400
Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ «να επανεξετάσει την στάση του» | Nick Paleologos / SOOC

Ολα για τη συναίνεση: Περιθώριο για αλλαγές στην ψήφο των αποδήμων από τον Θεοδωρικάκο

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2019, 11:06
Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ «να επανεξετάσει την στάση του»
|Nick Paleologos / SOOC

Ολα για τη συναίνεση: Περιθώριο για αλλαγές στην ψήφο των αποδήμων από τον Θεοδωρικάκο

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2019, 11:06

Συναίνεση από όλα τα κόμματα για να περάσει το νομοσχέδιο που αφορά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού ζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος τονίζοντας ότι «είμαστε πολλοί λίγοι στην χώρα για να είμαστε διχασμένοι».

Σε δηλώσεις του το Σάββατο στον ΑΝΤ1 είπε ότι «η ζητούμενη μεταρρύθμιση αφορά την ψήφο των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό, είτε διότι σπουδάζουν, είτε διότι εκεί εργάζονται, είτε διότι έχουν φύγει πολλά χρόνια από την χώρα».

Για την έγκριση του νομοσχεδίου από όλα τα κόμματα, ο υπουργός είπε ότι «ο Πρωθυπουργός, σύμπασα η κυβερνητική πλειοψηφία και νομίζω όλοι μας θέλουμε να την ψηφίσουν και οι 300 της Βουλής, καθώς αφορά όσους βρίσκονται στο εξωτερικό, αλλά έχουν την καρδιά τους, αλλά και τα συμφέροντα τους στην Ελλάδα».

Για τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι «έχει επιτευχθεί ένα σημαντικό βήμα μπροστά, διότι διαφαίνεται ότι υπάρχει περιθώριο συναίνεσης. Στην συζήτηση υπάρχει μια “κόκκινη γραμμή”, στην οποία έχουν συμφωνήσει όλα τα κόμματα, πλην του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η γραμμή είναι ότι η ψήφος αυτή θα είναι ισότιμη με όσους ψηφίσουν εντός Ελλάδας και όχι, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με αυτές τις ψήφους να εκλέγονται πχ. τρεις βουλευτές ή άλλος ορισμένος αριθμός βουλευτών Επικρατείας». Πρόσθεσε ότι κάθε άλλο είναι μειωτικό και προσβλητικό για τους εν λόγω ψηφοφόρους, ενώ ακόμη παραβιάζει την αρχή της ισότιμης ψήφου.

Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «πρέπει να επανεξετάσει την στάση του. Ήρθε η ώρα να κάνει μια μεγάλη πρωτοτυπία το πολιτικό σύστημα, να ψηφίσει με 300 ψήφους αυτό το νομοσχέδιο. Εμπράκτως ο Πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα, καθώς προσήλθε σε μια συζήτηση ανοιχτός.

» Η κυβερνητική πρόταση ήταν για επιστολική ψήφο, όπως ισχύει στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη. Εμείς, ως ένδειξη για την συναίνεση που αποζητούμε, μπορούμε να κάνουμε πίσω και να δεχθούμε να υπάρχει ψηφοφορία στα προξενεία της Ελλάδας. Είναι τόσο σοβαρό το ζήτημα, που τέτοιες παράμετροι δεν μπορεί να εμποδίζουν την επίλυση του».

Τόνισε ότι η ρύθμιση αφορά όσους είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Σε ότι αφορά τον αριθμό των εκλογέων αυτών, ο υπουργός τόνισε ότι «δεν γνωρίζουμε πόσοι είναι αυτοί οι ψηφοφόροι, καθώς δεν γνωρίζουμε τον τόπο κατοικίας καθενός εκ των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, ιδίως δε βάσει της ευκολίας των μετακινήσεων εντός της ΕΕ». Ωστόσο «έχουμε ένα στοιχείο από την ΑΑΔΕ, το οποίο αναφέρει ότι υπάρχουν 350.000 Έλληνες, που έχουν ΑΦΜ στην χώρα μας, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και δηλώνουν κάτοικοι εξωτερικού. Αυτό είναι ένα μέτρο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News