365
Αναλένα Μπέρμποκ, Ολαφ Σολτς και Κρίστιαν Λίντνερ όταν ξεκινούσαν τις διαπραγματεύσεις –τώρα η νέα κυβέρνηση είναι θέμα ημερών | EPA/CLEMENS BILAN

«Συμφώνησαν» για τα υπουργεία στη Γερμανία – ποιοι αναλαμβάνουν τα κρίσιμα χαρτοφυλάκια

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2021, 16:51
Αναλένα Μπέρμποκ, Ολαφ Σολτς και Κρίστιαν Λίντνερ όταν ξεκινούσαν τις διαπραγματεύσεις –τώρα η νέα κυβέρνηση είναι θέμα ημερών
|EPA/CLEMENS BILAN

«Συμφώνησαν» για τα υπουργεία στη Γερμανία – ποιοι αναλαμβάνουν τα κρίσιμα χαρτοφυλάκια

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2021, 16:51

Οι φόβοι των οικονομολόγων φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται: ο Κρίστιαν Λίντνερ, ηγέτης των Φιλελευθέρων, αναμένεται να αναλάβει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στην κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και FDP, υπό τον Ολαφ Σολτς. Αυτό αποκάλυψε το περιοδικό Focus που δημοσίευσε τη λίστα με τη μοιρασιά των υπουργείων μεταξύ των τριών κομμάτων.

Οπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο Ολαφ Σολτς, ηγέτης του SPD και απερχόμενος υπουργός Οικονομικών αναμένεται να αναλάβει καγκελάαριος την εβδομάδα μετά τις 6 Δεκεμβρίου, σύμφωνα δηλαδή με το χρονοδιάγραμμα στο οποίο είχαν καταλήξει τα τρία κόμματα όταν ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις στις στις 21 Οκτωβρίου.

Το Focus δημοσίευσε κατάλογο με ονόματα υπουργών, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και ότι ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές στα κυβερνητικά χαρτοφυλάκιο τις επόμενες μέρες. Το πιθανότερο είναι ωστόσο ότι έχουν κλειδώσει οι κορυφαίες θέσεις στην επόμενη γερμανική κυβέρνηση:

Σύμφωνα λοιπόν με το περιοδικό, το υπουργείο Οικονομικών θα αναλάβει ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ, υπέρμαχος των δημοσιονομικών κανόνων του Μάαστριχτ και της συγκράτησης του δημοσίου χρέους. Ο Λίντνερ είχε ξεκαθαρίσει ότι θέλει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. Το κατά πόσο, ωστόσο, θα είναι σε θέση να επιβάλλει την προσωπική του ατζέντα είναι αμφίβολο, καθώς όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά αναλυτές, οι εποχές Σόιμπλε έχουν παρέλθει, ενώ η πολιτική ενός υπουργού θα βρίσκεται εντός συμφωνηθέντων ορίων σε έναν τρικομματικό συναπισμό.

Το υπερυπουργείο Οικονομίας, στο οποίο θα ενταχθεί και το χαρτοφυλάκιο της Κλιματικής Κρίσης αναμένεται να αναλάβει ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ, ενώ η Αναλένα Μπέρμποκ, ηγέτιδα επίσης του κόμματος, πάει για το υπουργείο Εξωτερικών.

Στα υπόλοιπα υπουργεία: Για το υπουργείο Εσωτερικών προορίζεται η νυν υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίνε Λάμπρεχτ από το SPD, για το υπουργείο Υγείας ο Μίχαελ Τόιρερ από το FDP, για το υπουργείο Εργασίας ο σοσιαλδημοκράτης Χουμπέρτους Χάιλ και για το υπουργείο Aμυνας η Μαρί-Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν από τους Φιλελεύθερους.

Σε δηλώσεις του ο μελλοντικός καγκελάριος Ολαφ Σολτς τόνισε ότι η κυβερνητική συμμαχία Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων δημιουργείται σε βάθος οκταετίας: «Όταν συμφωνήσουμε στα πρόσωπα που θα απαρτίζουν τη νέα κυβέρνηση, τότε στόχος μας θα είναι να επανεκλεγούμε».

Με την θέση αυτή συμφωνεί, μιλώντας στην Süddeutsche Zeitung, και ο Κρίστιαν Λίντνερ: «Καλό θα ήταν ένας κυβερνητικός συνασπισμός να δημιουργείται με στόχο την επανεκλογή. Διαφορετικά θα υπάρξει ενδοκυβερνητικός ανταγωνισμός, ο οποίος θα πλήξει πρωτίστως την συγκυβέρνηση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...