510
Ο Επιφάνιος μαγειρεύει μια από τις συνταγές (πατάτες γιαχνί) του βιβλίου του «Μαγειρική του Αγίου Ορους» που έχει κάνει θραύση και έχει μεταφραστεί σε οκτώ γλώσσες | Φώτης Βαλλάτος /Facebook

Θρήνος στο Αγιον Ορος για την απώλεια του Γέροντα Επιφάνιου

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2020, 12:49
Ο Επιφάνιος μαγειρεύει μια από τις συνταγές (πατάτες γιαχνί) του βιβλίου του «Μαγειρική του Αγίου Ορους» που έχει κάνει θραύση και έχει μεταφραστεί σε οκτώ γλώσσες
|Φώτης Βαλλάτος /Facebook

Θρήνος στο Αγιον Ορος για την απώλεια του Γέροντα Επιφάνιου

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2020, 12:49

Eκοιμήθη τα ξημερώματα της Παρασκευής σε ηλικία 64 ετών ο Γέροντας Επιφάνιος Μυλοποταμινός, ο αρχιμάγειρας του Αγίου Ορους, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.

Ο Επιφάνιος γεννήθηκε στο Παγγαίο Καβάλας το 1956. Τελειώνοντας το Λύκειο, το 1973, πήγε στο Αγιον Ορος, στη Μονή Αγίου Παύλου. Ανέλαβε διάφορα διακονήματα.

Στην κουζίνα κάθισε οκτώ χρόνια, πράγμα που γενικά δεν συνηθίζεται, καθώς τα διακονήματα αλλάζουν κάθε χρόνο, ώστε οι μοναχοί να αποκτούν σφαιρική εμπειρία των εργασιών σε ένα κοινόβιο.

Του άρεσε η μαγειρική και, όπως είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του στο περιοδικό «Γαστρονόμος» της Καθημερινής «απ’ ό,τι φαίνεται, άρεσε και σε αυτούς που έτρωγαν. Εκτοτε, και άλλη δουλειά να είχα, σε γιορτές και πανηγύρια με φώναζαν να μαγειρέψω. Στα πανηγύρια πρέπει να μαγειρέψεις για πολύ κόσμο, κάποιες φορές πάνω από 1.000 άτομα. Για να τα βγάλεις πέρα, δεν αρκεί να έχεις γνώσεις μαγειρικής. Πιο πολύ πρέπει να είσαι διοικητής, να διευθύνεις 20 ανθρώπους – ένας να σου κάνει λάθος, σου έχει καταστρέψει το φαγητό».

Το 1992 ανέλαβε το Ιερό Κάθισμα του Αγίου Ευσταθίου, γνωστό ως Μυλοπόταμος. «Ερείπιο ήταν τότε», είχε πει στην ίδια συνέντευξη. «Το 1993 φυτέψαμε το πρώτο αμπέλι, το 1996 χτίσαμε το οινοποιείο. Γιατί ασχολήθηκα με το αμπέλι; Στο Αγιον Ορος πρέπει να έχεις ένα εργόχειρο, ένα διακόνημα, να κάμεις μια δουλειά για να βγάζεις ένα μεροκάματο. Άλλοι κάνουν θυμίαμα, άλλοι κομποσκοίνια, άλλοι κάνουν εικόνες και τις πουλάνε. Και παλιότερα έκαναν κρασί στο Αγιον Ορος, αλλά το διέθεταν χύμα σε πεντάλιτρα, εικοσάλιτρα. Πήρα την απόφαση να κάνω το οινοποιείο και να εμφιαλώσω κρασί. Και σιγά σιγά ξεκίνησα. Με πολλή προσπάθεια, πολύ αγώνα, νύχτα μέρα».

Η δυναμική του οινοποιείου έφτασε τα 70.000-80.000 μπουκάλια τον χρόνο.

Το 2008 εξέδωσε το βιβλίο «Μαγειρική του Αγίου Ορους» (εκδ. Σύγχρονοι Ορίζοντες) που έχει μεταφραστεί σε 8 γλώσσες. Υπήρξε μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος και ταξίδευε συχνά στο εξωτερικό, σε συνέδρια, εκθέσεις και διαγωνισμούς τροφίμων και ποτών.

Το 2016 στο παγκόσμιο συνέδριο αρχιμαγείρων «Worldchefs Congress & Expo», που έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παρουσίασε τη μαγειρική του Αγίου Ορους σε 1.600 σεφ από όλον τον κόσμο.

Τα συλλυπητήρια της Μονής Αγίας Τριάδας

Ενδεικτικά είναι τα όσα αναφέρει η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος σε ανάρτηση της στο Facebook:

«Δορυλαίου Δαμασκηνός: Εφυγε ένας παραδοσιακός γίγαντας του αγιορειτικού μοναχισμού, ένας καλός και ευγενικός φίλος, ένας άνθρωπος που έκανε το Άγιον Όρος ακόμη πιο γνωστό σε ειδικά στρώματα ανθρώπων προσφέροντας τον τέλειον οίνον της καλοσύνης και της αγάπης του! Ο Μυλοπόταμος του Αγίου Ορους κλαίει. Εμείς θλιβόμαστε. Επτωχεύσαμεν από ανθρώπους κι άλλο! Καλή αντάμωση με τον φίλο σου π. Σπυρίδωνα τον Μικραγιαννανίτη που τώρα θα τα πείτε μετά από τόσα χρόνια και θα του κάνεις εκεί την εορτή του. Σε ευχαριστούμε για όλα! Καλό παράδεισο».

Τη θλίψη της για την απώλεια του γέροντα Επιφάνιου Μυλοποταμινού εξέφρασε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με ανάρτησή της στο Twitter. Οπως επισημαίνει «ασκητικός και δημιουργικός ο βίος του αγαπητού γέροντα Επιφάνιου Μυλοποταμινού και τυχεροί όσοι γευθήκαμε τη μαγειρική του. Ανέδειξε με ταπεινότητα, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, την παραδοσιακή κουζίνα και τον τρόπο ζωής του Αγίου Ορους. Εκφράζω τη θλίψη μου για την απώλειά του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...