485
Τα προκατασκευασμένα μπαλκόνια που σχεδίασε ο ισπανός αρχιτέκτονας Λουίς Κουιντάνο | El Pais

Στη Χώρα των Βάσκων τρέχουν να προσθέσουν… μπαλκόνια

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2021, 13:20
Τα προκατασκευασμένα μπαλκόνια που σχεδίασε ο ισπανός αρχιτέκτονας Λουίς Κουιντάνο
|El Pais

Στη Χώρα των Βάσκων τρέχουν να προσθέσουν… μπαλκόνια

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2021, 13:20

Μέσα στην πανδημία, τα μπαλκόνια είχαν την τιμητική τους. Εβγαινες να ξεσκάσεις από τον εγκλεισμό, ειδικά αν φοβόσουν ή δεν μπορούσες να κυκλοφορήσεις, και να τα πεις με τους επίσης έγκλειστους γείτονες. Αν είχες, βέβαια, μπαλκόνι (ή γείτονες).

Πολλά διαμερίσματα στη Χώρα των Βάσκων, στην Ισπανία, δεν έχουν μπαλκόνια. Παλιά κτίσματα οι πολυκατοικίες στην επαρχία της Ισπανίας, από τις παλαιότερες στη νότια Ευρώπη, και οι κατασκευαστές τους δεν ήθελαν να σπαταλήσουν τα ωφέλιμα τετραγωνικά για το χτίσιμο μπαλκονιού.

Η πανδημία, που ανέδειξε την αναγκαιότητα των ανοιχτών χώρων, άλλαξε την τάση. Μάλιστα, παρακίνησε πολλούς από όσους μετακόμισαν μέσα στο 2020 στην Ισπανία να αναζητήσουν νεότερα σπίτια με μεγάλα μπαλκόνια, μία τάση που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα.

Μεγάλη η ζήτηση και για σπίτια με παράθυρα στην οροφή. Οσοι είχαν μία σοφίτα που ελάχιστα χρησιμοποιούσαν, αποφάσισαν να εγκαταστήσουν ένα παράθυρο για φωτισμό και εξαερισμό.

Οι υπόλοιποι θα πρέπει να περιμένουν την κρατική πρωτοβουλία.

Σε νόμο που θα περάσει στη Χώρα των Βάσκων ως το τέλος του 2021, αυτοί οι ανοιχτοί χώροι θα θεωρούνται πλέον βασικό συστατικό μιας βιώσιμης κατοικίας, της ίδιας σπουδαιότητας με βασικές απαιτήσεις, όπως το επαρκές εμβαδόν του σπιτιού, το ύψος της οροφής, η μόνωση και η προσβασιμότητα.

Επιδοτήσεις!

Οσοι, λοιπόν, ανακαινίζουν τις κατοικίες τους, πρέπει πλέον να προσθέσουν μπαλκόνια ή βεράντες, με την προϋπόθεση βέβαια ότι το κτίριο μπορεί να τα αντέξει δομικά. Για κάθε ιδιοκτήτη θα υπάρξει επιδότηση που φτάνει μέχρι και τα 5.000 ευρώ.

Το μέγεθος αυτού του μπαλκονιού θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 4 τετραγωνικά μέτρα και το πλάτος του 1,5 μέτρο και φυσικά δεν θα προσμετράται στα τετραγωνικά της κατοικίας. Η τελευταία λεπτομέρεια είναι σημαντική, γιατί στο παρελθόν θεωρείτο ότι τα μπαλκόνια έριχναν την αξία της κατοικίας, καθώς αφαιρούσαν ωφέλιμη επιφάνεια από το εμβαδόν του διαμερίσματος. Για τον λόγο αυτόν, σε πολλές κατοικίες τα μπαλκόνια ήταν εξαιρετικά μικρά ή δεν υπήρχαν καθόλου.

Πρόθεση υπάρχει, τι γίνεται όμως με τις λύσεις;

Ιδέα προκάτ

Μια ιδέα προσφέρει το προκατασκευασμένο μπαλκόνι που σχεδίασε ο ισπανός αρχιτέκτονας Λουίς Κουιντάνο. Οπως είπε στην El Pais, η υποδοχή είναι ενθαρρυντική, αν και τα γραφειοκρατικά ζητήματα για την τοποθέτηση τους παραμένουν εμπόδιο.

Είναι μία ευέλικτη σχεδίαση με διαφορετικές διαρρυθμίσεις, όπως θέλει ο πελάτης, ο οποίος μπορεί να επιλέξει διαφορετικά υλικά, όπως ξύλο, ατσάλι ή και μπαμπού. Ακόμα, όμως, παραμένει απλώς ένα σχέδιο, χωρίς εμπορική εκμετάλλευση.

Τα Bloomframe είναι μια μάλλον ακριβή ιδέα που προσφέρει ελάχιστο χώρο
Η… ακριβή επιλογή

Μια άλλη λύση είναι τα Bloomframe, ένα είδος παραθύρου, που μπορεί να μετατραπεί σε μπαλκόνι, χάρη σε έναν ηλεκτρονικό  μηχανισμό που το ανοίγει μέσα σε ένα λεπτό.

Εχει ήδη εγκατασταθεί σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων στο Αμστερνταμ και σε μία βίλα στην Ελβετία και θα είναι διαθέσιμο εμπορικά από το 2022. Η ιδέα δεν είναι καινούργια (το προϊόν υπάρχει εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια), αλλά για την ώρα είναι αρκετά ακριβή, καθώς ένα Bloomframe κοστίζει 15.000 ευρώ, χωρίς τη μεταφορά και την εγκατάσταση, προσφέροντας το πολύ 3 τετραγωνικά μέτρα μπαλκονιού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...