367
Με δύο πορτρέτα του Κασόγκι ένας διαδηλωτής διαμαρτύρεται έξω από το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη | REUTERS/Simon Dawson/File Photo

Τα τελευταία λόγια του Κασόγκι – επτά μαρτυρικά λεπτά διήρκεσε η δολοφονία

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2018, 15:07
Με δύο πορτρέτα του Κασόγκι ένας διαδηλωτής διαμαρτύρεται έξω από το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη
| REUTERS/Simon Dawson/File Photo

Τα τελευταία λόγια του Κασόγκι – επτά μαρτυρικά λεπτά διήρκεσε η δολοφονία

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2018, 15:07

«Πνίγομαι, βγάλτε αυτή τη σακούλα από το κεφάλι μου, είμαι κλειστοφοβικός». Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει ο ερευνητής της τουρκικής εφημερίδας Daily Sabah, Nαζίφ Κάραμαν επικαλούμενος τα ηχητικά ντοκουμέντα από το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τζαμάλ Κασόγκι πέθανε από ασφυξία όταν οι δολοφόνοι του έβαλαν μια πλαστική σακούλα στο κεφάλι, δήλωσε στo Al Jazeera ο Nαζίφ Κάραμαν.

Σύμφωνα με τα ντοκουμέντα που επικαλείται ο Kάραμαν, η δολοφονία του Κασόγκι στις 2 Οκτωβρίου διήρκεσε επτά μαρτυρικά λεπτά.

Ο ίδιος είπε επίσης ότι οι 15 πράκτορες που φέρονται να ευθύνονται για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόκι και ταξίδεψαν στην Κωνσταντινούπολη λίγο πριν την εξαφάνιση του δημοσιογράφου, κάλυψαν το χώρο με πλαστικά πριν διαμελίσουν το πτώμα του 59χρονου δημοσιογράφου.

Η σορός του Κασόγκι δεν έχει βρεθεί και έτσι η ποινική έρευνα νομικά περιπλέκεται.

Ο Kάραμαν προανήγγειλε ότι η Daily Sabah θα δημοσιεύσει φωτογραφίες με τα ειδικά εργαλεία που είχαν μαζί τους οι Σαουδάραβες πράκτορες και τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να δολοφονηθεί ο Κασόγκι.

Είπε επίσης ότι θα δημοσιεύσει μέρος των ηχογραφήσεων που αποτυπώνουν τις τελευταίες στιγμές της ζωής σου Σαουδάραβα δημοσιογράφου.

Εν τω μεταξύ, ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο ότι τα ηχητικά ντοκουμέντα που σχετίζονται με τη δολοφονία του Κασόγκι μοιράστηκαν με τη Σαουδική Αραβία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία.

Από την πλευρά του ο Τζάστιν Τριντό έσπευσε να ανακοινώσει ότι και οι καναδικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν ακούσει τις τουρκικές ηχογραφήσεις του τι συνέβη στον Τζαμάλ Κασόγκι.

«Οι υπηρεσίες πληροφοριών του Καναδά εργάζονται πολύ στενά για το θέμα αυτό με την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών και ο Καναδάς έχει ενημερωθεί πλήρως για το τι είχε να μοιραστεί η Τουρκία και εγώ είχα συνομιλία με τον Ερντογάν πριν από μερικές εβδομάδες και εδώ στο Παρίσι είχαμε σύντομες ανταλλαγές [συναντήσεις] και τον ευχαρίστησα για το σθένος της ανταπόκρισης στην υπόθεση Κασόγκι», είπε ο Τριντό.

Ο Τριντό διευκρίνισε πως καναδοί πράκτορες έχουν ακούσει τις τουρκικές ηχογραφήσεις, παρ’ όλο που ο ίδιος δεν τις έχει ακούσει.

«Εξακολουθούμε να είμαστε δεσμευμένοι με τους συμμάχους μας στην έρευνα σχετικά με το ποιος ευθύνεται για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι και βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τους ομόθυμους συμμάχους μας για τα επόμενα βήματα όσον αφορά τη Σαουδική Αραβία», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...