324
Ο Αντονι Μπλίνκεν έχει πολυετή πείρα σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και διατηρεί επαφές με τον ελληνικό και τον ελληνοαμερικανικό παράγοντα, έχοντας συμμετάσχει στις κυβερνήσεις Κλίντον και Ομπάμα σε σημαντικά πόστα | REUTERS/Henry Romero/File Photo

Ο Μπάιντεν ορίζει τον Αντονι Μπλίνκεν υπουργό Εξωτερικών

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2020, 07:49
Ο Αντονι Μπλίνκεν έχει πολυετή πείρα σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και διατηρεί επαφές με τον ελληνικό και τον ελληνοαμερικανικό παράγοντα, έχοντας συμμετάσχει στις κυβερνήσεις Κλίντον και Ομπάμα σε σημαντικά πόστα
|REUTERS/Henry Romero/File Photo

Ο Μπάιντεν ορίζει τον Αντονι Μπλίνκεν υπουργό Εξωτερικών

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2020, 07:49

Ο Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να ονομάσει τον Aντονι Μπλίνκεν υπουργό Εξωτερικών στην κυβέρνηση που θα σχηματίσει αφού αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, μετέδωσαν αργά την Κυριακή το Bloomberg και οι New York Times.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο εν αναμονή πρόεδρος θα ανακοινώσει επίσημα τον διορισμό αύριο Τρίτη. Η ομάδα του, η οποία χειρίζεται τη μεταβίβαση της εξουσίας αλλά και ο ίδιος ο Μπλίνκεν απέφυγαν να σχολιάσουν τα δημοσιεύματα.

Τις προθέσεις του Μπάιντεν επιβεβαίωσε στο Reuters άτομο του κοντινού περιβάλλοντος του.

Τα ρεπορτάζ αναφέρουν ακόμη ότι ο Τζέικ Σάλιβαν θα αναλάβει τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας και ότι η διπλωμάτης καριέρας Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ θα είναι η νέα πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη.

Μαζί με τον Μπλίνκεν οι δύο αυτοί συνιστούν μια τριάδα υποψηφίων με πολυετή συσσωρευμένη πείρα στην εξωτερική πολιτική και σεβασμό στους θεσμούς.

Ο 58χρονος Μπλίνκεν είναι ένας από τους παλαιότερους συνεργάτες του Μπάιντεν για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Η τοποθέτηση υπογραμμίζει την έμφαση που θα δώσει ο Λευκός Οίκος στην εξωτερική πολιτική, με την αναθέρμανση των συμμαχιών των ΗΠΑ και, γενικότερα, έναν περισσότερο ενεργό ρόλο στη διεθνή σκηνή.

Μια παλαιότερη δήλωση του Τζο Μπάιντεν για τον Μπλίνκεν σκιαγραφεί την εκτίμηση του εκλεγμένου προέδρου για τον συνεργάτη του: «Ο Τόνι Μπλίνκεν είναι ένας σουπερστάρ, θα μπορούσε να κάνει οποιαδήποτε δουλειά, πραγματικά οποιαδήποτε δουλειά».

Ο εν αναμονή υπ. Εξωτερικών γεννήθηκε από εβραίους γονείς στη Νέα Υόρκη και μεγάλωσε στη Γαλλία, έχοντας λάβει και γαλλική παιδεία, κάτι που κρίνεται ως σημαντικό προσόν στην προσπάθεια που θα καταβάλει η προεδρία Μπάιντεν για αναζωπύρωση των σχέσεων ΗΠΑ – Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες ταλαιπωρήθηκαν επί Τραμπ. Πρόκειται δε για έναν κρίσιμο (και φιλικό) παράγοντα για τα ελληνικά συμφέροντα. Ο διορισμός του, που θα πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία, αναμένεται να γίνει δεκτός με ικανοποίηση και από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς η πρεσβευτής μας στην Ουάσινγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου (και όχι μόνο) έχει από καιρό ανοικτούς διαύλους μαζί του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...