747
O Τζο Μπάιντεν καταφθάνει στο Τσέστερ της Πενσιλβάνιας όπου, κατά τα φαινόμενα, θα δοθεί η τελική μάχη για την προεδρία | REUTERS/Kevin Lamarque

«Ο Μπάιντεν δεν μπορεί να θυμηθεί ούτε το όνομά μου», λέει ο Τραμπ (και έχει δίκιο)

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2020, 09:11
O Τζο Μπάιντεν καταφθάνει στο Τσέστερ της Πενσιλβάνιας όπου, κατά τα φαινόμενα, θα δοθεί η τελική μάχη για την προεδρία
|REUTERS/Kevin Lamarque

«Ο Μπάιντεν δεν μπορεί να θυμηθεί ούτε το όνομά μου», λέει ο Τραμπ (και έχει δίκιο)

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2020, 09:11

Μία εβδομάδα πριν από το ορόσημο της 3ης Νοεμβρίου, ήταν αναμενόμενο η προεκλογική εκστρατεία να οξυνθεί, με τους δύο αντίπαλους να ψάχνουν τρωτά σημεία στην πολιτική πανοπλία του εχθρού.

Ο Τζο Μπάιντεν ξέρει πού χτυπάει και συνεχίζει να το κάνει με αποτελεσματικό τρόπο: η πανδημία και η διαχείρισή της στις ΗΠΑ είναι το αδύνατο σημείο του Τραμπ, καθώς η υπερδύναμη θρηνεί περισσότερους από 225.000 νεκρούς και ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Μαρκ Μίντοους, ομολόγησε στο CNN ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά δεν προσπαθεί να ανασχέσει τη διασπορά του κορονοϊού. Οι δηλώσεις του Μίντοους εξηγούν το πολιτικό αφήγημα του Τραμπ –ο οποίος μολονότι οι αριθμοί τον διαψεύδουν προσπαθεί να πείσει τους ψηφοφόρους ότι ο κορονοϊός βρίσκεται σε αποδρομή και ότι πρέπει να αρχίσουν να κοιτάζουν τις ζωές τους και την οικονομία, που είναι και το ατού του.

«Ο Τραμπ παραδόθηκε στην πανδημία», «ανεμίζει λευκή σημαία», είπε ο Μπάιντεν και αργότερα, σε προεκλογική εκδήλωση στο Τσέστερ στην Πενσιλβάνια, τόνισε πως ο Τραμπ είναι «ο χειρότερος» ηγέτης που θα μπορούσαν να έχουν οι ΗΠΑ την περίοδο της πανδημίας και ότι «δεν έχει ιδέα» τι «πρέπει να γίνει».

H μάχη της Πενσιλβάνιας

Στην Πενσιλβάνια θα δοθεί, καθώς φαίνεται, η μητέρα των μαχών για την προεδρία. Είναι η πολιτεία που το 2016 κέρδισε ο Τραμπ, οριακά. Και τώρα είναι η πολιτεία η οποία αποτελεί το κομβικό σημείο στον οδικό χάρτη του Μπάιντεν προς την προεδρία: αν κερδίσει την Πενσιλβάνια και τους 20 εκλέκτορές της, περνάει το ορόσημο των 270 εκλεκτόρων, ακόμα και αν χάσει σε Αριζόνα, Φλόριντα, Βόρεια Καρολίνα και Οχάιο –αντιθέτως, αν ο Τραμπ χάσει την Πενσιλβάνια δεν του αρκούν ούτε το Οχάιο, ούτε η Φλόριντα, θα πρέπει να κάνει την έκπληξη και να κερδίσει το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν όπου όμως ο Δημοκρατικός αντίπαλός του απολαμβάνει ένα ευρύ δημοσκοπικό προβάδισμα.

Δεν είναι τυχαίο ότι και ο Τραμπ περιόδευσε τη Δευτέρα στην Πενσιλβάνια, όπου έδωσε τρεις ομιλίες σε τρεις διαφορετικές πόλεις –λίγο προτού επιστρέψει στον Λευκό Οίκο για τη φιέστα του διορισμού της Εϊμι Μπάρετ στο Ανώτατο Δικαστήριο (εδώ) –και προσπάθησε να διαψεύσει τον προσωπάρχη του. Μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος στο Μάρτινμπεργκ, ορκίστηκε πως δεν έχει «παραδοθεί» στην πανδημία, όμως προσπάθησε να πείσει ότι «οδεύουμε να γυρίσουμε τη σελίδα». Διαμαρτυρήθηκε δε ότι τα κακά ΜΜΕ κρατούν στην επικαιρότητα την Covid-19…

Πλήθος χωρίς μάσκες και social distancing σπεύδει να ακούσει τον Τραμπ στο Μάρτινσμπεργκ (REUTERS/Leah Millis)

Ο Τραμπ επέστρεψε την κατηγορία του Μπάιντεν περί παράδοσης: εκείνος «κουνάει λευκή σημαία όλη του ζωή», «δεν βγαίνει από το υπόγειό του», είναι «αξιολύπητος υποψήφιος», αντέταξε. Σε αυτό τον βοήθησε και μια γκάφα του αντιπάλου του.

Ο 74χρονος Τραμπ, ο οποίος χωρίς ίχνος πολιτικού πολιτισμού αποκαλεί τον Μπάιντεν «κοιμήση Τζο», συστηματικά υπαινίσσεται ότι ο βετεράνος πολιτικών των Δημοκρατικών και πρώην αντιπρόεδρος πάσχει, στα 77 του, από κάποιας μορφής άνοια.

Και ένα τραύλισμα του Μπάιντεν το βράδυ της Κυριακής έδωσε την ευκαιρία στον Τραμπ να επανέλθει. «Αλλα τέσσερα χρόνια με τον Τζορτζ… με τον Τζορτζ…» άρχισε να λέει ο Μπάιντεν σε τηλεοπτική του συνέντευξη, προφανώς μπερδεύοντας τον Τραμπ με τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο. Τελικά είπε «αν επανεκλεγεί ο Τραμπ, θα βρεθούμε σ’ άλλο κόσμο», ίσως και με τη βοήθεια της συζύγου του, Τζιλ, που ψέλλισε κάτι από δίπλα του.

«Ούτε τ’ όνομά μου δεν μπορεί να θυμηθεί», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, όπως πάντα μέσω Twitter, διαμαρτυρόμενος μάλιστα ότι τα ΜΜΕ έσπευσαν να το αποκρύψουν.

Ο Μπάιντεν έχει αφήσει εποχή για τις γκάφες του στα ντιμπέιτ και στις προεκλογικές ομιλίες, από την εποχή ακόμα που ήταν ένας φέρελπις πολιτικός των Δημοκρατικών, ενώ του λείπει το ρητορικό χάρισμα –ως παιδί είχε αντιμετωπίσει πρόβλημα με το τραύλισμα.

Μολαταύτα, ούτε τα ολισθήματά του, ούτε το ότι η εκστρατεία του δεν είναι τόσο εντατική τελευταία όσο εκείνη του Τραμπ τον εμποδίζουν να προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Πολιτικοί αναλυτές παρατηρούν ότι οι Δημοκρατικοί, τόσο ο υποψήφιος πρόεδρος όσο και η υποψήφια αντιπρόεδρος, Κάμαλα Χάρις, συμπεριφέρονται σαν οι εκλογές να έχουν ήδη κριθεί –χαρακτηριστικό το πρόγραμμα της Δευτέρας, οπότε κανείς τους δεν είχε κάποια ομιλία ή άλλη εκδήλωση στο πρόγραμμα, ενώ ο Τραμπ και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς μίλησαν σε τέσσερις προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Ολα τα τελευταία γκάλοπ πλην ενός δίνουν στον υποψήφιο των Δημοκρατικών ένα προβάδισμα που συχνά πλησιάζει το διψήφιο ποσοστό. Ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων τοποθετεί τη διαφορά τους στο 9,4% (μόνο το γκάλοπ των Rasmussen Reports-Pulse Opinion Research έδωσε 1% υπέρ του Τραμπ). Ωστόσο, είπαμε, σημασία δεν έχει τι θα γίνει παναμερικανικά, αλλά σε πολιτείες-κλειδιά, ιδίως στην Πενσιλβάνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...