426
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην Βαλτιμόρη | REUTERS/Evelyn Hockstein

Μπάιντεν: Οι τιμές καταναλωτή παραμένουν πολύ υψηλές

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2021, 09:48
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην Βαλτιμόρη
|REUTERS/Evelyn Hockstein

Μπάιντεν: Οι τιμές καταναλωτή παραμένουν πολύ υψηλές

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2021, 09:48

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρουσίασε τις προσπάθειές του για τον έλεγχο του πληθωρισμού σε μία επίσκεψη που πραγματοποίησε την Τετάρτη, στη Βαλτιμόρη, δηλώνοντας ότι οι τιμές στα καταστήματα και σε παναμερικανικό επίπεδο είναι πολύ υψηλές, καθώς ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε ένα επίπεδο που είχε να καταγραφεί εδώ και περισσότερο από τριάντα χρόνια.

«Οι τιμές καταναλωτή παραμένουν πολύ υψηλές», δήλωσε ο Μπάιντεν, καθώς νέα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός αυξάνεται με τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό των τριών τελευταίων δεκαετιών, και υποσχέθηκε ότι θα «αντιμετωπίσει» το πρόβλημα «άμεσα».

Το υπουργείο Εργασίας ανέφερε την Τετάρτη ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν ετησίως κατά 6,2% μέσα στον Οκτώβριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ετήσια αύξησή τους από τον Νοέμβριο του 1990.

Το προσεκτικά επιλεγμένο υπόβαθρο για την επίσκεψη του Μπάιντεν ήταν το Λιμάνι της Βαλτιμόρης, ένα από τα λιμάνια με τη μεγαλύτερη εμπορική κίνηση στις ΗΠΑ.

Η συγκέντρωση εμπορευμάτων που παραμένουν στάσιμα στα λιμάνια των ΗΠΑ έχει καταγραφεί ως μία από τις βασικές αιτίες για τις ελλείψεις στην αλυσίδα εφοδιασμού των προϊόντων για την αμερικανική οικονομία.

Ωστόσο, τα λιμάνια θα επωφεληθούν από χρηματοδοτήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων, από το πρόγραμμα αναβάθμισης των υποδομών του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων, που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων την Παρασκευή, με διακομματική υποστήριξη και ύστερα από μήνες διαπραγματεύσεων.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μείωση της δημοτικότητάς του κατά τους τελευταίους μήνες, καθώς κλιμακώνονται οι ανησυχίες για την οικονομία.

Ο ίδιος ελπίζει ότι θα πείσει τους ψηφοφόρους πως οι Δημοκρατικοί πραγματοποιούν τις υποσχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας τους για επενδύσεις στο μέλλον των ΗΠΑ, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο, κατά τις οποίες το Δημοκρατικό Κόμμα θα υπερασπιστεί τις οριακές πλειοψηφίες που έχει στα δύο νομοθετικά σώματα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να συνεργαστεί με τα λιμάνια στο Λονγκ Μπιτς και στο Λος Αντζελες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μεταφορά αγαθών όλο το 24ωρο, ενώ νέα σχέδια ανακοινώθηκαν για την αποσυμφόρηση του λιμανιού της Σαβάνας στην Τζόρτζια.

Το πακέτο αναβάθμισης των υποδομών περιλαμβάνει επενδύσεις 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να εκσυγχρονιστούν τα λιμάνια, συμπεριλαμβανομένων και των έργων της εμβάθυνσης του πυθμένα, ώστε να μπορούν να δεχτούν μεγαλύτερα πλοία, αλλά και έργα για την επέκτασή τους.

Ενα ξεχωριστό νομοσχέδιο περίπου 1,75 τρισεκατομμυρίου δολαρίων περιλαμβάνει χρηματοδοτήσεις για την επέκταση της κοινωνικής ασφάλισης και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Το Λιμάνι της Βαλτιμόρης εισάγει και εξάγει τα περισσότερα αυτοκίνητα, αγροτικά μηχανήματα και εξοπλισμό κατασκευών από οποιοδήποτε άλλο αμερικανικό λιμάνι, ενώ απασχολεί περισσότερους από 15.300 εργαζόμενους.

Οι βελτιώσεις στο αναφερόμενο λιμάνι, που μπορεί να διαχειριστεί μερικά από τα μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν βοηθήσει ώστε να αντιμετωπιστεί η στασιμότητα της συγκέντρωσης εμπορευμάτων σε άλλα λιμάνια της Ανατολικής Ακτής, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News