306
|

Θεσσαλονίκη: Παρουσίαση του βιβλίου «Η πόλη που αγαπούσαμε»

Protagon Team 22 Μαρτίου 2023, 12:35

Θεσσαλονίκη: Παρουσίαση του βιβλίου «Η πόλη που αγαπούσαμε»

Protagon Team 22 Μαρτίου 2023, 12:35

Το βιβλίο του Μιχάλη Τριανταφυλλίδη, «Η πόλη που αγαπούσαμε – Αποσπάσματα μνήμης και απορίας για τη Θεσσαλονίκη», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Επίκεντρο, θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 27 Μαρτίου στις 18:30, στο Ζύθος – Ντορέ (Τσιρογιάννη 7, Λευκός Πύργος, Θεσσαλονίκη) με ταυτόχρονη αναμετάδοση από το YouTube και το Facebook των εκδόσεων.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

– Γιάννης Μπουτάρης, χημικός, οινολόγος, τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης
– Γιάννης Κωνσταντίνου, δικηγόρος
– Ακης Σακισλόγλου, δημοσιογράφος
– Ιωάννα Αβραμίδου, μεταφράστρια
– Ηρακλής Δούκας, ηθοποιός, περφόρμερ

και ο συγγραφέας του βιβλίου, Μιχάλης Τριανταφυλλίδης.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο αρχιτέκτων Γιώργος Καστούρας και την εκδήλωση θα συνοδεύσει με μουσική ο τραγουδιστής Γιώργος Φωκάς.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Από την προσφυγική Χαριλάου και τα Τροχιοδρομικά ως την επαρχία της Βιθυνίας, από τις αίθουσες των ευρωπαϊκών οργανισμών και τις πορείες ειρήνης στις Βρυξέλλες ως το προσκύνημα επιζώντων της Χιροσίμα στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Γρηγόρης Λαμπράκης στη Θεσσαλονίκη, και από τη μνήμη της γεύσης έως τη διαρκή απορία της πολιτικής συνείδησης, η αφήγηση του Μιχάλη Τριανταφυλλίδη χαράζει με προσωπικό τρόπο και ύφος πάνω στην παλίμψηστη ταυτότητα της πόλης γραμμές μιας συλλογικής διαδρομής.

Οπως σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου ο Πάνος Θεοδωρίδης, «αυτός ο ολότελα εκρηκτικός γίγαντας, με την ιδιότυπη ιδιοσυγκρασία, είναι στην ουσία ένας ποταμός ιδεών, δράσης, στρατηγικής μελαγχολίας, και ένα άκρως κοινωνικό ον με εσωτερική αγαθότητα, προερχόμενος από μιαν άλλη εποχή».

Ο συγγραφέας

«Γεννήθηκα στη Χαριλάου σε εποχές δύσκολες και περίεργες. Ηταν ακόμα η περιοχή μας εξοχές και η Μαρτίου γεμάτη βίλες με κήπους λουλουδιασμένους. Μεγάλωσα κάτω από το γήπεδο του ΑΡΗ και μέχρι τα Τροχοδρομικά. Σπούδασα στη Νομική Θεσσαλονίκης και στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών. Ασχολήθηκα ελάχιστα με τη δικηγορία, πολύ περισσότερο με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και σχεδόν φανατικά με τον σχεδιασμό τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης. Επειδή ουδείς προφήτης στη χώρα του, ανέπτυξα τις δραστηριότητές μου, όσο καλύτερα μπορούσα, στη Βουλγαρία, στην Τουρκία και στην Ιταλία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...