915
«Ουδεμία σχέση έχει [το δημοσίευμα] με το πραγματικό νόημα των όσων για πολλοστή φορά ανέφερε ο κ. Δένδιας για την προσωπική διαδρομή του ή για τη σχέση του με τον Πρωθυπουργό», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση | ΙΝΤΙΜΕnews

Σύγκρουση Κορυφής για τα Ελληνοτουρκικά; Ο Δένδιας διαψεύδει το πρωτοσέλιδο από την «Εστία»

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2025, 09:58
«Ουδεμία σχέση έχει [το δημοσίευμα] με το πραγματικό νόημα των όσων για πολλοστή φορά ανέφερε ο κ. Δένδιας για την προσωπική διαδρομή του ή για τη σχέση του με τον Πρωθυπουργό», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση
|ΙΝΤΙΜΕnews

Σύγκρουση Κορυφής για τα Ελληνοτουρκικά; Ο Δένδιας διαψεύδει το πρωτοσέλιδο από την «Εστία»

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2025, 09:58

Την αντίδραση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Νίκου Δένδια, προκάλεσε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Εστία» που τον εμφανίζει στην πόρτα της εξόδου από την κυβέρνηση λόγω διαφωνίας του με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ως προς την προσέγγιση των σχέσεων με την Τουρκία και του εν εξελίξει ελληνοτουρκικού διαλόγου, στη σκιά των επαναλαμβανόμενων και επίμονων προκλήσεων της Αγκυρας στο Αιγαίο.

«Οχι από τον υπουργό Αμύνης στο νέο δόγμα του πρωθυπουργού για “ελεύθερα νερά στο Αιγαίο” που κλείνει τη χώρα στα 6 μίλια», γράφει η «Εστία», κάνοντας λόγο για «διαφωνία κορυφής για τα Ελληνοτουρκικά». Αφορμή για το πρωτοσέλιδο, η δήλωση του Πρωθυπουργού στην τελευταία συνέντευξή του: «Πιστεύω στα ήρεμα νερά στο Αιγαίο, γιατί εργάζομαι ώστε αυτά είναι και ελεύθερα νερά», που κατά την ανάγνωση της εφημερίδας «κλείνει» την Ελλάδα στα χωρικά της ύδατα, στερώντας της κάθε δικαίωμα επέκτασης, όπως αυτό απορρέει από την UNCLOS (Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας).

Η ομιλία στην Κατερίνη

«Η πατρίδα μας δεν έχει την τύχη του Λουξεμβούργου. Η πατρίδα μας αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή. Η πατρίδα μας αντιμετωπίζει ισχύουσα διεκδίκηση και ισχύουσα απειλή κήρυξης πολέμου εναντίον της. Αυτό που λέμε casus belli. Δεν υπάρχει άλλη χώρα σε αυτό τον πλανήτη, ούτε μία, που να αντιμετωπίζει υπάρχουσα απειλή πολέμου από άλλη χώρα αν ασκήσει νόμιμο δικαίωμά της, όπως είναι η επέκταση των χωρικών της υδάτων σύμφωνα με την διεθνή σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Δεν υπάρχει», υπογράμμισε για ακόμη μία φορά ο κ. Δένδιας, μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου 15 Φεβρουαρίου, στην εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας της ΔΕΕΠ Ν.Δ. Πιερίας, στην Κατερίνη.

«Η Ελλάδα βεβαίως πιστεύει στην ανάγκη συνεννόησης με την Τουρκία», είπε, «αλλά, για να συνεννοηθούμε, χρειάζονται δύο, δεν φτάνει ο ένας. Και το ξέρουμε όλοι, η Ελλάδα δεν διεκδικεί το παραμικρό. Αλλά δεν πρόκειται και να εκχωρήσει το παραμικρό διότι αυτή είναι η συνταγματική υποχρέωση του κάθε έλληνα πολίτη».

Το «ΟΧΙ», σημείωσε στην ομιλία του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, «για όλες τις γλώσσες αυτού του πλανήτη έχει αρνητική σημασία. Για εμάς τους Ελληνες το “ΟΧΙ” μετά το ’40 έχει μια τεράστια θετική σημασία που ανατρέχει στο “Μολών Λαβέ του Λεωνίδα” χιλιάδες χρόνια πριν. Για εμάς το “ΟΧΙ” είναι η διαχρονική άρνηση της ελληνικής φυλής να υποταχθεί στον οποιοδήποτε εισβολέα. Το “ΟΧΙ” η κάθε μία Ελληνίδα και ο κάθε ένας Έλληνας το έχει θετικά, με αγάπη, μέσα στην καρδιά του».

Εξηγώντας δε ότι η λέξη «συντήρηση» δεν εμπεριέχει κάτι το αρνητικό στη γλώσσα μας -«το αντίθετο της συντήρησης στην ελληνική γλώσσα –είπε– είναι η σήψη, το σάπισμα. Και το αντίθετο της προόδου δεν είναι η συντήρηση, είναι η οπισθοδρόμηση»-, ο κ. Δένδιας υπενθύμισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του που επίσης προκάλεσε αίσθηση ότι  «ο ιδρυτής μας, ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής, έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη ακριβώς για να συντηρήσουμε ό,τι έχουμε, για να συντηρήσουμε τις παραδόσεις μας. Για να συντηρήσουμε την ταυτότητά μας. Για να συντηρήσουμε την Ιστορία μας. Οχι για να μεταλλαχθούμε σε έναν πληθυσμιακό χυλό έξω από τις παραδόσεις μας, έξω από την Ιστορία μας, έξω από αυτά που αγαπάμε και έξω από αυτά που μας προσδιορίζουν».

Σήμερα, υπογράμμισε, «έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις επελαύνουσες δυνάμεις του λαϊκισμού είτε από δεξιά μας, είτε από τα αριστερά μας. Και εμείς πρέπει να διατηρήσουμε απέναντι σε αυτές τις δυνάμεις τον ήρεμο λόγο μας. Εναν λόγο γεμάτο σοβαρότητα που αναφέρεται στα πράγματα και στο τι έχουμε προσφέρει στον τόπο. Και επίσης να εξηγήσουμε στην ελληνική κοινωνία ότι εμείς, εμείς η Νέα Δημοκρατία, ήμασταν, είμαστε, θα είμαστε το μεγάλο λαϊκό κόμμα. Το κόμμα του ανθρώπου που μάχεται για το μεροκάματο. Αυτό είμαστε».

Απαντώντας στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Εστίας», ο υπουργός μιλά για «ερμηνεία» της ομιλίας του από την εφημερίδα, που όμως «αποτελεί πλήρη διαστρέβλωση του περιεχομένου της».

«Ουδεμία σχέση έχει με το πραγματικό νόημα των όσων για πολλοστή φορά ανέφερε ο κ. Δένδιας για την προσωπική του διαδρομή ή για τη σχέση του με τον Πρωθυπουργό», επισημαίνεται στη σχετική  ανακοίνωση, που καταλήγει:

«“Διαπιστώσεις” τέτοιας μορφής προϋποθέτουν, αν μη τι άλλο, στοιχειώδη επικοινωνία σχετικά με την ακρίβεια των γραφομένων».

Στα ΗΑΕ

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας  βρίστεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) θα συναντηθεί, σήμερα, στις 20:00 τοπική ώρα, στο Αμπού Ντάμπι, με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών των ΗΑΕ σεΐχη Abdullah Bin Zayed Al Nahyan.

Απάντηση και στο pressroom

Aπάντηση στο δημοσίευμα της «Εστίας», υπήρξε και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο οποίος αφού παρέπεμψε στην ανωτέρω ανακοίνωση, παρατήρησε:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που συγκεκριμένα μέσα προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα αφήγημα περί διγλωσσίας ή ενδοτικότητας της κυβέρνησης που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η Ελλάδα σε διπλωματικό, αμυντικό επίπεδο είναι πιο ισχυρή από ποτέ. Θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με την ενδυνάμωση της χώρας. Υπάρχει μία και ενιαία στρατηγική γραμμή της κυβέρνησης».

Κληθείς στη συνέχεια του briefing να σχολιάσει την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που συνέδεσε το θέμα της πώλησης πυραύλων Meteor με τη  συμφωνία στρατηγικής συνεγρασίας Ελλάδας-Γαλλίας,  ο Παύλος Μαρινάκης, θέλησε να επισημάνει:

«Επειδή είναι ο προηγούμενος πρωθυπουργός και θυμόμαστε σε τι επίπεδο ήταν η Ελλάδα τότε και σήμερα, «η μέρα με τη νύχτα». Η συμφωνία δεν καθορίζει εξοπλιστικά προγράμματα τρίτων χωρών βασισμένοι σε εικασίες και δημοσιεύματα. Αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι θέλουν να μιλήσουν αρνητικά για την κυβέρνηση -δυστυχώς και για τη χώρα. Ο κ. Τσίπρας να αναλογιστεί σε τι επίπεδο ήταν η Ελλάδα όταν παρέδωσε την εξουσία και σε τι επίπεδο είναι σήμερα. Ο ίδιος έμεινε στην ιστορία μόνο για τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Τέλος, αναφορικά με δημοσιεύματα που μιλούν για «μεγάλη κίνηση της Αθήνας με έρευνες ανατολικά της Κάσου», ο κ. Μαρινάκης αρκέστηκε να πει ότι «το πλοίο θα προχωρήσει κανονικά τις εργασίες του σύμφωνα με τον προγραμματισμό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...