397
Η υπόθεση είναι μία μόνο από αυτές που αντιμετωπίζει ο γάλλος πρώην πρόεδρος | REUTERS/Eric Gaillard/File Photo

Στο εδώλιο για παθητική δωροδοκία ο Νικολά Σαρκοζί

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2020, 11:19
Η υπόθεση είναι μία μόνο από αυτές που αντιμετωπίζει ο γάλλος πρώην πρόεδρος
|REUTERS/Eric Gaillard/File Photo

Στο εδώλιο για παθητική δωροδοκία ο Νικολά Σαρκοζί

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2020, 11:19

Δικαστικών περιπετειών συνέχεια για τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος θα βρεθεί από σήμερα Δευτέρα στο εδώλιο του κατηγορουμένου, στο Παρίσι, για να λογοδοτήσει για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας.

Το αδίκημα επισείει ποινή κάθειρξης μέχρι 10 έτη και πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Κατηγορούμενοι είναι επίσης ο για πολλά χρόνια δικηγόρος του Σαρκοζί, Τιερί Ερτσόγκ, και ο Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, πρώην γενικός εισαγγελέας του γαλλικού Αρείου Πάγου.

Ηδη, πάντως, πριν από την έναρξη της ασυνήθιστης ακροαματικής διαδικασίας, ανέφερε η Deutsche Welle, κυκλοφορούσε η φήμη ότι η δίκη θα διακοπεί, επειδή ο 73χρονος Αζιμπέρ αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.

Η υπόθεση που απασχολεί το δικαστήριο είναι πολύπλοκη, αλλά και ιστορική. Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας πρώην αρχηγός κράτους στη Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη, αλλά είναι η πρώτη φορά που η κατηγορία είναι τόσο βαριά. Ο Ζακ Σιράκ καταδικάστηκε πριν από 9 χρόνια σε φυλάκιση δύο χρόνων με αναστολή για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος και κατάχρηση εμπιστοσύνης, την περίοδο που ήταν δήμαρχος των Παρισίων, όμως δεν χρειάστηκε να παραστεί στη δίκη για λόγους υγείας.

Ο Σαρκοζί φέρεται να είχε επιχειρήσει να αποσπάσει μυστικά από υψηλόβαθμο δικαστικό λειτουργό του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Σε ανταπόδοση, ο γάλλος πρώην πρόεδρος τού υποσχέθηκε ότι θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του δικαστικού για μια θέση στο πριγκιπάτο του Μονακό.

Οι κατηγορίες εις βάρος του Σαρκοζί βασίζονται σε μαγνητοφωνημένες συνομιλίες του πολιτικού με τον δικηγόρο του Ερτσόγκ. Η νομιμότητα της χρήσης αυτών των ηχογραφήσεων ως αποδεικτικό υλικό οδήγησε σε μεγάλη δικαστική διαμάχη. Οι συνομιλίες ήταν μια έκπληξη για τις Αρχές, καθώς ερευνούσαν την εμπλοκή του Σαρκοζί στην παράνομη χρηματοδότηση από την κληρονόμο της L’Oreal, Λιλιάν Μπετανκούρ, αναφέρει ο Guardian.

Ο πρώην πρόεδρος αντιμετωπίζει κι άλλες κατηγορίες, που κυκλοφορούν από καιρό. Τον Μάρτιο έχει προγραμματιστεί άλλη μια δίκη με αντικείμενο τη χρηματοδότηση της (τελικά αποτυχημένης) προεκλογικής του εκστρατείας το 2012 για την επανεκλογή του. Το ποσό που έλαβε ξεπέρασε κατά 20 εκατ. ευρώ το ανώτατο επιτρεπτό όριο.

Και σαν να μην ήταν όλα αυτά αρκετά, υπάρχει και η σκοτεινή υπόθεση για κονδύλια από τη Λιβύη για την προεκλογική του καμπάνια του 2007. Ηταν τότε που κέρδισε τις εκλογές για το ανώτατο αξίωμα της χώρας με αντίπαλο από το Σοσιαλιστικό κόμμα τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

Ο Σαρκοζί έχει γυρίσει την πλάτη στην πολιτική, αλλά συνεχίζει να κάνει δημόσιες εμφανίσεις. Στον δεξιό πολιτικό χώρο που μαστίζεται από κρίσεις, υπάρχει ωστόσο συνεχώς η ελπίδα ότι θα επιστρέψει στην πολιτική, ακόμα και για τις προεδρικές του 2022.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...