725
|

Συνήγοροι των Οκτώ: Δώστε τους άσυλο, θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2018, 15:40

Συνήγοροι των Οκτώ: Δώστε τους άσυλο, θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2018, 15:40

Την επιθυμία των πελατών τους να αποχωρήσουν από την Ελλάδα, όταν τους χορηγηθεί άσυλο, μετέφεραν οι συνήγοροι των οκτώ τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι νομικοί τους παραστάτες, Νίκος Αλιβιζάτος, Χρίστος Μυλωνόπουλος και Βασίλης Παπαδόπουλος, παρουσία του συγγραφέα Απόστολου Δοξιάδη και με συντονιστή τον δημοσιογράφο Πάνο Λουκάκο, υπογραμμίστηκε για μία ακόμη φορά η ανάγκη χορήγησης ασύλου στους Οκτώ (καθώς επίσης των απαραίτητων ταξιδιωτικών εγγράφων) προκειμένου να ταξιδέψουν νομίμως σε χώρα της επιλογής τους, έτσι ώστε η επίλυση της υπόθεσης, με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, να επιφέρει και αποφόρτιση της Ελλάδας από τις πιέσεις της Τουρκίας.

Η συνέντευξη Τύπου ήρθε μετά και τη χορήγηση ασύλου και στον δεύτερο από τους Οκτώ και λίγες μόλις ημέρες από την αναμενόμενη απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα κρίνει αμετάκλητα το θέμα, αν δηλαδή θα δοθεί τελικά άσυλο ή όχι στους τούρκους αξιωματικούς.

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος αφού χαρακτήρισε το Διεθνές Δίκαιο Ασύλου τη μεγαλύτερη κατάκτηση του νομικού μας πολιτισμού, επισήμανε ότι η Σύμβαση της Γενεύης (υπεγράφη από 131 χώρες) εισάγει κριτήρια για την πολιτική αποσυμφόρηση της υπόθεσης. Για να μην υπάρχει η τριβή αυτή, αφαίρεσε την αρμοδιότητα της χορήγησης ασύλου από την κυβέρνηση και την ανέθεσε σε ανεξάρτητες Αρχές.

Σύμφωνα με τον κ. Αλιβιζάτο, το να πάρουν πολιτικό άσυλο οι οκτώ τούρκοι αξιωματικοί είναι κρίσιμο, καθώς έτσι θα πάρουν ταξιδιωτικά έγγραφα και θα μπορέσουν να φύγουν από την Ελλάδα για όποια χώρα επιθυμούν. «Για να γίνει αυτό, όμως, πρώτα πρέπει να πάρουν άσυλο, γιατί αυτό λέει και ο νόμος. Συμφέρει την ελληνική Πολιτεία να πάρουν άσυλο, να φύγουν και η Ελλάδα να μην έχει αυτό το βάρος«, εκτίμησε μεταξύ άλλων.

Ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου Χρίστος Μυλωνόπουλος, τόνισε με τη σειρά του ότι κεντρικό ρόλο στην υπόθεση έπαιξε το βούλευμα του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των Οκτώ, καθώς «χάρη στη απόφαση αυτή σώθηκαν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει διοικητική απέλαση, γιατί αυτό θα καταστρατηγούσε το βούλευμα περί της μη έκδοσής τους».

Ο κ. Μυλωνόπουλος αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που έχουν γίνει για να παραταθεί η κράτησή τους ή να μη χορηγηθεί άσυλο, ενώ διατυπώνοντας προσωπική εκτίμηση, εξέφρασε την ανησυχία πως αν αφεθούν ελεύθεροι, υπάρχει μέγας κίνδυνος να αρπαγούν.

«Είμαστε στη στιγμή που έχουμε αρχίσει να βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ της υπόθεσης. Όταν προ ημερών ο Ερντογάν πήγε εμμέσως, πλην σαφώς, να συσχετίσει την υπόθεση των δύο ελλήνων στρατιωτικών, που παρανόμως κρατούνται, με αυτή των οκτώ Τούρκων, υπήρξε σύσσωμη αντίδραση της πολιτικής ελληνικής ηγεσίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης», εκτίμησε από την πλευρά του ο Απόστολος Δοξιάδης χαρακτηρίζοντας την υπόθεση των Οκτώ «εθνική νίκη» και «πεδίο δόξης για τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Η τιμή -υπογράμμισε- ανήκει στη Δικαιοσύνη, την ελεύθερη δημοσιογραφία και την κοινωνία των πολιτών.

Επικαλούμενος, τέλος, στοιχεία μόνο των τουρκικών Αρχών, επισήμανε ότι αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι οκτώ δεν ήταν πραξικοπηματίες, ούτε είχαν οποιαδήποτε συμμετοχή σε αξιόποινη πράξη. «Η ολοκλήρωση της υπόθεσης αυτής με νομικό αλγόριθμο είναι η χορήγηση του ασύλου για να μπορέσουν οι οκτώ να έχουν μία ζωή στο εξωτερικό. Πρέπει να φτάσει στο τέλος η υπόθεση αυτή, για να ολοκληρωθεί ο εθνικός θρίαμβος», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο κ. Δοξιάδης.

Ο δικηγόρος του Εθνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, Βασίλης Παπαδόπουλος, μεταξύ των άλλων, ανέφερε: «Δεν αποδείχθηκε η συμμετοχή τους σε καμία αξιόποινη πράξη που να τους στερεί το δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου. Είναι ξεκάθαρο πως δικαιούνται άσυλο, δηλαδή προστασία».

Ο κ. Παπαδόπουλος επικαλέστηκε και τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, με βάση τις οποίες δεν υπάρχει περίπτωση παράτασης της κράτησής τους. Αποσοβήθηκε, πρόσθεσε, το οξύμωρο σενάριο να δούμε να παρίσταται σε ελληνικό δικαστήριο, ως πολιτική αγωγή, η Τουρκία, ή ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν, και τέλος, χαρακτήρισε «παράνομη» τη συνεχιζόμενη κράτηση των οκτώ.

Σε παρέμβασή του, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, χαρακτήρισε «υποδειγματικές» τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των Οκτώ και εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ, περιέγραψε αναλυτικά, με βάση επίσημα στοιχεία, τις καταδίκες της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για σειρά παραβιάσεων των διατάξεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Στο σημείο αυτό δεν παρέλειψε να σημειώσει τη θλιβερή πρωτιά που κατέχει η γείτονα στη μη τήρηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως αυτό της ζωής, της απαγόρευσης, των βασανιστηρίων και της δίκαιης δίκης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News