371
Το βρέφος, 32 ώρες μετά τη διάσωσή της, στο σκάφος της ΜΚΟ που πλέει με προορισμό τη Σικελία | REUTERS/Yannis Behrakis

Ενα κοριτσάκι 4 ημερών διασώθηκε από ισπανική ΜΚΟ στη Μεσόγειο

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2017, 18:22
Το βρέφος, 32 ώρες μετά τη διάσωσή της, στο σκάφος της ΜΚΟ που πλέει με προορισμό τη Σικελία
|REUTERS/Yannis Behrakis

Ενα κοριτσάκι 4 ημερών διασώθηκε από ισπανική ΜΚΟ στη Μεσόγειο

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2017, 18:22

Ενα βρέφος πέρασε την τέταρτη ημέρα της ζωής του σε μία λαστιχένια βάρκα στη μέση της Μεσογείου. Το μωρό, ένα κοριτσάκι, ήταν ανάμεσα στα 480 άτομα που διέσωσε η ισπανική MKO Proactiva Open Arms το Σάββατο σε δύο διαφορετικές επιχειρήσεις.

«Πριν από μια εβδομάδα περισυνέλεξα για πρώτη φορά το πτώμα ενός ανθρώπου από τη Μεσόγειο, ενώ το Σάββατο μετέφερα μία νέα ζωή», είπε στο Reuters ο 26χρονος Ντανιέλ Καλβέλο, που μετέφερε το βρέφος από τη βάρκα στο σωστικό σκάφος κατά τη διάρκεια επιχείρησης που κράτησε τρεις ώρες. Τη φωτογραφία του 26χρονου ακτιβιστή ανάρτησε ο βραβευμένος φωτογράφος Γιάννης Μπεχράκης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Η μητέρα του κοριτσιού, η 29χρονη νιγηριανή Μαριάμ, καθώς και ο σύζυγός της, Ρίτσαρντ, ένας 34χρονος εργάτης από την Γκάνα, διασώθηκαν μαζί με το παιδί τους από τους εθελοντές της ΜΚΟ. Οπως ανέφεραν αργότερα, ζούσαν τα τελευταία δύο χρόνια στη Λιβύη. Αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη χώρα όταν συνειδητοποίησαν ότι θα αποκτήσουν ένα μωρό. «Θέλουμε να πάμε στη Γαλλία ή τη Γερμανία, εκεί υπάρχει μέλλον για την οικογένειά μας», είπε ο πατέρας.

2017-04-02T111647Z_1887275551_RC14BAB858C0_RTRMADP_3_EUROPE-MIGRANTS-RESCUE
Η 29χρονη Μαριάμ, από τη Νιγηρία, μαζί με το κοριτσάκι της, στην ασφάλεια του διασωστικού σκάφους REUTERS/Yannis Behrakis)

Η επιχείρηση της ΜΚΟ άρχισε το πρωί του Σαββάτου όταν εντοπίστηκαν δύο λαστιχένιες βάρκες που μετέφεραν πάνω από 200 πρόσφυγες και μετανάστες από τη βόρεια και κεντρική Αφρική, τη Σρι Λάνκα και την Υεμένη, σε απόσταση περίπου 22 ναυτικών μιλίων βόρεια της πόλης Σαμπράθα της Λιβύης. Αυτό είναι ένα από τα σημεία αναχώρησης που χρησιμοποιούν συχνότερα οι διακινητές ανθρώπων στη Λιβύη. Οι διασωθέντες επιβιβάστηκαν στο πρώην αλιευτικό Golfo Azzurro, το οποίο κατέπλευσε στο λιμάνι Αουγκούστα της Σικελίας.

Παράλληλα, σε διαφορετική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στην ίδια θαλάσσια περιοχή, διασώθηκαν περίπου 280 άτομα τα οποία επιβιβάστηκαν στο πλοίο Vos Prudence και επρόκειτο να φθάσουν τη Δευτέρα στην Ιταλία, χωρίς να είναι γνωστός ο τελικός προορισμός τους.

Η Ιταλία έχει γίνει πλέον το κεντρικό σημείο άφιξης στην Ευρώπη για όσους εγκαταλείπουν την Αφρική για να γλιτώσουν από τη φτώχεια και τις διώξεις προς αναζήτηση μίας καλύτερης ζωής.

Περίπου 600 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή του 2017 στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Το 2016 εκτιμάται ότι πνίγηκαν περίπου 4.600 άτομα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...