449
Ο Χαράλαμπος Γώγος στις δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ την Παρασκευή, λίγο προτού η κυβέρνηση παρουσιάσει τον «οδικό χάρτη» για τη δραστηριότητα στις γιορτές | ΣΚΑΙ TV

Γώγος: Ποιο άνοιγμα των σχολείων στις 7 Ιανουαρίου;

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2020, 10:40
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/12/2020, 11:02
Ο Χαράλαμπος Γώγος στις δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ την Παρασκευή, λίγο προτού η κυβέρνηση παρουσιάσει τον «οδικό χάρτη» για τη δραστηριότητα στις γιορτές
|ΣΚΑΙ TV

Γώγος: Ποιο άνοιγμα των σχολείων στις 7 Ιανουαρίου;

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2020, 10:40
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/12/2020, 11:02

Δεν πάει πολύς καιρός που η κυβέρνηση, και ο Πρωθυπουργός προσωπικά, δεσμεύονταν ότι το πρώτο που θα ανοίξει μετά το lockdown ήταν τα δημοτικά σχολεία –μια αναγνώριση από μέρους τους του τεράστιου προβλήματος που συνιστά ο εγκλεισμός και η τηλεκπαίδευση σε μια ολόκληρη γενιά παιδιών. Τώρα, όμως, η κυβέρνηση ανακοινώνει ανοιχτά κομμωτήρια και βιβλοπωλεία και εισάγει την καινοτομία τού «click away» για τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα, βγάζοντας ουσιαστικά τον κόσμο στους δρόμους, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μετρώνται ακόμα σε τετραψήφιους αριθμούς και οι νεκροί από την Covid-19 κάθε μέρα είναι πάνω από 80. Το αποτέλεσμα; Τα σχολεία ίσως να μην ανοίξουν ούτε στις 7 Ιανουαρίου!

Αυτό είπε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας, και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος την Παρασκευή.

«Με το παραμικρό μπορούμε να έχουμε τρίτη επιδείνωση» προειδοποίησε ο κ. Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Τίποτα δεν είναι δεδομένο, εξαρτάται απ’ ό,τι θα βλέπουμε για τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου. Πάμε εβδομάδα εβδομάδα, μέρα  μέρα, υπάρχει καμπύλη, αλλά φαίνεται ότι θα είναι μια βασανιστική πορεία» τόνισε μεταξύ άλλων. Πρότεινε ακόμα ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας να συνεχιστεί μετά τις 9 το βράδυ, ακόμα και κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Για τις εκκλησίες επέμεινε ότι δεν γίνεται να ανοίξουν πλήρως. «Με κανέναν τρόπο δεν γίνεται να διακυβευτεί η δημόσια υγεία θα περιμένουμε, είναι νωρίς, αν χρειαστούν κάποιες παραχωρήσεις θα το δούμε» τόνισε ο καθηγητής.

«Με δεδομένη τη διασπορά στην κοινότητα δεν μπορούμε να πάμε σε χαλάρωση. (Η πανδημία) μπορεί να ξαναφουντώσει. Η εισήγησή μας ήταν να μην αυξηθεί η κινητικότητα, μπορούν να ανοίξουν μικροπράγματα, με επιτήρηση, όπως  μικρά βιβλιοπωλεία με ηλεκτρονικές παραγγελίες. Ανοιχτή πόρτα μαγαζιού με τίποτα, δεν είναι δυνατό να δούμε τέτοιες σκηνές» υπογράμμισε ο κ. Γώγος.

«Υπάρχει ακόμα διασπορά, θα είναι παρά πολύ δύσκολο με εξαντλημένο προσωπικό, γεμάτα νοσοκομεία και κουρασμένο κόσμο» να υπάρχει τρίτη επιδείνωση εξήγησε. «Το ποτήρι είναι γεμάτο, το δεύτερο ξεχείλισμα δεν θα γίνει ανεκτό».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, μετά τις γιορτές, ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα, μπορούμε να δούμε καλύτερα νούμερα… Τουλάχιστον 30%-40% ελεύθερες κλίνες στο ΕΣΥ αυτό είναι κάλο “μαξιλάρι”».

«Πρέπει να εξασφαλίσουμε τη μη περαιτέρω αύξηση της κινητικότητας, είναι προβληματική ακόμα η κατάσταση, υπάρχει σημαντική βελτίωση στους αριθμούς των νοσούντων και στις εισαγωγές, 20% με 30%, αλλά στη Βόρεια Ελλάδα τα πράγματα είναι ακόμα δύσκολα, υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία» ξεκαθάρισε ο καθηγητής.

Ο κ. Γώγος απηύθυνε νέα δραματική έκκληση στους πολίτες: «Ο κόσμος έχει χαλαρώσει, πρέπει να καταλάβει ότι κινδυνεύει. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι κινδυνεύουν και οι ίδιοι κι οι γύρω τους να υποστούν σοβαρό χτύπημα υγείας από τον ιό… Ολοι να δουν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και να προφυλαχτούν οι ίδιοι».

«Υπάρχουν Συμπληγάδες, μια δύσκολη ισορροπία, κουρασμένος κόσμος, επιχειρήσεις που φυτοζωούν, εμείς προσπαθούμε να σώσουμε υγειονομικά το θέμα, η κυβέρνηση να αφήσει κάποιες χαραμάδες οικονομικά» παραδέχθηκε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News