281
Η Τζέιν Φόντα με τα κόκκινα την ώρα της σύλληψης | Arlo Hemphill via REUTERS

Η Φόντα θυμήθηκε την ακτιβίστρια Τζέιν: τη συνέλαβαν σε διαδήλωση για το κλίμα έξω από το Καπιτώλιο

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2019, 12:25
Η Τζέιν Φόντα με τα κόκκινα την ώρα της σύλληψης
|Arlo Hemphill via REUTERS

Η Φόντα θυμήθηκε την ακτιβίστρια Τζέιν: τη συνέλαβαν σε διαδήλωση για το κλίμα έξω από το Καπιτώλιο

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2019, 12:25

Ακτιβίστρια ενεργή ακόμη και 81 της αποδεικνύεται η Τζέιν Φόντα που συνελήφθη την Παρασκευή έξω από το Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον την ώρα που διαδήλωνε για το κλίμα.

Η ηθοποιός ήταν ανάμεσα στους 16 που συνελήφθησαν για το πταίσμα της παράνομης διαδήλωσης στην ανατολική είσοδο του Καπιτωλίου. Ο νόμος της πόλης της Ουάσινγκτον απαγορεύει την διαδήλωση σε σημεία που παρεμποδίζουν την πρόσβαση σε δημόσιο κτίριο.

Γρήγορα αφέθηκε ελεύθερη. Αν καταδικαστεί μπορεί να καταβάλει πρόστιμο 250 δολαρίων και να κρατηθεί ως 90 ημέρες στη φυλακή.

Η ίδια, όπως γράφουν οι New York Times, σκοπεύει να επαναλάβει τις διαδηλώσεις κάθε Παρασκευή ως το τέλος του χρόνου. Για τον σκοπό αυτόν θα μετακομίσει στην Ουάσινγκτον.

Πριν από τη σύλληψη, η ντυμένη στα κόκκινα Φόντα είχε μιλήσει στους συγκεντρωμένους στη διαδήλωση. Οπως είπε, ήθελε να δείξει την αλληλεγγύη της στην Γκρέτα Τούνμπεργκ ενώ πρόσθεσε ότι έμπνευση αποτέλεσε το βιβλίο για το κλίμα της καναδής ακτιβίστριας κατά της παγκοσμιοποίησης Ναόμι Κλάιν, το οποίο διάβασε προ ημερών.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η κλιματική αλλαγή θα μείνει στο προσκήνιο. Αισθάνομαι όμως ότι δεν κάνουμε πολλά για αυτό», είπε. Εκανε μάλιστα λόγο για να μια «τοξική ιδεολογία», όπως αυτή που απήγαγε ανθρώπους από την Αφρική και τους έκανε σκλάβους, η οποία προκάλεσε την κλιματική αλλαγή που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Πρόσθεσε ότι οι βουλευτές πρέπει να στηρίξουν το «Green New Deal» το οποίο προωθεί η βουλευτής Αλεξάντρια Οκάζιο-Κόρτες. Αυτό, μεταξύ άλλων, επιτάσσει μηδενικές εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου στις ΗΠΑ ως το 2050.

Η Τζέιν Φόντα, τη δεκαετία του ’60 και του ’70, στις εποχές του Βιετνάμ, ήταν από τα προβεβλημένα πρόσωπα του ακτιβισμού και της ανυπακοής. Η κριτική ακουγόταν από τότε:  την έλεγαν «Ανόι Τζέιν» για την προτροπή της στους αμερικανούς πιλότους να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς στο Βιετνάμ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...