485
Ο Ράινερ Χάζελοφ, επικεφαλής του CDU στη Σαξονία-Ανχαλτ έδειξε ότι οι Χριστιανοδημοκράτες παραμένουν η κυρίαρχη πολιτική δύναμη | Ronny Hartmann/Pool via REUTERS

Θρίαμβος για το CDU στις τελευταίες γερμανικές κάλπες – ξεφούσκωσε το κύμα των Πρασίνων;

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2021, 21:55
Ο Ράινερ Χάζελοφ, επικεφαλής του CDU στη Σαξονία-Ανχαλτ έδειξε ότι οι Χριστιανοδημοκράτες παραμένουν η κυρίαρχη πολιτική δύναμη
| Ronny Hartmann/Pool via REUTERS

Θρίαμβος για το CDU στις τελευταίες γερμανικές κάλπες – ξεφούσκωσε το κύμα των Πρασίνων;

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2021, 21:55

Ηταν οι τελευταίες κάλπες στη Γερμανία πριν από αυτές του Σεπτεμβρίου που θα κρίνουν την καγκελαρία. Στήθηκαν στο κρατίδιο της Σαξονίας – Ανχαλτ και έδειξαν παρήγαγαν κάποια πολιτικά συμπεράσματα:

Πρώτον, ότι το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) παραμένει ισχυρό. Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα που μετέδωσε το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, το CDU αύξησε κατά 5,7 μονάδες τα ποσοστά του από τις εκλογές του 2016 και εξασφάλισε το 35,5% των ψήφων, αφήνοντας πολύ πίσω την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), η οποία περιορίζεται στο 23,1% (-1,2).

Δεύτερον, ότι το πολιτικό κύμα στο οποίο ήλπιζαν οι Πράσινοι της Αναλένα Μπέρμποκ δεν υψώθηκε, τουλάχιστον στο συντηρητικό αυτό κρατίδιο της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Οι Πράσινοι, έμειναν έκτοι και αύξησαν μόνο οριακά τα ποσοστά τους, έλαβαν 6,0% (+0,8% από το 2016), διαψεύδοντας τα προγνωστικά που τους ήθελαν να διπλασιάζουν τις δυνάμεις τους.

Η Αριστερά (Die Linke) κατετάγη τρίτη με 10,9% και απώλειες 5,4 μονάδων, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) έμεινε τέταρτο με 8,1% (-2,5), ενώ πέμπτο βγήκε το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) με 6,7% (+1,8) .

Οι εκλογές στο πρώην ανατολικογερμανικό κρατίδιο των 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων εξελίχθηκαν σε ιδιαίτερα σημαντικό ορόσημο, καθώς οι δημοσκοπήσεις έφερναν την ΑfD ακόμη και πρώτη στην κατάταξη. Εάν οι εκτιμήσεις επιβεβαιώνονταν, μπορεί η ακροδεξιά να μην σχημάτιζε κυβέρνηση, αφού όλα τα υπόλοιπα κόμματα είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας, αλλά ο συμβολισμός της κατάκτησης του πρώτου ομόσπονδου κρατιδίου και μάλιστα τέσσερις μήνες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές θα ήταν εξαιρετικά σοβαρός, ενώ θα μπορούσε να συνεπάγεται και συνέπειες στο εσωτερικό του CDU.

«Έκανα το παν για να πείσω τον κόσμο ότι χρειαζόμαστε σταθερότητα και το δημοκρατικό κέντρο», δήλωσε ο Πρωθυπουργός του κρατιδίου Ράινερ Χάζελοφ, ο οποίος συγκυβερνά με το SPD και τους Πράσινους. Εξέφρασε μάλιστα την ευγνωμοσύνη του προς τους πολίτες, οι οποίοι, όπως επισήμανε, «οριοθέτησαν την κατάσταση προς τα δεξιά». Το αποτέλεσμα «είναι ένα σαφές μήνυμα προς τα έξω», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του αδελφού κόμματος του CDU, τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) της Βαυαρίας, ο αρχηγός Μάρκους Ζέντερ έκανε λόγο για προσωπική επιτυχία του Ράινερ Χάζελοφ επισημαίνοντας ότι «είχε την υποστήριξη όλης της Ένωσης, αλλά κέρδισε κυρίως με τις δικές του δυνάμεις».

Η επικεφαλής του SPD Σάσκια Έσκεν από την πλευρά της απέδωσε το αρνητικό αποτέλεσμα για το κόμμα της στην ανάδειξη της AfD ως το κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής εκστρατείας. «Εμείς μιλούσαμε για εργασία, στέγη, παιδεία και υγεία, αλλά το θέμα της προεκλογικής περιόδου περιορίστηκε στις προοπτικές της AfD», δήλωσε. Σχολιάζοντας τα πενιχρά κέρδη των Πρασίνων, το στέλεχος του CDU Φρίντριχ Μερτς αναφέρθηκε σε «εκτροχιασμό του τρένου Αναλένα Μπέρμποκ».

Πρόθυμο να συζητήσει ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας δήλωσε ήδη το FDP, με τον αρχηγό του Κρίστιαν Λίντνερ να επισημαίνει ότι περιμένει πρόσκληση από την τοπική οργάνωση του CDU. «Το αποτέλεσμα στην Σαξονία – ‘Ανχαλτ θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό μήνυμα και για τις ομοσπονδιακές εκλογές», δήλωσε.

Ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου της Γερμανίας Γιόζεφ Σούστερ εξέφρασε την ανακούφισή του για το αποτέλεσμα, το οποίο χαρακτήρισε «νίκη της δημοκρατίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News