356
Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους | IntimeNews

Θεμιστοκλέους: Πάνω από 200% η αύξηση στους εμβολιασμούς

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2021, 10:10
Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους
|IntimeNews

Θεμιστοκλέους: Πάνω από 200% η αύξηση στους εμβολιασμούς

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2021, 10:10

Η νέα έξαρση της πανδημίας –με νέα ρεκόρ κρουσμάτων να καταγράφονται σχεδόν καθημερινά– αλλά και η πίεση της κυβέρνησης προς τους ανεμβολίαστους με την εφαρμογή των μέτρων φαίνεται πως έχουν αυξήσει και πάλι τον ρυθμό του εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία και όπως αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, η αύξηση των ραντεβού για την πρώτη δόση αλλά και την αναμνηστική έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 200%.

Μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Πέμπτης, είπε πως το στοίχημα τώρα είναι να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί σε αυτόν τον ρυθμό, προσθέτοντας ότι στην άνοδο αυτή συνέβαλαν τα μέτρα, τα οποία ώθησαν πολλούς να εμβολιαστούν, αλλά και η αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες. «Είναι πλέον κατανοητό ότι ο η πανδημία είναι εδώ και δεν πρόκειται να φύγει και ο μόνος τρόπος να την αντιμετωπίσουμε είναι ο εμβολιασμός», είπε.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού, διευκρίνισε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, αν και –όπως είπε– στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό υπάρχει ημερομηνία ενός χρόνου, όπως συμφωνήθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ήδη κάποιες χώρες, όπως η Γαλλία, βάζουν υποχρεωτικότητα στην τρίτη δόση.

Μιλώντας για την τρίτη ή αναμνηστική δόση, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως πρέπει να την κάνουν τα άτομα άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει 6 μήνες από τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους με τα εμβόλια Pfizer, Moderna και AstraZeneca. Σχετικά με τη διαδικασία, είπε ότι μετά το εξάμηνο θα ανοίγει η πλατφόρμα για να κλείνουν ραντεβού για την αναμνηστική δόση, η οποία γίνεται είτε με μία κανονική δόση Pfizer είτε με μισή δόση του Μoderna.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, οι πολίτες μπορούν στους 5,5 μήνες από τη δεύτερη δόση να μπαίνουν στην πλατφόρμα και να κλείνουν το ραντεβού τους στον χρόνο που εκείνοι θέλουν και θα επιλέγουν και το εμβόλιο που θέλουν (Pfizer ή Moderna). Επίσης, θα λαμβάνουν SMS ανά διαστήματα.

Oσον αφορά τα άτομα που έχουν κάνει το εμβόλιο Johnson & Johnson, μπορούν να κάνουν την αναμνηστική δόση ύστερα από δύο μήνες από τον εμβολιασμό τους, είτε με το ίδιο εμβόλιο είτε με mRNa δηλαδή Pfizer και Μοderna, ενώ οι ανοσοκατεσταλμένοι θα πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση έναν μήνα μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...