172
Ο Ρομπέρ Σουμάν σε ομιλία το 1958 | EPA/Naecker

Στον δρόμο της… αγιοποίησης ο Ρομπέρ Σουμάν, ο «πατέρας της ΕΕ»

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2021, 13:57
Ο Ρομπέρ Σουμάν σε ομιλία το 1958
|EPA/Naecker

Στον δρόμο της… αγιοποίησης ο Ρομπέρ Σουμάν, ο «πατέρας της ΕΕ»

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2021, 13:57

Το πρώτο βήμα προς την αγιοποίηση του Ρομπέρ Σουμάν, ενός από τους πατέρες της Ενωμένης Ευρώπης, έγινε από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία η οποία εξέδωσε διάταγμα με το οποίο ο Πάπας Φραγκίσκος αναγνωρίζει τις «ηρωικές αρετές» του πολιτικού.  Τον χαρακτηρίζει «σεπτό», ένα στάδιο πριν το «όσιος» και δύο πριν το «άγιος».

Ο Σουμάν, που ήταν Γάλλος, γεννήθηκε το 1886 στο Λουξεμβούργο και ήταν ένας πιστός και θρησκευόμενος Ρωμαιοκαθολικός. Πέθανε το 1963 σε ηλικία 77 ετών.

Στο διάταγμα, όπως σημειώνει το Politico, ο Σουμάν περιγράφεται ως «πιστός λαϊκός», με καθοριστικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ, μαζί με άλλους ηγέτες όπως ο Ζαν Μονέ, συνεισέφερε στην οργάνωση των θεσμών της ΕΕ.

Υπήρξε ακόμη πρώτος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μαζί με τις πράξεις του Σουμάν, το Βατικανό αναγνώρισε τις πράξεις και τα θαύματα και άλλων προσώπων, συμπεριλαμβανομένων 10 γυναικών μοναχών τις οποίες σκότωσαν τα σοβιετικά στρατεύματα στην Πολωνία κατά το τέλος του πολέμου.

Oπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις,  για την αγιοποίηση το Βατικανό απαιτεί να αποδοθούν στο πρόσωπο του Σουμάν τουλάχιστον δύο θαύματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...