1279
|

Παραίτηση-βόμβα Σακελλαρίου από την προεδρία του ΣτΕ

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2018, 14:07

Παραίτηση-βόμβα Σακελλαρίου από την προεδρία του ΣτΕ

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2018, 14:07

Είναι κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί. Για πρώτη φορά, πρόεδρος Ανώτατου Δικαστηρίου, παραιτείται από τη θέση του. Νομικοί κύκλοι εκτίμησαν ότι με αυτήν του την πράξη ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου καταδεικνύει τα ασύμμετρα προβλήματα που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα ο χώρος της Δικαιοσύνης. Στέκεται ωστόσο και ως μάρτυρας των δομικών κλυδωνισμών που προκαλούν στη χώρα τα συνεχή μνημόνια και η υποβάθμιση των θεσμών και των αποφάσεών τους στον βωμό των εσόδων – άλλωστε στην ανακοίνωση παραίτησής του κυριαρχούν τα ζητήματα των συντάξεων.

Κάποιοι άλλοι ωστόσο, έκαναν λόγο για «θεαματική έξοδο» με στόχο μια δεύτερη καριέρα, αυτή τη φορά στην πολιτική. Αλλωστε ο κ. Σακελλαρίου ούτως ή άλλως επρόκειτο να συνταξιοδοτηθεί σε έξι εβδομάδες. Και συμπτωματικά έτυχε αυτή η ανακοίνωση να συμπέσει με την έναρξη του μεσημβρινού δελτίου ειδήσεων.

Σε κάθε περίπτωση είναι μια δραματική εξέλιξη που έρχεται να προκαλέσει νέα αναταραχή στον χώρο της Δικαιοσύνης. Κάτι περισσότερο από έναν μήνα πριν από την υποχρεωτική συνταξιοδότησή του, στις 30 Ιουνίου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης, με τρεμάμενη από τη συγκίνηση φωνή, την παραίτησή του από την ηγεσία του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και το Δικαστικό Σώμα.

Εξήγησε ότι προέβη στην απόφαση αυτή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πιέσεις και τις άδικες επικρίσεις που δέχονται τα μέλη του ΣτΕ για μία σειρά από αποφάσεις του Δικαστηρίου τον τελευταίο καιρό.

Ειδική αναφορά έκανε στη διαρροή την περασμένη εβδομάδα των πληροφοριών από τη Διάσκεψη που αφορούσε το ζήτημα συνταγματικότητας των περικοπών στις συντάξεις με τον περιβόητο νόμο Κατρούγκαλου.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων εάν δέχθηκε πιέσεις, προκειμένου να υποβάλει την παραίτησή του, ο κ. Σακελλαρίου απάντησε αρντητικά, για να σημειώσει με νόημα πως δεν είναι στον χαρακτήρα του να αποδέχεται πιέσεις ή παραινέσεις, από όπου κι αν προέρχονται αυτές.

Tα λόγια του κ. Σακελλαρίου στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου

«Στην απόφασή μου αυτή κατέληξα μετά την πρόσφατη παραβίαση του απορρήτου της διασκέψεως του Δικαστηρίου σχετικά με το νέο ασφαλιστικό σύστημα και την εύλογη αναταραχή που προκάλεσε σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

» Η αδιανόητη όσο και απαράδεκτη αυτή παραβίαση του δικαστικού απορρήτου, την οποία αντικειμενικά αδυνατώ να ελέγξω, επέφερε καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία και το κύρος του θεσμού του Συμβουλίου της Επικρατείας και δεν μου επιτρέπει, πλέον, να εξακολουθήσω να ασκώ τα δικαστικά μου καθήκοντα με την δέουσα ηρεμία και νηφαλιότητα.

» Η σημερινή απόφασίς μου – έστω και αν απέχει λίγες μόνον ημέρες από την υποχρεωτική αποχώρησή μου από την υπηρεσία δεν παύει – όσο επιβεβλημένη και αν είναι – να αποτελεί μία πολύ επώδυνη απόφαση, για μένα που διανύω το 42ο έτος της δικαστικής μου σταδιοδρομίας, έχοντας αφιερώσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής μου στην υπηρεσία του Συμβουλίου της Επικρατείας, έναν θεσμό, τον οποίο αγαπώ και θα συνεχίσω να αγαπώ μέχρι το τέλος της ζωής μου .

»Εχω τη συνείδησή μου ήσυχη, διότι δεν αποχωρώ αμαχητί, αφού όλα αυτά τα χρόνια αγωνίσθηκα, με τη βοήθεια του Θεού, τον αγώνα τον καλό.

» Τη στιγμή, όμως, αυτή η σκέψις μου στρέφεται στους απλούς πολίτες, που είναι τα θύματα των μνημονίων και της κλιμακούμενης επικυριαρχίας του οικονομικού παράγοντος επί του θεσμικού, οι αντοχές των οποίων συνεχώς δοκιμάζονται από τα αλλεπάλληλα οικονομικά μέτρα, που λαμβάνονται με την επίκληση του λεγομένου δημοσιονομικού συμφέροντος και που συνεπάγονται υπέρογκες γι αυτούς επιβαρύνσεις, λόγω του σωρευτικού τους χαρακτήρος .

» Ηδη, από την εποχή του πρώτου μνημονίου, ορισμένοι συνάδελφοί μου μεταξύ των οποίων και εγώ, είχαμε, με τις μειοψηφίες μας επισημάνει, τη μή συμβατότητα των ρυθμίσεων του μνημονίου με το Σύνταγμα και είχαμε, εγκαίρως, προειδοποιήσει, χωρίς δυστυχώς να εισακουστούμε, για την επερχόμενη πλήρη επικυριαρχία του οικονομικού επί του θεσμικού, που επηρέασε, καίρια, το σύνολο σχεδόν της κρατικής δράσεως και σηματοδότησε την συνακόλουθη υποχώρηση του Κράτους Δικαίου και του Κοινωνικού Κράτους.

» Τα χρόνια που ακολούθησαν, οι αντοχές όλων μας δοκιμάσθηκαν ακόμη περισσότερο από τα νεώτερα μνημόνια που επέβαλαν τη λήψη και νέων επώδυνων οικονομικών μέτρων, που συνοδεύθηκαν από τις συνεχείς μειώσεις μισθών και συντάξεων .

» Οι καταστάσεις αυτές, οδήγησαν το Δικαστήριο στην έκδοση σειράς αποφάσεων της Ολομελείας του σχετικά με την μή περαιτέρω μείωση των συντάξεων και την θεσμική θωράκιση των προσώπων, που είναι επιφορτισμένα με βασικές αποστολές του Κράτους, όπως η εθνική άμυνα, η ασφάλεια, η υγεία, η παιδεία και η δικαιοσύνη.

IMG_5072

IMG_5073

IMG_5074

» Φρονούμε, ότι τα δικαστικά αυτά προηγούμενα και οι εγγυήσεις που ετέθησαν με αυτά, δέν μπορούν, χωρίς να παραβιάζεται το Σύνταγμα, να αγνοηθούν ούτε, πολύ περισσότερο, να παρακαμφθούν από το νομοθέτη, με το πρόσχημα της καταρτίσεως ενός νέου ασφαλιστικού συστήματος μέσω του επανυπολογισμού όλων, των μέχρι σήμερα, απονεμηθεισών συντάξεων – πράγμα που θέτει τους ήδη συνταξιούχους σε καθεστώς πλήρους ανασφαλείας, κατά παράβαση της αρχής της εμπιστοσύνης – και μέσω της εισαγωγής, σε συνάρτηση, πάντοτε, με τον επανυπολογισμό, ενός νέου τρόπου υπολογισμού των εφεξής απονεμομένων συντάξεων, μέτρα που οδηγούν, με μαθηματική ακρίβεια, σε περαιτέρω μείωση του ύψους των συντάξεων, το οποίο, όμως, έχει ήδη διαμορφωθεί, μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές τους, σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο.

» Σε αντίθετη περίπτωση, εκτιμούμε, ότι είναι πλέον ή ορατός ο κίνδυνος περαιτέρω μειώσεως του ύψους των απονεμομένων συντάξεων, με τελικό αποτέλεσμα την πλήρη εξαθλίωση όλων των συνταξιούχων.

Αναμφιβόλως, ευρισκόμεθα προ μιας πολύ δυσχερούς καταστάσεως, η οποία, όμως, ευελπιστούμε ότι θα αντιμετωπισθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για μία ακόμη φορά, από την ανεξάρτητο ελληνική Δικαιοσύνη, στην οποία μετακυλίεται, παγίως, από την εκάστοτε πολιτική εξουσία, η επίλυσις των πιο σημαντικών προβλημάτων της Χώρας.

Εκφράζουμε, τέλος, τη βεβαιότητα ότι « έχουν γνώσιν οι φύλακες» και ότι οι δικαστικοί λειτουργοί του Συμβουλίου της Επικρατείας θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, ανταποκρινόμενοι στην ιστορική παράδοση του Σώματος.

Επομένως, πρέπει όλοι να εξακολουθήσουμε να εμπιστευόμεθα την Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της, τελούντες πάντοτε εν πλήρη επιγνώσει του γεγονότος, ότι “Υπάρχουν ακόμη δικασταί εις τας Αθήνας”».

Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα του Σαββάτου διέρρευσε ότι το ΣτΕ έκρινε συνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις και τον νόμο Κατρούγκαλου προκαλώντας την έντονη αντίδραση των  συνταξιούχων που «απάντησαν» με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του Δικαστηρίου. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) έκανε από το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του Συμβουλίου της Επικρατείας στην οδό Πανεπιστημίου και μάλιστα ο κ. Σακελλαρίου χρειάστηκε να συναντηθεί με εκπροσώπους του.

photo_16-05-2018,_09_27_501526456798
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του ΣτΕ το πρωί της Τετάρτης (SOOC)

Η παραίτηση του Νίκου Σακελλαρίου έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, ο οποίος σε ανακοίνωσή του σημείωσε:

«Η παραβίαση δικονομικών κανόνων όσον αφορά στη διαδικασία έκδοσης δικαστικών αποφάσεων και δη η παραβίαση του δικαστικού απορρήτου και των διαμειβόμενων σε κεκλεισμένων των θυρών διασκέψεις, το οποίο θέτει στην επιστολή παραίτησής του και ο κ. Σακελλαρίου, υποβαθμίζει κατάφωρα τον θεσμό της Δικαιοσύνης και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά στους πολίτες».

Παράλληλα ο υπουργός κάλεσε τους δικαστικούς λειτουργούς «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συνεχίσουν το έργο τους απρόσκοπτα, περιφρουρώντας το κύρος του θεσμού που υπηρετούν και θωρακίζοντας με τη συμπεριφορά τους τους δικονομικούς κανόνες που είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν απαρεγκλίτως».

Μετά την παραίτηση Σακελλαρίου και έως ότου το υπουργικό συμβούλιο αποφασίσει για τον διορισμό του νέου προέδρου του ΣτΕ, καθήκοντα προέδρου θα ασκεί ο αντιπρόεδρος Αθανάσιος Ράντος.

Για τις υποθέσεις του ασφαλιστικού νόμου καθήκοντα προέδρου θα ασκεί η αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαίρη-Ειρήνη Σαρπ, ενώ για την υπόθεση του τούρκου αξιωματικού (σ.σ. υπόθεση των Οκτώ), καθήκοντα προέδρου θα ασκεί ο αντιπρόεδρος Χρίστος Ράμμος.

Η Αϊρίν-Εβελυν-Μικέλα-Μαίρη Σαρπ γεννήθηκε το 1954 στην Καλαμάτα. Διορίστηκε εισηγητής του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 22 Φεβαρουαρίου 1980. Προήχθη στον βαθμό του πρωτοδίκη στις 31 Μαρτίου 1982, του παρέδρου του ΣτΕ στις 29 Απριλίου 1985 και στον βαθμό του συμβούλου του ΣτΕ στις 24 Ιουλίου 1997. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μιλάει γαλλικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News