626
O Χάρης Θεοχάρης σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού (φωτογραφία αρχείου) | Intime

Θεοχάρης: «Ασκηση ετοιμότητας» η πτήση από την Ντόχα

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2020, 16:45
O Χάρης Θεοχάρης σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού (φωτογραφία αρχείου)
|Intime

Θεοχάρης: «Ασκηση ετοιμότητας» η πτήση από την Ντόχα

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2020, 16:45

Στην ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει ακόμη και τυχόν νέα κρούσματα της πανδημίας του κορονοϊού κατά την άφιξη ξένων επισκεπτών, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης το μεσημέρι της Τετάρτης.

Παρεμβαίνοντας σε επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης εμφανίστηκε καθησυχαστικός αναφορικά με τα εισερχόμενα κρούσματα κορονοϊού και με αεροπορική πτήση από το Κατάρ.

Οπως επισήμανε, «κανένας Ελληνας δεν πρέπει να φοβάται. Χθες δείξαμε άμεσα αντανακλαστικά για τα κρούσματα μέσω Κατάρ. Θα ανοίξουμε και δεν θα συμβιβαστούμε. Δεν θα υπάρξει καμία αμφιβολία. Το σχέδιο που έχουμε καταρτίσει σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι ολοκληρωμένο και αφορά κάθε γωνιά της χώρας. Περιλαμβάνει διακομιδές, τεστ χωρίς να δημιουργούμε πρόβλημα στην ταξιδιωτική εμπειρία. Το σχέδιο θα το διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού και θα συνεχίσουμε να εξειδικεύουμε τα μέτρα για τον τουρισμό, ενώ θα υπάρξει σχέδιο για την επανεκκίνηση του εσωτερικού τουρισμού».

Λίγη ώρα νωρίτερα, σε συνέντευξή του στον «Real FM» ο κ. Θεοχάρης επισήμανε ότι «το περιστατικό με τα κρούσματα στην πτήση από την Ντόχα αποτέλεσε μια άσκηση ετοιμότητας για το κατά πόσο λειτουργεί το σχέδιό μας. Αποδείχθηκε ότι τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης και των υπηρεσιών είναι ακριβώς όπως πρέπει. Δεν κάνουμε πίσω στο άνοιγμα, αλλά δεν κάνουμε πίσω και στην ασφάλεια. Ανοίγουμε με έναν ισορροπημένο τρόπο. Αμέσως απαγορεύτηκαν οι πτήσεις από την Ντόχα, η διαδικασία αυτή ελέγχεται και δεν τίθεται θέμα εξάπλωσης του ιού».

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, σε πτήση από το Κατάρ που προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», βρέθηκαν 12 επιβάτες θετικοί στον κορονοϊό (εδώ). Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι τα κρούσματα εντοπίστηκαν επειδή οι επιβάτες ελέχθηκαν, ενώ από τις 15 Ιουνίου με βάση το σχέδιο του κ. Θεοχάρη θα γίνονται μόνο δειγματοληπτικοί έλεγχοι στους ταξιδιώτες. Αρα η θριαμβολογία για τα αντανακλαστικά απομένει να αποδειχτεί στην πράξη το επόμενο δύσκολο διάστημα…

Παράλληλα ο υπουργός Τουρισμού εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στις άνευ προηγουμένου αντιξοότητες του τουριστικού κλάδου μετά την έξαρση της πανδημίας. Το διεθνές ρεύμα υπέρ της Ελλάδας ενισχύεται σε ό,τι αφορά την προώθηση τουριστών προς τη χώρα μας. Ωστόσο, ο υπουργός τόνισε ότι παραφωνία στην εθνική προσπάθεια για την ανάκτηση του χαμένου εδάφους στον τουριστικό κλάδο αποτελεί η στάση της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Θεοχάρης καυτηρίασε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «με λύπη μου διαπιστώνω τη μικροψυχία με την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετωπίζει το μεγάλο αυτό στοίχημα της χώρας μας. Αυτό που φαίνεται πως φοβάται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μήπως τελικά πετύχει φέτος το στοίχημα του τουρισμού, μήπως καταφέρουμε και ανοίξουμε και βρουν δουλειά οι εργαζόμενοι του κλάδου. Υπάρχει στείρα κριτική, χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις και ατζέντα».

Ο κ. Θεοχάρης είπε ότι «η χρονιά αναμένεται δύσκολη και ο τουρισμός παγκοσμίως είναι στο σημείο μηδέν. Είμαι, όμως, αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε να υποδεχτούμε και τον τελευταίο τουρίστα που θα επιλέξει να επισκεφτεί τη χώρα μας. Σήμερα υπάρχει ένα πολύ πιο θετικό κλίμα για τον ελληνικό τουρισμό από ό,τι προηγουμένως. Το ενδιαφέρον αυξάνεται διεθνώς για τη χώρα μας. Διότι κεφαλαιοποιούμε την πολύ καλή εικόνα που έχουμε δημιουργήσει για την αποτελεσματικότητα την οποία επιδείξαμε κατά τη διάρκεια της κρίσης. Οσο το σχέδιο επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού γίνεται πιο σαφές και προχωρά, αίρονται ακόμα περισσότερα εμπόδια».

Την ίδια στιγμή ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο προχωρούν συνενώνοντας όλες τις δυνάμεις, του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, ενώ ο ΕΟΤ ενισχύεται με ακόμα περισσότερα κονδύλια ώστε να προωθηθεί περαιτέρω η διαφήμιση της χώρας μας.

Τέλος, αναφερόμενος στον εσωτερικό τουρισμό, ο κ. Θεοχάρης είπε ότι «τον στηρίζουμε με την αύξηση των κονδυλίων σε 30 εκατ. ευρώ για τον κοινωνικό τουρισμό, καθώς και με άλλα 30 εκατ. ευρώ για την επανενεργοποίηση του προγράμματος “Τουρισμός για Ολους” του υπουργείου μας από την 1η Ιουλίου. Επίσης, επίκειται η θεσμοθέτηση συστήματος κουπονιών, τα οποία οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα μπορούν να προσφέρουν στους υπαλλήλους τους».