1066
Πέτσας και Γεωργιάδης στις ανακοινώσεις για το τι (δεν) ανοίγει | YouTube/ Ελληνική Κυβέρνηση

Κυβέρνηση: Τα κρούσματα δεν πέφτουν – δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε επανεκκίνηση

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2020, 11:20
Πέτσας και Γεωργιάδης στις ανακοινώσεις για το τι (δεν) ανοίγει
|YouTube/ Ελληνική Κυβέρνηση

Κυβέρνηση: Τα κρούσματα δεν πέφτουν – δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε επανεκκίνηση

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2020, 11:20

Τα κρούσματα δεν πέφτουν, οι ΜΕΘ δεν αποσυμφορούνται όπως αναμενόταν, οπότε δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε επανεκκίνηση κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων. Αυτό δήλωσε την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στην αρχή της συνέντευξης Τύπου για τις ανακοινώσεις μερικού ανοίγματος του λιανεμπορίου κατά την περίοδο των γιορτών των Χριστουγένων.

Οπως ανακοινώθηκε επισήμως, από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης και τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιάδη, αγορές από τα καταστήματα θα γίνονται μόνο με τη μέθοδο του click away, δηλαδή η προπαραγγελία του προϊόντος και η παραλαβή του από τον πελάτη σε εξωτερικό χώρο του καταστήματος. Αυτό σημαίνει ότι τα εμπορικά κέντρα δεν θα ανοίξουν, είπε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος προειδοποίησε: αν παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού έξω από εμπορικά καταστήματα και καταστρατήγηση του μέτρου για άσκοπες μετακινήσεις, θα αποσυρθεί και το click away, ενώ προβλέπονται αυστηρότατα πρόστιμα για την παραμονή πελατών μέσα στα καταστήματα (από 2.000 έως 50.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από 15 έως 90 ημερολογιακές ημέρες).

Eξαίρεση απότελούν, τα (αμιγώς) βιβλιοπωλεία που θα ανοίξουν κανονικά -με τήρηση όλων των απαιτούμενων μέτρων ασφαλείας- τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, όπως και τα κομμωτήρια.

Οσον αφορά τη λειτουργία των εκκλησιών, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι θα επιτραπεί μόνο ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων με παρουσία έως και εννέα ατόμων και έως 25 στους μητροπολιτικούς ναού. Την ευθύνη για την τήρηση των μέτρων θα έχουν οι μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Για τον εορτασμό των Θεοφανείων δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.

Από 13 Δεκεμβρίου έως και 7 Ιανουαρίου 2021 επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί.

Οπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παρά το γεγονός ότι παρήλθαν πέντε εβδομάδες από την εφαρμογή του δεύτερου lockdown, η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει επιβαρυμένη.

Τα κρούσματα σε εθνικό επίπεδο παραμένουν υψηλά. Τα πιο πολλά – ανά 100.000 κατοίκους  πληθυσμού -  εντοπίζονται στους Νομούς Πιερίας, Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Ξάνθης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Φλώρινας, είπε.

Ανησυχητική κρίνεται – με βάση τον κυλιόμενο μέσο όρο των 7 ημερών – και  η κατάσταση στη Δυτική Αττική.

Την ίδια στιγμή, πιεστική εξακολουθεί να παραμένει και  η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία και ιδίως στις ΜΕΘ των οποίων το ποσοστό κάλυψης ανέρχεται σε 83% στην Επικράτεια, 77% στην Αττική και 91% στη Θεσσαλονίκη.

«Το συμπέρασμα από την αξιολόγηση των δεδομένων δεν είναι δυστυχώς ικανοποιητικό:  δεν πέφτουν τα κρούσματα και δεν αποσυμφορούνται οι ΜΕΘ στο βαθμό που αναμενόταν. Με ευθύνη όλων μας», παρατήρησε ο κ. Πέτσας, «κατ’ επέκταση, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων με τον τρόπο και στον χρόνο που όλοι θα θέλαμε».

«Καταστάσεις συνωστισμού – όπως αυτές που είδαμε στη Βρετανία και τη Γαλλία – χτυπούν ένα καμπανάκι κινδύνου σε όλους μας. Είναι αναγκαίο να αποφευχθούν τέτοιες εικόνες στη χώρα μας. Και είναι στο χέρι μας», συνέχισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και ανακοίνωσε τι θα ισχύσει τελικά με το λιανεμπόριο.

Αναλυτικά, όπως είπε, κατόπιν των εισηγήσεων των ειδικών, αποφασίστηκε:

Πρώτον: Η διατήρηση της αναστολής λειτουργίας του λιανεμπορίου σε όλη την επικράτεια. Δεδομένου ότι οι ταχυμεταφορές είναι υπερφορτωμένες και δεν είναι δυνατό να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, κατ’ εξαίρεση, από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021, θα επιτραπεί η μετάβαση του πελάτη στα καταστήματα για την παραλαβή της παραγγελίας τους (click-away).

Δεύτερον: Το άνοιγμα των κομμωτηρίων, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Σημειώνεται ότι η λειτουργία τους θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού, ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο συγχρωτισμού, αλλά και με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Τρίτον: Το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, επίσης με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου, και με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ.

Τέταρτον: Το άνοιγμα των εκκλησιών μας για τους πιστούς, ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων μόνο. Τις δύο αυτές ημέρες θα επιτρέπεται η παρουσία έως και εννέα ατόμων (9) σε όλες τις εκκλησίες και έως εικοσιπέντε (25) ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας. Την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Διευκρινίζεται επίσης, σε σχέση με τον εορτασμό των Θεοφανείων, ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.

Πέμπτον: Τη διατήρηση της απαγόρευσης μετακινήσεων κατά τις ώρες από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου από Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021, καθώς και της αποστολής SMS στο 13033 για τις αναγκαίες μετακινήσεις. Διευκρινίζεται ότι για μετακινήσεις που σχετίζονται με το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, στο προαναφερθέν πλαίσιο λειτουργίας τους, θα πρέπει να δηλώνεται ο αριθμός 2.

Οσον αφορά τέλος την υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από χώρες του εξωτερικού προς την Ελλάδα και εισέρχονται στη χώρα από 18 Δεκεμβρίου 2020 έως 7 Ιανουαρίου 2021, περιορίζεται, από τις 10 ημερές που είχε εξαγγελθεί, στις τρεις ημέρες.

Η κυβέρνηση θα επιτρέψει από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου μόνο τη λειτουργία του click away, δηλαδή της λιανικής πώλησης με διαδικασία προαγοράς και παραλαβής από εξωτερικό χώρο του καταστήματος (και μόνον μέσω χρεωστικών/πιστωτικών καρτών, POS), δήλωσε με τη σειρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης.

«Mall, κλειστά εμπορικά κέντρα, αλλά και επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στο δρόμο δεν θα τους επιτρέπεται το click away». διευκρίνισε ο υπουργός.

«Δεν υποκρινόμαστε ότι το click away μπορεί να ισοφαρίζει σε επιχειρήσεις τη ζημία από τη μη λειτουργία του λιανικού εμπορίου. Γι αυτό το λόγο», εξήγησε, «και οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν με το click away νοούνται ως παραμένουσες κλειστές με κρατική εντολή και θα λαμβάνουν κανονικά όλα τα ωφελήματα και τα προστατευτικά μέτρα που έως τώρα ελάμβαναν ως απολύτως κλειστές».

Τι θα ισχύσει:

· Για τις μετακινήσεις για λιανεμπόριο, κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία θα δηλώνεται με SMS στο 13033 ο αριθμός 2.

· Από 13 Δεκεμβρίου έως 7 Ιανουαρίου η παραλαβή με click away από τα καταστήματα.

· Από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου τα κομμωτήρια θα λειτουργούν  με διευρυμένο ωράριο 7 το πρωί με 9 το βράδυ μόνο με ραντεβού.

· Βιβλιοπωλεία σε όλη τη χώρα, επίσης με διευρυμένο ωράριο και έως 4 πελάτες ανά 100τ.μ.

Ο υπουργός επέμεινε ιδιαίτερα στην ευλαβική τήρηση των κανόνων του click away, έτσι ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού αλλά και κρούσματα καταστρατήγησης της διαδικασίας, ξεκαθαρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αποσυρθεί και αυτή η λειτουργία.

«Η λειτουργία του click away θα διεξάγεται βάσει περιορισμών. Εάν καταστρατηγηθούν και υπάρξει συνωστισμός, θα αναγκαστούμε να την αναστείλουμε» προειδοποίησε ο κ. Γεωργιάδης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...