753
Ο Ρονάλντο πέτυχε το δεύτερο γκολ της Γιουβέντους απέναντι στην Ντιναμό Κιέβου | REUTERS/Massimo Pinca

Τα 750 γκολ του Ρονάλντο, το ρεκόρ και ο Μέσι

Sportscaster Sportscaster 3 Δεκεμβρίου 2020, 13:27
Ο Ρονάλντο πέτυχε το δεύτερο γκολ της Γιουβέντους απέναντι στην Ντιναμό Κιέβου
|REUTERS/Massimo Pinca

Τα 750 γκολ του Ρονάλντο, το ρεκόρ και ο Μέσι

Sportscaster Sportscaster 3 Δεκεμβρίου 2020, 13:27

Ηταν, ίσως, το πιο εύκολο γκολ της καριέρας του. Δεν χρειάστηκε παρά να σπρώξει την μπάλα στο άδειο από γκολκίπερ τέρμα της Ντινάμο Κιέβου, σχεδόν εξ’ επαφής, για το 2-0 της Γιουβέντους που, τελικώς, νίκησε την αντίπαλό της στην 5η αγωνιστική των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ με 3-0. Αλλά ήταν και ιστορικό. Με αυτό ο Κριστιάνο Ρονάλντο συμπλήρωσε τα 750 ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, από το 2002 μέχρι σήμερα. Και τι σύμπτωση! Ο πορτογάλος σούπερ-σταρ, πρώτος σκόρερ στα χρονικά του Τσάμπιονς Λιγκ, είχε πετύχει σε βάρος της ουκρανικής ομάδας και το παρθενικό του γκολ στη διοργάνωση: τον Νοέμβριο του 2007, όταν ακόμη φορούσε τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Αμέσως μετά τον αγώνα δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο νέο του επίτευγμα -για τον Κριστιάνο μιλάμε- με ανάρτησή του στα social media: «750 γκολ, 750 χαρούμενες στιγμές, 750 χαμόγελα στα πρόσωπα των οπαδών μας. Ευχαριστώ όλους τους παίκτες και τους προπονητές που με βοήθησαν να φτάσω αυτόν τον απίστευτο αριθμό τερμάτων. Ευχαριστώ, επίσης, τους πιστούς αντιπάλους μου, οι οποίοι με έκαναν να δουλέψω ακόμα πιο σκληρά κάθε μέρα. Πάνω απ’ όλα, όμως, ευχαριστώ την υπέροχη οικογένειά μου, η οποία είναι πάντα παρούσα στις καλές, αλλά και στις κακές στιγμές. Επόμενος στόχος, τα 800 γκολ! Πάμε!».

Τα 648 από αυτά τα 750 γκολ τα έχει σκοράρει με τους συλλόγους στους οποίους έχει αγωνιστεί: 75 με τη Γιουβέντους, 450 με τη Ρεάλ Μαδρίτης, 118 με τη Γιουνάιτεντ και 5 με την Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Τα υπόλοιπα 102, με την εθνική ομάδα της Πορτογαλίας. Σε ένα σύνολο 1.028 αγώνων, σε όλες τις διοργανώσεις. Το νούμερο είναι αδιανόητο. Διότι, ναι μεν τα επίσημα ματς είναι περισσότερα σε σύγκριση με άλλες εποχές, αλλά και το γκολ έχει γίνει πολύ πιο δύσκολο.

Στο top-10 των μεγαλύτερων σκόρερ όλων των εποχών, ο «CR7» φιγουράρει στην τέταρτη θέση. Εχει προσπεράσει τον Τούλιο Μαραβίγια (575 γκολ), έναν άγνωστο στους πολλούς βραζιλιάνο γυρολόγο που έπαιξε μπάλα μέχρι τα 49 του, τον Ούβε Ζέελερ (575 γκολ κι αυτός), τον Φέρεντς Ντικ (576), έναν Ούγγρο που μεσουράνησε στις δεκαετίες των ’40s και των ’50s, τον Γκερντ Μίλερ (735), τον Φέρεντς Πούσκας (746) και τον Λιονέλ Μέσι, ο οποίος σήμερα κατέχει την 7η θέση. Χρειάζεται 18 γκολ ακόμη για να ξεπεράσει τον Πελέ, που ο πολύς κόσμος πιστεύει ότι βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου, αλλά δεν είναι αλήθεια.

Ο ίδιος και οι φίλοι του ισχυρίζονται πως έχει πετύχει 1.283 τέρματα, όμως 516 από αυτά σημειώθηκαν σε φιλικές αναμετρήσεις και περιοδείες, σε αγώνες με την εθνική Ενόπλων της Βραζιλίας, σε τουρνουά επίδειξης, ακόμη και εναντίον… της ομάδας της Ακτοφυλακής. Το RSSSF (Rec. Sport Soccer Statistics Foundation) πιστώνει στον σπουδαίο Βραζιλιάνο 767 γκολ. Κάποια άλλα αξιόπιστα αρχεία, 753 (σε 813 παιχνίδια). Σε κάθε περίπτωση, είναι ζήτημα (λίγου) χρόνου, ο Κριστιάνο να σκαρφαλώσει στην τρίτη θέση της λίστας.

O Μέσι ξεκουράζεται στα τελευταία παιχνίδια της Μπαρτσελόνα στο Champions League

Εάν εξακολουθήσει να σκοράρει με τη συχνότητα που μας έχει συνηθίσει, δεν θα του πάρει ούτε δύο σεζόν για να γίνει ο κορυφαίος «γκολτζής» στην ιστορία του ποδοσφαίρου, εκθρονίζοντας τον Γιόζεφ Μπίτσαν, τον Τσεχο-αυστριακό που «έλαμψε» από το 1931 έως το 1955, κυρίως με τη φανέλα της Σλάβια Πράγας, πετυχαίνοντας 805 γκολ (αν και θρυλείται ότι είχε βάλει πολύ περισσότερα). Τον ακολουθεί ο Ρομάριο με 772 τέρματα – κι ας επιμένει ο ίδιος ότι έχει σημειώσει… 1.289.

Ο Ρονάλντο, ο οποίος τον προσεχή Φεβρουάριο θα κλείσει τα 36, δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τα γήπεδα προτού καταρρίψει (και) αυτό το ρεκόρ. Αν είναι υγιής, θα τα καταφέρει – ούτε οι haters δεν αμφιβάλλουν γι’ αυτό. Το μόνο που θα πρέπει να τον προβληματίζει, είναι ότι ο έτερος εν ενεργεία αρχισκόρερ του top-10, Λιονέλ Μέσι, είναι κατά (σχεδόν) δυόμισι χρόνια νεώτερος. Κι όχι μόνον αυτό, αλλά ο Αργεντινός σκοράρει με ακόμη μεγαλύτερη ευχέρεια. Για να συμπληρώσει 700 γκολ χρειάστηκε 862 ματς, ενώ ο ιστορικός του αντίπαλος, 973 – 111 περισσότερα.

Ακόμη κι αν δεν επαναλάβει το «θαύμα» του 2017-2018 (76 τέρματα σε μια αγωνιστική χρονιά!), την τελευταία δεκαετία ο «Λίο» πετυχαίνει περισσότερα από 50 γκολ ανά ημερολογιακό έτος, με απόλυτη συνέπεια. Σημείωσε το 300ο του τέρμα το 2012, το Νο 400 το 2014, το Νο 500 το 2016, το Νο 600 το 2018 και το Νο 700 εφέτος τον Ιούλιο, με μια «α λα Πανένκα» εκτέλεση πέναλτι στο 2-2 της Μπαρτσελόνα με την Ατλέτικο Μαδρίτης.

Οποιος κι αν κερδίσει στο τέλος σε αυτόν τον άτυπο ανταγωνισμό, είναι πολύ πιθανό, οι δύο κορυφαίοι ποδοσφαιριστές του καιρού μας να ανεβάσουν τον πήχη τόσο ψηλά, ώστε κανείς να μην μπορεί να τον πλησιάσει στο εγγύς μέλλον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...