1103
Από επίδειξη των εσωρούχων της Victoria's Secret το 2018 | ΕΡΑ

Τα «αγγελάκια» της Victoria’s Secret στην «κόλαση» του μισογυνισμού

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2020, 12:40
Από επίδειξη των εσωρούχων της Victoria's Secret το 2018
|ΕΡΑ

Τα «αγγελάκια» της Victoria’s Secret στην «κόλαση» του μισογυνισμού

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2020, 12:40

Δεν έφταναν όλα τα προβλήματα με τη ραγδαία πτώση των πωλήσεών της και η θρυλική φίρμα εσωρούχων Victoria’s Secret έχει πλέον να αντιμετωπίσει και ένα σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης, σεξισμού και μισογυνισμού.

Οι New York Times αποκάλυψαν ότι στο εσωτερικό της εταιρείας έκαναν κουμάντο δύο πανίσχυροι άνδρες, στηριζόμενοι σε μια ολόκληρη κουλτούρα εκφοβισμού και παρενόχλησης… προς αποκλειστικό όφελος των ταπεινών ενστίκτων τους.

Ο πρώτος είναι ο πρώην υπεύθυνος μάρκετινγκ της Victoria’s Secret, ο 71χρονος Εντ Ράζεκ, ο οποίος κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση.

Ο δεύτερος είναι ο Λέσλι Γουέξνερ, ο 82χρονος δισεκατομμυριούχος και πρόεδρος της L Brands, στην οποία ανήκει η φίρμα, και ο οποίος έκανε επανειλημμένα στα… στραβά μάτια στον επιστήθιο φίλο και συνεργάτη του.

Για το ρεπορτάζ οι NY Times μίλησαν με περισσότερους από 30 υπάλληλους, στελέχη και μοντέλα που δουλεύουν ή δούλευαν για τη Victoria’s Secret.

Οι περισσότερες κατηγορίες αφορούν τον Ράζεκ, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του τον Αύγουστο του 2019, μερικούς μήνες μετά τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του για την πιθανή πρόσληψη μοντέλων που είναι τρανς ή υπέρβαρα.

Ο Ράζεκ συνέβαλε στην επιλογή των μοντέλων –πιο γνωστά ως «Αγγελοι», περιτριγυρισμένες από τεράστια, πουπουλένια φτερά– και στη δημιουργία των τηλεοπτικών διαφημίσεων της εταιρείας.

Αλλά το μεγαλύτερό του δημιούργημα ήταν η ετήσια επίδειξη μόδας, που είχε γίνει παγκόσμιο, πολιτιστικό φαινόμενο.

«Εκεί ήταν που πραγματικά έβαλε όλη του τη μαεστρία» είπε η Σίνθια Φίντους-Φιλντς, η πρώην διευθύντρια, υπεύθυνη για τον κατάλογο της Victoria’s Secret.

Ο Ράζεκ, μάλιστα, συχνά υπενθύμιζε στα μοντέλα ότι η καριέρα τους βρισκόταν στα χέρια του, όπως έχουν αποκαλύψει τα ίδια τα μοντέλα, αλλά και νυν και πρώην στελέχη.

Η Αλίσα Μίλερ, που έχει υπάρξει κατά καιρούς μοντέλο της Victoria’s Secret, περιέγραψε τον Ράζεκ ως κάποιον που απέπνεε «τοξική αρρενωπότητα». Με δυο λόγια, είπε για τη συμπεριφορά του: «Εγώ έχω τη δύναμη. Μπορώ να σε φτιάξω ή να σε καταστρέψω».

Το μοντέλο Αντι Μουζ, που συμμετείχε στο σόου των «Αγγέλων» για δύο συνεχόμενες χρονιές, αποκάλυψε στους Times πως όταν ήταν 19 χρόνων είχε απορρίψει πολλές φορές τα υπονοούμενα και τις πιέσεις του Ράζεκ απέναντί της, με συνέπεια να μην τη δεχτούν την επόμενη χρονιά.

Στα κάστινγκ, μερικές φορές ο Ράζεκ ζητούσε από τα μοντέλα να εμφανίζονται με τα εσώρουχά τους και μερικές φορές τους ζητούσε τον αριθμό του κινητού τους, σύμφωνα με τρεις μαρτυρίες.

Σε άλλες ζητούσε να καθίσουν στα πόδια του, ενώ δύο μοντέλα είπαν ότι τους είχε ζητήσει να πάνε μαζί για δείπνο.

Μία από αυτές ήταν η Μουζ.

Το 2007, δύο χρόνια αφού είχε φορέσει τα πολυπόθητα φτερά σε σόου της Victoria’s Secret, το 19χρονο τότε μοντέλο προσκλήθηκε σε δείπνο από τον Ράζεκ.

Ενθουσιάστηκε που καλλιέργησε μία επαγγελματική σχέση με έναν από τους πιο ισχυρούς άνδρες στον χώρο της μόδας, όπως είπε.

H Αντι Μουζ

Ο Ράζεκ πήγε και την πήρε με τον σοφέρ του. Στον δρόμο προς το εστιατόριο, προσπάθησε να τη φιλήσει. Η Μουζ τον έκανε πέρα, αλλά εκείνος επέμεινε.

Για μήνες της έστελνε mail που έδειχναν «υπερβολική οικειότητα», τα οποία εξέτασαν οι New York Times.

Μάλιστα, σε ένα μήνυμα τής πρότεινε να μείνουν μαζί στο σπίτι του, ενώ σε άλλο μήνυμα της ζήτησε να τον βοηθήσει να βρει σπίτι στον Αγιο Δομίνικο και να πάνε να μείνουν μαζί.

«Θέλω να σε πάω κάπου σέξι», έγραψε.

Η Μουζ διατήρησε έναν «τόνο ευγένειας» στις απαντήσεις της, προσπαθώντας να προστατέψει την καριέρα της.

Οταν ο Ράζεκ τής ζήτησε να πάει στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη για να δειπνήσουν μαζί, η Μουζ ανέφερε ότι η σκέψη του να δειπνήσει μόνη της μαζί του την έκανε να νιώσει άβολα και έτσι αρνήθηκε.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, το 2008 ήταν η πρώτη χρονιά μέσα σε τέσσερα χρόνια που δεν επιλέχθηκε για το σόου της Victoria’s Secret.

Και δεν ήταν μόνο αυτό.

Το 2018, σε ένα δοκιμαστικό πριν από ένα σόου, μετρούσαν το top model, Μπέλα Χαντίντ, για εσώρουχα, ώστε να δουν αν πληροί τα απαραίτητα νούμερα. Ο Ράζεκ καθόταν στον καναπέ και κοιτούσε.

«Ξεχάστε τα εσώρουχα» δήλωσε, σύμφωνα με τρεις ανθρώπους που βρίσκονταν εκεί. Η μεγαλύτερη ερώτηση, είπε, είναι αν το τηλεοπτικό δίκτυο θα άφηνε τη δεσποινίδα Χαντίντ να «περπατήσει στην πασαρέλα με αυτές τις τέλειες ρώγες».

H Μπέλα Χαντίντ στα παρασκήνια του σόου της Victoria’s Secret, το 2016

Στο ίδιο δοκιμαστικό, ο Ράζεκ έβαλε το χέρι του μέσα από το εσώρουχο ενός μοντέλου.

Μία υπάλληλος εξέφρασε τα παράπονά της στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού για τη συμπεριφορά του Ράζεκ.

Η υπάλληλος κατέγραψε περισσότερα από 10 περιστατικά, συμπεριλαμβανομένων των μειωτικών σχολίων και των απρεπών αγγιγμάτων σε γυναίκες.

Δεν ήταν το πρώτο έγγραφο που έφτανε στο τμήμα του ανθρώπινου δυναμικού για αυτόν.

Σε μία φωτογραφία που είχε τραβηχτεί το 2005, η εταιρεία είχε διοργανώσει μπουφέ για το προσωπικό της. Εκεί ο Ράζεκ βρήκε την εν λόγω υπάλληλο, της έκλεισε τον δρόμο και την κοίταξε από πάνω μέχρι κάτω. Στη συνέχεια, όλος ο κόσμος κοιτούσε την υπάλληλο να κρατάει το άδειο της πιάτο και τον Ράζεκ να την προσβάλλει για το βάρος της, λέγοντάς της να αφήσει στην άκρη τα ζυμαρικά και το ψωμί.

Η υπάλληλος που ήταν 1,80 και 70 κιλά, πήγε στο μπάνιο και έβαλε τα κλάματα. Εξέφρασε τα παράπονά της στο τμήμα ανθρωπίνου δυναμικού ξανά, αλλά δεν έγινε τίποτα. Μερικές εβδομάδες αργότερα, παραιτήθηκε.

«Αυτό που με ανησύχησε περισσότερο, ως άνθρωπος που είχε μεγαλώσει με την αντίληψη να είμαι ανεξάρτητη γυναίκα, ήταν το πόσο βαθιά ριζωμένη ήταν αυτή η συμπεριφορά», είπε η Κέισι Κρόου Τέιλορ, πρώην υπάλληλος στο τμήμα δημοσίων σχέσεων στη Victoria’s Secret, η οποία ανέφερε ότι έχει δει τον Ράζεκ να συμπεριφέρεται έτσι. «Τέτοιες μορφές κακοποίησης γελοιοποιούνταν και απλά γίνονταν αποδεκτές ως κάτι το φυσιολογικό. Ηταν λες και σου έκαναν πλύση εγκεφάλου. Και όποιος προσπαθούσε να κάνει κάτι για αυτό, δεν περνούσε απλά απαρατήρητος, αλλά τιμωρούταν κιόλας».

Ο Ράζεκ δίπλα σε ένα από τα «αγγελάκια»

Απαντώντας σε πολύ λεπτομερείς ερωτήσεις των New York Times, η Τάμι Ρόμπερτς Μάιερς, εκπρόσωπος της L Brands, μίλησε εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, λέγοντας ότι η εταιρεία είναι «απόλυτα συγκεντρωμένη» στην εταιρική διακυβέρνηση, στις πρακτικές που αφορούν τον χώρο εργασίας και στη συμμόρφωση σε αυτόν και «έχουμε κάνει αρκετά βήματα».

«Λυπούμαστε πολύ για οποιοδήποτε περιστατικό στο οποίο δεν καταφέραμε να πετύχουμε τον σκοπό μας και δεσμευόμαστε πλήρως στο ότι θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε συνεχώς». Με αυτή της τη δήλωση, όμως, δεν αμφισβήτησε κανένα από τα αποτελέσματα των ερευνών των Times.

Ο Ράζεκ ανέφερε σε mail που έστειλε: «Οι ισχυρισμοί αυτού του ρεπορτάζ είναι τελείως ψεύτικοι, κατασκευασμένοι ή βγαλμένοι από το πουθενά. Ημουν τυχερός που δούλεψα με αμέτρητα, διεθνούς φήμης μοντέλα και χαρισματικούς επαγγελματίες και δηλώνω περήφανος για τον αμοιβαίο σεβασμό που τρέφουμε ο ένας για τον άλλο». Ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει συγκεκριμένα περιστατικά.

Εκπρόσωπος του Γουέξνερ αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...