχυρό κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη. Η Ελλάδα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην Iστορία της. Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες δεν έστειλαν μόνο ένα μήνυμα συνέχειας στη διαδρομή που χαράξαμε πριν από τέσσερα χρόνια αλλά μας έδωσαν ισχυρή εντολή να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στο δρόμο των μεγάλων αλλαγών που έχει ανάγκη η πατρίδα μας», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωσή του για το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.

«Με ηχηρό και ώριμο τρόπο έκλεισαν οριστικά έναν τραυματικό κύκλο ψέματος και τοξικότητας που κράτησαν πίσω τη χώρα και δίχασαν την κοινωνία εδραιώνοντας έτσι την εποχή της αληθινής προόδου.

! 22:15 Η νέα κατάσταση «απαιτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ σωστή, νηφάλια εκτίμηση, δημοκρατική εγρήγορση, ενότητα, αλλά και γρήγορες αποφάσεις για τις αναγκαίες αλλαγές», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος, για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Επεσήμανε  ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρότι παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση έχει υποστεί σοβαρή εκλογική ήττα και υπογράμμισε ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα είναι κυρίως αρνητικό για την κοινωνία και για τη δημοκρατία». Σημείωσε ότι «η Δεξιά και η άκρα Δεξιά προελαύνουν» και πως «οι δυνάμεις της δημοκρατίας οφείλουν να οργανώσουν τις αντιστάσεις τους», για να τονίσει ότι αυτό αποτελεί προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ποτέ στα χρόνια της μεταπολίτευσης δεν υπήρξαν συσχετισμοί τόσο αρνητικοί για το προοδευτικό χώρο», τόνισε.

Ως χρονικό ορίζοντα για «την επιστροφή» του ΣΥΡΙΖΑ προσδιόρισε τις ευρωπαϊκές εκλογές, σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα. Είπε ειδικότερα ότι «για τον ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε ένας μεγάλος και δημιουργικός ιστορικός κύκλος, ένας κύκλος θετικής προσφοράς στην κοινωνική πλειοψηφία και την πατρίδα» και «πρέπει να τον αποτιμήσουμε με περηφάνια».

Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει τις αποφάσεις του «με συντεταγμένες και συλλογικές διεργασίες» «όπως αρμόζει σε ένα δημοκρατικό συμμετοχικό κόμμα» και πως «τα μέλη του κόμματος θα κληθούν να μας κρίνουν όλους και να χαράξουν τη στρατηγική που ανταποκρίνεται στις δύσκολες συνθήκες». Σημείωσε ότι «είναι αυτονόητο, πως σε αυτή τη δημιουργική συλλογική διεργασία ανασυγκρότησης, πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στη κρίση των μελών του κόμματος».

22:02 Στη δική του προσέγγιση για το τι σημαίνει η επόμενη μέρα για τη Νέα Δημοκρατία, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, προχώρησε ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Η Ελλάδα είναι μια δυτική δημοκρατία με τις θεσμικές εξισορροπήσεις που έχει μια δυτική δημοκρατία. Γιατί ακούστηκαν διάφορα περί παντοκρατορίας κλπ. Καταρχήν ούτε καν την επιδιώκουμε», τόνισε.

«Eδώ και ένα μήνα είχα πει ότι εμείς στην πραγματικότητα επιδιώκουμε ένα παρόμοιο αποτέλεσμα που θα μας επιτρέψει να έχουμε μια λειτουργική κυβέρνηση με μια επαρκή πλειοψηφία. Ούτε τάσεις ηγεμονισμού είχαμε, ούτε κυριαρχίας, ούτε τίποτα», προσέθεσε.

21:50 Στελέχη της ΝΔ που ρωτήθηκαν σχετικά με τα ποσοστά που πήραν κόμματα στα δεξιά της αναφέρουν τα εξής: «Επειδή, κυρίως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται μεγάλη συζήτηση για τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ, προκειμένου να στρέψουν τη συζήτηση μακριά από τη μεγάλη νίκη της ΝΔ και από τη δική τους συντριβή, πρέπει να θυμίσουμε ότι την προηγούμενη δεκαετία, τα ποσοστά δεν ήταν πολύ διαφορετικά. Αυτό που έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά είναι το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας και η σημαντική διεύρυνση της επιρροής της.

Στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ είχαν 14,5% (7,5% οι ΑΝΕΛ και 6,9% η Χρυσή Αυγή) ενώ το 2015 το ποσοστό αυτό ήταν στο 11%. Η Χρυσή Αυγή ήταν στο 6,2% και οι ΑΝΕΛ στο 4,7%.

Η μεγάλη διαφορά είναι ότι τότε η ΝΔ ήταν στο 29% ενώ σήμερα είναι πάνω από 40% διευρύνοντας διαρκώς την απήχησή της. Καλύπτει δηλαδή έναν πολύ ευρύτερο χώρο κα εκφράζει τις δυνάμεις του προοδευτικού εκσυγχρονισμού και του υπεύθυνου πατριωτισμού. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρεί να αναδείξει στο μεγάλο ζήτημα των εκλογών την άνοδο των κομμάτων στα δεξιά της ΝΔ, δεν είχε κανένα πρόβλημα να συγκυβερνήσει με ένα κόμμα που βρισκόταν στα δεξιά της ΝΔ».

21:45 Με μια πανηγυρική ανάρτηση στο Twitter, ο φυλακισμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλίας Κασιδιάρης σχολίασε το εκλογικό αποτέλεσμα.

21:40 «Η ψήφος στο ΚΚΕ δεν είναι ευκαιριακή. Συνεχίζουμε αποφασιστικά», ήταν το μήνυμα του γενικού γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

«Με βάση το αποτέλεσμα έχουμε αύξηση σε ποσοστό και ψήφους σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου. Σε ένα αρνητικό πολιτικό συσχετισμό, εκφράζεται μια δυναμική ανόδου της εκλογικής επιρροής του κόμματος. Χαιρετίζουμε τις εργατικές, λαϊκές συνοικίες της Αθήνας και όλης της χώρας», είπε.

21:33 Με καταμετρημένο το 90% των εκλογικών τμημάτων της επικράτειας τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

ΝΔ: 40,52% και 158 έδρες

ΣΥΡΙΖΑ: 17,84% και 47 έδρες

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 11,96% και 32 έδρες

ΚΚΕ: 7,61% και 20 έδρες

Σπαρτιάτες: 4,71% και 13 έδρες

Ελληνική Λύση: 4,48% και 12 έδρες

Νίκη: 3,73% και 10 έδρες

Πλεύση Ελευθερίας: 3,16% και 8 έδρες

ΜέΡΑ25: 2,43%

21:22 «Ο λαός της Ελλάδας εξέφρασε για άλλη μια φορά ηχηρά την υποστήριξή του στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη» ανέφερε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με ανάρτησή του στο Twitter.

Συγκεκριμένα, το ΕΛΚ επεσήμανε: «Τι απίστευτο εκλογικό αποτέλεσμα! Ο λαός της Ελλάδας εξέφρασε για άλλη μια φορά ηχηρά την υποστήριξή του στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτή η καθαρή εντολή επιτρέπει τη συνεχή δέσμευση για μεταρρυθμίσεις και την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομίας».

21:20 «Ευχαριστούμε όλους τους Ελληνες και τις Ελληνίδες. Λυπάμαι τους δημοσκόπους, ανεχόμαστε μια κατάσταση που πρόδηλα δεν είναι δημοκρατική. Η Ελληνική Λύση είναι πολύ δυνατή για να πεθάνει», δήλωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

21:13 Με καταμετρημένο το 80% των εκλογικών τμημάτων της επικράτειας τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

ΝΔ: 40,48% και 158 έδρες

ΣΥΡΙΖΑ: 17,84% και 47 έδρες

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 12,06% και 32 έδρες

ΚΚΕ: 7,57% και 20 έδρες

Σπαρτιάτες: 4,72% και 13 έδρες

Ελληνική Λύση: 4,50% και 12 έδρες

Νίκη: 3,74% και 10 έδρες

Πλεύση Ελευθερίας: 3,14% και 8 έδρες

ΜέΡΑ25: 2,41%

!! 21:09 «Νιώθω βαρύτερο το χρέος να υπηρετήσω την πατρίδα. Θα μείνω πιστός στο εθνικό μου καθήκον, χωρίς να ανεχθώ έπαρση και αλαζονική συμπεριφορά», ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην επινίκια ομιλία του στα γραφεία της ΝΔ της Πειραιώς.

«Θα είμαι Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων», τόνισε.

«Οι Ελληνες μας έδωσαν ισχυρή εντολήνα προχωρήσουμε στον δρόμο των μεγάλων αλλαγών που έχει ανάγκη η πατρίδα μας. Με ηχηρό τρόπο, έκλεισαν οριστικά έναν κύκλο τοξικότητας που κράτησε πίσω την κοινωνία», σημείωσε επίσης.

«Οταν πριν από 20 χρόνια, που έκανα τα πρώτα μου βήματα στην πολιτική, δεν περίμενα ότι θα έχω αυτή την ισχυρή εντολή. Δούλεψα σκληρά, προσπαθώντας να μαθαίνω από τα λάθη μου, αλλά δεν θα τα είχα καταφέρει χωρίς τους συνεργάτες μου. Και ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλω στη Μαρέβα, τη Σοφία, τον Κωνσταντίνο και τη Δάφνη. Με κράτησαν με τον τρόπο τους πάντα προσγειωμένο. Θα χαρούμε για λίγο τη νίκη μας, αλλά από αύριο σηκώνουμε τα μανίκια. Ευχαριστώ για τη μεγάλη τιμή, ξημερώνει για όλους αύριο μία καλύτερη ημέρα», προσέθεσε.

Οι εικόνες του κ. Μητσοτάκη με τη σύζυγό του και τα παιδιά τους, έκαναν τον γύρο του Διαδικτύου.

21:02 Ικανοποίηση επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μετά τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα στην Επικράτεια, καθώς όπως τόνισαν στελέχη του κόμματος, συζητώντας με τους δημοσιογράφους στη Χαρ. Τρικούπη, «επιβεβαιώνεται μια σημαντική αυξητική τάση του κόμματος σε πολλές περιφέρειες όπως φαίνεται στον εκλογικό χάρτη που αποδεικνύει την αρχική εκτίμηση ότι δεν είναι ευκαιριακή η ψήφος στις προηγούμενες εκλογές».

Επεσήμαναν ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στα Δωδεκάνησα, στη Χαλκιδική, την Αργολίδα, την Αρκαδία και στο Ηράκλειο ενώ στο Ρέθυμνο, όπου επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, η εκλογική δύναμη του ΠΑΣΟΚ αυξήθηκε κατά 9% σε σχέση με τον Μάιο γεγονός που το καθιστά συνολικά δεύτερο κόμμα στην Κρήτη. Επίσης το ΠΑΣΟΚ, όπως σημείωσαν, πέρασε δεύτερο στην Ηλεία ενώ διατηρεί τη δεύτερη θέση από τον Μάιο, στο Κιλκίς, τη Δράμα, το Λασίθι, τη Λακωνία και τη Χίο. Στις περιφέρειες της Αττικής παρατηρούν αυξομειώσεις ανάμεσα στον Βόρειο Τομέα, τον Νότιο και Δυτικό Τομέα της Αθήνας.

Για τη δυναμική είσοδο στη Βουλή ακροδεξιών κομμάτων, στη Χαριλάου Τρικούπη μιλούν για εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη υπογραμμίζοντας: «Το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά έδωσε σ΄όλα τα πεδία μάχες χωρίς να χαϊδεύει αυτιά, υπενθυμίζοντας τις πρωτοβουλίες του Ευ. Βενιζέλου, της Φώφης Γεννηματά και τις πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις».

20:55 Με καταμετρημένο το 70% των εκλογικών τμημάτων της επικράτειας τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

ΝΔ: 40,43% και 157 έδρες
ΣΥΡΙΖΑ: 17,83% και 47 έδρες
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 12,23% και 33 έδρες
ΚΚΕ: 7,49% και 20 έδρες
Σπαρτιάτες: 4,72% και 13 έδρες
Ελληνική Λύση: 4,55% και 12 έδρες
Νίκη: 3,77% και 10 έδρες
Πλεύση Ελευθερίας: 3,10% και 8 έδρες
ΜέΡΑ25: 2,36%

20:45 Εκτός Βουλής και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής (επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) Νίκος Βούτσης, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθήνα κερδίζει μόνο δύο έδρες. Εκλέγονται ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

20:44 «Η μη είσοδος του ΜέΡΑ25 στη Βουλή είναι το λιγότερο. Το μείζον είναι ο αποψινός θρήνος της Αριστεράς επειδή αποτύχαμε να μετατρέψουμε την δεκαετή αντίσταση στην μνημονιακή καταστροφή σε προοδευτικό μέτωπο και ταυτόχρονα αποτύχαμε να αποτρέψουμε την μετατροπή της οργής σε ακροδεξιό ρεύμα» δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, μετά τα αποτελέσματα και τον προεξοφλημένο αποκλεισμό του κόμματός του από τη Βουλή.

! 20:32 Εκτός Βουλής και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου, η οποία ήταν τέταρτη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας αλλά με βάση τα ποσοστά 17,9% και 48 βουλευτές, δεν εκλέγεται! Από το Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ εκλέγονται ο Οθωνας Ηλιόπουλος, η Ελενα Ακρίτα και ο Ευάγγελος Αποστολάκης.

20:28 Στην Κουμουνδούρου έφτασε ο Αλέξης Τσίπρας, εν μέσω συζήτησης περί παραίτησής του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη νέα συντριβή του κόμματός του. Είναι η τρίτη συνεχόμενη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σε βουλευτικές εκλογές.

20:23 Συντριπτικά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό πάνω από 75%, αν και ελαφρώς μειωμένα σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου, είναι τα αποτελέσματα από τα δύο εκλογικά τμήματα των φυλακών Κορυδαλλού. Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πρώτο εκλογικό τμήμα επί συνόλου 192 εγγεγραμμένων ψήφισαν οι 185 εκ των οποίων ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν οι 140 (ποσοστό 75,68%), ενώ στις εκλογές του Μαΐου το κόμμα είχε λάβει 82,99%. Η ΝΔ έλαβε μόλις 9,19%, αφού την ψήφισαν 17 κρατούμενοι, ενώ τρίτο κόμμα με 7 ψήφους είναι η Ελληνική Λύση.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στο άλλο εκλογικό τμήμα, όπου από τους 97 εγγεγραμμένους ψήφισαν οι 92. Από αυτούς οι 70 επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ που έλαβε ποσοστό 76,09%, ενώ στις προηγούμενες εκλογές έλαβε 82,61%. Έντεκα ψήφους έλαβε η ΝΔ με ποσοστό 11,96%, ενώ τρίτο σε προτίμηση είναι το ΠΑΣΟΚ που έλαβε 7 ψήφους και ποσοστό 7,61%.

! 20:21 Χάνει την έδρα του ο Παύλος Πολάκης; Μια μεγάλη έκπληξη έδειξε ο χάρτης του υπουργείου Εσωτερικών με την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων καθώς στα Χανιά (με καταμέτρηση στο 39,02% των ψήφων) η ΝΔ εμφανίστηκε να παίρνει και τις τέσσερις έδρες, με 41%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ περιορίστηκε στο 19,24% και δεν πήρε ούτε μία έδρα!

20:08 Τον καταδικασμένο για εγκληματική οργάνωση χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη ευχαρίστησε δημοσίως ο Βασίλης Στίγκας, επικεφαλής των «Σπαρτιατών» που αναδείχθηκαν έκτη κοινοβουλευτική δύναμη. «Ηταν το καύσιμό μας», είπε χαρακτηριστικά.

«Μετά από καιρό, μια εθνική φωνή θα είναι μέσα στο κοινοβούλιο», είπε ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών», σημειώνοντας ότι «οι Σπαρτιάτες έρχονται για να ενώσουν, όχι να διχάσουν».

20:05 Οκτακομματική Βουλή έδωσε η εκτίμηση του επίσημου εκλογικού αποτελέσματος από το υπουργείο Εσωτερικών:

ΝΔ 40,5% με 157 έδρες

ΣΥΡΙΖΑ 17,9% με 48 έδρες

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 12,3%  με 33 έδρες

ΚΚΕ 7,6% με 20 έδρες

Σπαρτιάτες 4,7% με 12 έδρες

Ελληνική Λύση 4,6% με 12 έδρες

Νίκη 3,6% με 10 έδρες

Πλεύση Ελευθερίας 3,1% με οκτώ έδρες

19:55 Η τελική ανάλυση του exit poll, έδωσε μια μικρή «διόρθωση» ως προς τα ποσοστά της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: η ΝΔ περιορίστηκε λίγο προς τα κάτω, ο ΣΥΡΙΖΑ «τσίμπησε» οριακά και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επίσης είχε οριακή άνοδο, σε σύγκριση με το πρώτο exit poll που μεταδόθηκε στις 7 μ.μ.

ΝΔ 39-42

ΣΥΡΙΖΑ 16,3-19,3

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 11,2-13,2

ΚΚΕ 6,5-85

Σπαρτιάτες 3,6-5,6

Ελληνική Λύση 3,6-5,6

Νίκη 2,7-4,7

Πλεύση 2,1-4,1

ΜέΡΑ25 2,1-3,4

19:51 Θετικό κλίμα επικρατεί στον Περισσό. Στελέχη του ΚΚΕ σημειώνουν ότι αναμένουν τα τελικά αποτελέσματα.

«Φαίνεται ότι υπάρχει δυναμική ανόδου του ΚΚΕ κι αυτό είναι το θετικό στοιχείο αυτής της εκλογικής μάχης. Η ψήφος στο ΚΚΕ δεν είναι συγκυριακή – ευκαιριακή, δείχνει αγωνιστικούς δεσμούς».

! 19:44 Με ένα… μανιφέστο υποδέχτηκαν τη νέα συντριβή στην Κουμουνδούρου. Το κλίμα ήταν βαρύ μεν αλλά δεν κεραυνοβολήθηκαν όπως στις εκλογές του Μαΐου. Η πρώτη αντίδραση στελεχών στο άκουσμα του exit poll ήταν η παραδοχή προφανώς του αρνητικου αποτελέσματος το οποίο επισημαίνουν πως είχε προεξοφληθεί από το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών.

Στο ίδιο πλαίσιο, επεσήμαναν:

«Πρώτον, ήταν εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπεί μια τόσο μεγάλη διαφορά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ειδικότερα για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακόμη πιο δύσκολο, καθώς ως δύναμη εναλλακτικής διακυβέρνησης στη ΝΔ δεν ήταν εφικτό να έχει αφήγημα εκλογικής νίκης.

»Δεύτερον είναι εξαιρετικά ανησυχητικό σημάδι η ενίσχυση της Ακροδεξιάς που φαίνεται να έχει μεγάλη επιρροή στη νέα Βουλή. Η άνοδος της ακροδεξιάς αποτελεί μια επικίνδυνη εξέλιξη για τη δημοκρατία μας, και δυστυχώς η ΝΔ έχει την κύρια ευθύνη για αυτό. Όχι μόνο επειδή όπως αποδείχτηκε η νομοθετική παρέμβαση για Κασιδιάρη αποδείχτηκε κενό γράμμα αλλά και επειδή επιπλέον η ΝΔ μετέφερε το πεδίο της αναμέτρησης σε τοξικά ζητήματα με την διολίσθηση σε ένα σκληρό εθνικιστικό λόγο.

»Τρίτον, σε ό,τι αφορά την θέση του ΣΥΡΙΖΑ στο νέο πολιτικό χάρτη, τα ίδια στελέχη, επισημαίνουν πως “οι πολίτες μας εδωσαν εντολή της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ως βασικός κορμός της προοδευτικής παράταξης, θα αγωνιστούμε από την επόμενη ημέρα ως ισχυρή αντιπολίτευση και θα σταθούμε δίπλα στους πολίτες”».

19:30 Ακόμα και στο σενάριο της εννιακομματικής Βουλής, δηλαδή με μόνο 2,8% εκτός κοινοβουλίου, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να εξασφαλίζει κατ’ ελάχιστον 158 έδρες.

19:25 Στις 20:30 αναμένεται η ανακοίνωση της πρώτης ασφαλούς εκτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος από τη Singular Logic, όπως ανέφερε ο γγ Εσωτερικών και Οργάνωσης, Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

Η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού, σε σύντομη δήλωσή της, ανέφερε ότι με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας φτάσαμε στο τέλος μίας μακράς εκλογικής διαδικασίας. «Τυχόν μικρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως», πρόσθεσε και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας.

19:22 «Το αποτέλεσμα του exit poll είναι αρνητικό», ανέφερε η Εφη Αχτσιόγλου, υπ. βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών στον ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, σε παρέμβασή της στο Open. Η ίδια επέμεινε πως δεν τίθεται θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο τρόπος με τον οποίο αποτιμούμε αποτελέσματα είναι μέσω των κομματικών διεργασιών», υπογράμμισε. Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι «ένα αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι μόνο ατομικό λάθος, αλλά υπάρχει συλλογική ευθύνη».

! 19:17 Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπ. βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Οικονομικών, έκανε λόγο για «καθαρή νίκη της ΝΔ» αλλά εξέφρασε την ανησυχία του για την άνοδο της Ακροδεξιάς την οποία απέδωσε στην ατζέντα που υιοθέτησε η Πειραιώς.

«Προφανώς είναι μια πολύ μεγάλη ήττα, θεωρώ όμως ότι η μεγάλη ήττα ήταν στις πρώτες εκλογές (της 21ης Μαΐου). Είμαστε δημοκρατικό κόμμα, έχουμε συλλογικές διαδικασίες, θα το συζητήσουμε. Είμαστε η αξιωματική αντιπολίτευση, έχουμε χρέος και ευθύνη», σχολίασε για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος.

«Ο Αλέξης (Τσίπρας) θα θέλει να το σκεφτεί, να αναστοχαστεί», είπε για το μέλλον του Αλέξη Τσίπρα. Απέφυγε όμως να πει τι θα τον συμβούλευε ο ίδιος.

19:14 Για νίκη του θετικού και ορθολογικού προγραμματικού λόγου έκανε λόγο ο υπ. βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών και πρώην υπουργός Προαστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, σε ένα πρώτο σχόλιό του στον ΣΚΑΪ.

! 19:09 Από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανέφεραν: «Αν το αποτέλεσμα του exit poll αποτυπωθεί και στο επίσημο αποτέλεσμα της κάλπης, επιβεβαιώνει ότι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής τόσο στις εκλογές του Μαΐου όσο και σήμερα δεν ήταν καθόλου συγκυριακή επιλογή», σχολίασαν ηγετικά στελέχη στη Χαριλάου Τρικούπη όταν ανακοινώθηκε το exit poll.

«Η ψήφος αυτή δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει κι επανακτά δεσμούς εμπιστοσύνης με τους προοδευτικούς πολίτες», προσέθεσαν τα ίδια στελέχη. Τόνισαν ότι «επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι να καταστεί το ΠΑΣΟΚ η αξιόπιστη προοδευτική αντιπολίτευση».

Επιπλέον σημείωσαν το γεγονός πως «με τη αυξημένη παρουσία τόσων ακροδεξιών σχημάτων ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ, ως δημοκρατικού αναχώματος, είναι ακόμη μεγαλύτερος». Υπενθύμισαν ακόμη πώς ποτέ δεν μπήκε στη διαδικασία και δεν έκανε μικροπολιτική. «όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές» με την αναφορά-πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα για “παραστρατημένους” της Χρυσής Αυγής».

«Ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε πει ότι αυτές τις ψήφους εμείς δεν τις θέλουμε», υπογράμμισαν.

! 19:05 Σε μια πρώτη αντίδραση από τη ΝΔ, πηγές της Πειραιώς σχολίασαν: «Aναμένουμε τα αποτελέσματα. Φαίνεται ότι η ΝΔ εξασφαλίζει ασφαλή αυτοδυναμία. Αυτό μάς κάνει να νιώθουμε ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών που έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στη Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι επόμενες μέρες δεν είναι ημέρες πανηγυρισμών αλλά ημέρες δουλειάς. Δεν υπάρχει ούτε πίστωση χρόνου, ούτε μέρες για χάσιμο».

19:02 Η εικόνα της Ολγας Γεροβασίλη κατά την άφιξή της στην Κουμουνδούρου με τα αποτελέσματα του exit poll γνωστά περιγράφει την ατμόσφαιρα στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπέστη νέα συντριβή: από το 20,07% του Μαΐου υποχωρεί σε ένα μέσο ποσοστό της τάξεως του 17,5%.

ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΣ

!! 19:00 Τα exit poll που μετέδωσαν τα κανάλια έδειδξαν μια πιθανότατα εξακομματική Βουλή, μια οδυνηρή έκπληξη με την είσοδο των ακροδεξιών Σπαρτιατών, αλλά και καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ που πλέον βρίσκεται σε πολιτική αποδρομή:

ΝΔ 40-44
ΣΥΡΙΖΑ 16,1-19,1
ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής 10-13
ΚΚΕ 7,2-9,2
Ελληνική Λύση 2,3-4,3
Νίκη: 2,3-4,3
Πλεύση Ελευθερίας: 2-4
ΜέΡΑ25: 2-4
Σπαρτιάτες: 4-6

18:33 Στα γραφεία της ΝΔ χαμογελαστός έφτασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

18:22 Το θρίλερ για τα μικρά κόμματα και το αν θα μπουν ή όχι στη Βουλή, πιάνοντας το όριο του 3%, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στον Alpha, ο επικεφαλής της Alco Κώστας Παναγόπουλος:

«Με δεδομένο ότι το exit poll είναι σε εξέλιξη και έχει περιθώρια σφάλματος, θα χρειαστεί να περιμένουμε. Ούτε το 100% του exit poll μπορεί να μην δώσει καθαρή απάντηση και θα χρειαστεί να περιμένουμε τα αποτελέσματα», είπε, ενώ σχετικά με τα κόμματα που φαίνεται να μπαίνουν στη Βουλή, δήλωσε με νόημα:

«Ισως χρειαστεί να κάνουμε γνωριμίες που δεν θα το επιθυμούσαμε».

18:14 Αναχώρησε από την οικία του στον Λυκαβηττό ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ολα καλά θα τα πούμε σε λίγο», είπε στους δημοσιογράφους, οδεύοντας προς τα αρχηγεία της ΝΔ στην οδό Πειραιώς.

17:50  Στο 53,8% διαμορφώθηκε η συμμετοχή των ψηφοφόρων στο εκλογικό τμήμα για τους Ελληνες ψηφοφορους, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη.

Από τους 91 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα οι 49. Στις εκλογές της 21ης Μαΐου, η συμμετοχή ανήλθε στο 67%, αφού τότε είχαν ψηφίσει οι 57 εκ των 85 εγγεγραμμένων.

Το εκλογικό τμήμα στο Γενικό Προξενείο ήταν το μοναδικό στην Τουρκία και, εκτός από τις περιοχές δικαιοδοσίας των προξενείων της Αγκυρας και της Σμύρνης, κάλυπτε επίσης την Αρμενία, τη Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν. Από τους Ελληνες σε αυτές τις χώρες ωστόσο δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον.

!! 17:11 Στο 40,77% έφθανε η συμμετοχή στις εθνικές εκλογές μέχρι τις 17:00, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, 8% χαμηλότερα σε σύγκριση με την αντίστοιχη ώρα στις εκλογές της 21ης Μαΐου (ποσοστό 48,76%), κάτι που σημαίνει ότι η αποχή σε αυτές του Ιουνίου θα είναι σημαντικά μεγαλύτερη.

Οπως διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, έως εκείνη την ώρα είχαν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα 3.564.116 ψηφοφόροι.

Η μεγαλύτερη συμμετοχή καταγράφεται στον Βόρειο τομέα Αθηνών , στη Β’ Θεσσαλονίκης, στο Νότιο Τομέα της Αθήνας, τη Φθιώτιδα και το Ηράκλειο, ενώ αντίθετα, η χαμηλότερη προσέλευση καταγράφεται στη Φλώρινα, την Κεφαλονιά, την Ευρυτανία και τη Λευκάδα.

14:20 Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου άσκησε στις 12 το μεσημέρι, το εκλογικό της δικαίωμα στο 104ο εκλογικό τμήμα, στο 44ο δημοτικό σχολείο Αθηνών (Μηλιαράκη 57-59 & Κουρτίδου), στα Κάτω Πατήσια.

Μετά την έξοδό της και αφού έριξε τον φάκελο στην κάλπη, χαιρέτησε τους παρευρισκόμενους, χάιδεψε έναν σκύλο που βρισκόταν στην αίθουσα και αποχώρησε.

14:00 Στο 29,13% ήταν η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις κάλπες έως τις 13:30, σύμφωνα με την ενημέρωση του γενικού γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλη Σταυριανουδάκη.

Σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου, η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες είναι μειωμένη κατά 2,4%, καθώς η συμμετοχή τότε ήταν 31,52%. Τα στοιχεία προέκυψαν από τη σχετική ενημέρωση των δικαστικών αντιπροσώπων σε 18.794 εκλογικά τμήματα που αντιστοιχούν στο 87% επί του συνόλου.

13:11 Στο 1ο γυμνάσιο Κηφισιάς άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Σήμερα τον λόγο τον έχουν οι πολίτες και η δημοκρατία, είναι ημέρα χαράς και ευθύνης, ψηφίζουμε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες για να αποκτήσει ο τόπος μια σταθερή και αποτελεσματική κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας».

12:02 Το tweet του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινα μετά την ψήφο του.

11:45 Στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου ψήφισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης. «Καλώ κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, κάθε δημοκράτη προοδευτικό πολίτη, ό,τι κι αν επέλεξε στις 21 Μαΐου να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ, τη δημοκρατική παράταξη, σ’ αυτή τη νέα της πορεία».

 

11:33 Στο Περιστέρι ψήφισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Στη σημερινή κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση και μάλιστα με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που δίνει 50 έδρες μπόνους στο πρώτο κόμμα, κρίνεται ποιος και πώς θα κυβερνήσει την επόμενη ημέρα, κρίνεται δηλαδή η ζωή μας τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αλλά κρίνεται και η ποιότητα της δημοκρατίας».

11:30 Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί

Στη Λαμία άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. «Μέχρι να κλείσουν οι κάλπες απόψε το βράδυ πρέπει όλοι να βρισκόμαστε εκεί για να κάνουμε το ΚΚΕ πιο ισχυρό να πάει πολύ πιο ψηλά, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να υπάρξει ισχυρή, λαϊκή, μαχητική αντιπολίτευση 100%. Και στη Βουλή και στους ερχόμενους λαϊκούς αγώνες».

«Η μοναδική λύση είναι η Ελληνική Λύση», δήλωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος που άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 637ο εκλογικό τμήμα, στο 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου-Κορδελιού στη Θεσσαλονίκη.

Την προσωπική του αισιοδοξία εξέφρασε μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, στο 2o Δημοτικό Σχολείο Παλαιού Φαλήρου, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνης Βαρουφάκης. «Είμαι αισιόδοξος. Οσοι προεξόφλησαν την εξαφάνιση του ΜέΡΑ25, απόψε θα πάρουν την απάντησή τους. Μέχρι να κλείσουν οι κάλπες, ψήφο-ψήφο, φτάνουμε το στόχο μας. Θα τους διαψεύσουμε».

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου ψήφισε στο 434ο εκλογικό τμήμα, στο 111ο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής του Γκύζη στην Αθήνα. «Με πολλή χαρά ψήφισα και εγώ. Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα. Είναι η ευκαιρία μας, είναι η στιγμή μας».

07:01 Οι κάλπες για τις γενικές εκλογές της 25ης Ιουνίου άνοιξαν στις 7 π.μ. και θα κλείσουν στις 7 μ.μ., οπότε και αναμένονται τα exit polls. Το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου ήταν το ακόλουθο:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...