300
|

Θεοφάνεια χωρίς αγιασμό σε ανοικτό δημόσιο χώρο – τι θα γίνει με τη Θεία Κοινωνία

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2020, 13:38

Θεοφάνεια χωρίς αγιασμό σε ανοικτό δημόσιο χώρο – τι θα γίνει με τη Θεία Κοινωνία

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2020, 13:38

Τη λειτουργία των εκκλησιών μόνο ανήμερα των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων, με αυστηρότατους περιορισμούς (εως εννέα άτομα και έως 25 στους μητροπολιτικούς ναούς), ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατόπιν των εισηγήσεων των ειδικών και της σχετικής συνεννόησης που υπήρξε προ ημερών μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου.

Δεν πρόκειται για «ελεύθερο άνοιγμα», αλλά υπό αυστηρούς κανόνες, υπογράμμισε ο Στέλιος Πέτσας, καθώς «η εισήγηση των ειδικών ήταν σαφής, γι’ αυτό και λάβαμε τα συγκεκριμένα μέτρα που ανακοινώνουμε, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της Εκκλησίας».

«Πιστεύουμε», πρόσθεσε, «ότι οι Ελληνες έχουμε την ωριμότητα να αντεπεξέλθουμε σε αυτήν τη συγκυρία τηρώντας τα μέτρα και πάντα σε συνεργασία με την Εκκλησία, ώστε να φθάσουμε με ασφάλεια στις 7 Ιανουαρίου».

Την ημέρα μάλιστα των Θεφανείων δεν θα γίνει αγιασμός υδάτων σε ανοικτό δημόσιο χώρο, ενώ σε ερώτηση για τη Θεία Κοινωνία, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι το θέμα αυτό άπτεται του θρησκευτικού δόγματός μας και υπενθύμισε πως έχουν προβλεφθεί αυστηρά μέτρα για τις λειτουργίες των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

Σε συνέχεια των κυβερνητικών αποφάσεων για τις εκκλησίες, ανακοινώθηκε ότι  την Τρίτη 15 και την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020 θα συνεδριάσει -μέσω τηλεδιάσκεψης και όχι με φυσική παρουσία των ιεραρχών όπως την προηγούμενη φορά- η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να τοποθετηθεί σχετικά.

Απαντώντας εξάλλου σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πέτσας παρέπεμψε στις διευκρινίσεις που έχουν ήδη δοθεί από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, σχετικά με τις εξαιρέσεις στη διαπεριφερειακή μετακίνηση και συγκεκριμένα για όλους όσοι εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν της μόνιμης κατοικίας τους.

«Δεν υπάρχουν αυτοματοποιημένες λύσεις προσαρμογής σε μία δυναμική πραγματικότητα, γι’ αυτό και οι ειδικοί συνεδριάζουν, αξιολογούν τα δεδομένα, εισηγούνται και η κυβέρνηση αντιδρά. Ευτυχώς, η κυβέρνηση αντιδρά γρήγορα, γι’ αυτό και είμαστε καλύτερα από πολλές χώρες τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοιού», επέμεινε στην απάντησή του ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...