337
Δεν έχουν εξακριβωθεί ακόμη οι αιτίες μείωσης των εμφραγμάτων |

Τελικά όντως μειώθηκαν τα εμφράγματα στη διάρκεια του lockdown

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2020, 12:39
Δεν έχουν εξακριβωθεί ακόμη οι αιτίες μείωσης των εμφραγμάτων
|

Τελικά όντως μειώθηκαν τα εμφράγματα στη διάρκεια του lockdown

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2020, 12:39

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχε καταγραφεί υπάρχει εξαιρετικά εντυπωσιακή μείωση στην προσέλευση ασθενών με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου (ΟΕΜ)  στα νοσοκομεία όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο (εδώ).

Ειδικοί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κίμων Σταματελόπουλος, Ιωάννης Κανακάκης, Ιωάννης Παρασκευαϊδης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ), ανασκόπησαν την πρόσφατη βιβλιογραφία, προκειμένου να διαπιστώσουν τι ακριβώς έχει συμβεί.

Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine, εξετάστηκε αυτή η υπόθεση χρησιμοποιώντας δεδομένα από το ενοποιημένο σύστημα υγείας «Kaiser Permanente Northern California»,, που περιλαμβάνει 21 ιατρικά κέντρα και 255 κλινικές, παρέχοντας υπηρεσίες υγείας για 4,4 εκατομμύρια άτομα στη Βόρεια Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο των μελετών, εξετάστηκαν τα χαρακτηριστικά των ασθενών και η εβδομαδιαία επίπτωση νοσηλειών για ΟΕΜ (με ανάσπαση του ST διαστήματος [STEMI] και χωρίς ανάσπαση του ST διαστήματος [NSTEMI]) πριν και μετά τον πρώτο διαπιστωμένο θάνατο (4 Μαρτίου) λόγω Covid-19 στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ακολούθως, τα δεδομένα αυτά συγκρίθηκαν με τα δεδομένα της αντίστοιχης περιόδου του 2019. Οπως προέκυψε, η εβδομαδιαία επίπτωση νοσηλείας για ΟΕΜ ελαττώθηκε έως και 48% στην περίοδο της πανδημίας Covid-19.

Οι μειώσεις αυτές ήταν παρόμοιες τόσο για STEMI όσο και για NSTEMI. Οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με ΟΕΜ κατά την Covid-19 περίοδο είχαν λιγότερο συχνά ιστορικό προϋπάρχουσας στεφανιαίας νόσου και προηγούμενου ΟΕΜ ή διαδερμικής παρέμβασης στη στεφανιαία κυκλοφορία σε σχέση με τους ασθενείς της προ-Covid-19 περιόδου τόσο το 2019 όσο και το 2020.

Δεν παρατηρήθηκαν άλλες διαφορές ως προς τα υπόλοιπα δημογραφικά χαρακτηριστικά, υποκείμενα νοσήματα ή σε αιμοδυναμικές και εργαστηριακές παραμέτρους.

Η μείωση στην επίπτωση της νοσηλείας ΟΕΜ στις ΗΠΑ ήταν μεγαλύτερη απ’ ότι θα ήταν αναμενόμενο λόγω της εποχικής διακύμανσης. Παρόμοια ευρήματα παρατηρήθηκαν και στη βόρεια Ιταλία, ενώ και στη χώρα μας, χωρίς να είναι ακόμη διαθέσιμα επίσημα στοιχεία, έχουν αναφερθεί αντίστοιχες μειώσεις.

Σε συνδυασμό με πρόσφατες παρατηρήσεις αύξησης των περιστατικών καρδιακής ανακοπής εκτός νοσοκομείου , η διερεύνηση και κατανόηση των αιτιών αυτού του φαινομένου είναι αναγκαία προκειμένου να αποφευχθεί η αύξηση θνητότητας από άλλα νοσήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.