728
Ο Πρίγιοβιτς σκόραρε όμως ο ΠΑΟΚ δεν τα κατάφερε. Η προοπτική επιτυχίας θόλωσε τη σκέψη του | IntimeSports

To θολωμένο μυαλό του ΠΑΟΚ

Sportscaster Sportscaster 30 Αυγούστου 2018, 13:13
Ο Πρίγιοβιτς σκόραρε όμως ο ΠΑΟΚ δεν τα κατάφερε. Η προοπτική επιτυχίας θόλωσε τη σκέψη του
|IntimeSports

To θολωμένο μυαλό του ΠΑΟΚ

Sportscaster Sportscaster 30 Αυγούστου 2018, 13:13

«Με μια ευκαιρία φάγαμε τέσσερα γκολ». Στην αίθουσα Τύπου της Τούμπας ο Ράζβαν Λουτσέσκου ένιωσε την ανάγκη να υπερασπιστεί το σχέδιό του, την τακτική με την οποία η ομάδα του αντιμετώπισε την Μπενφίκα. «Sorry», έγραψε ο Σαββίδης τζούνιορ στον λογαριασμό του στο Instagram μετά το τέλος του αγώνα, απευθυνόμενος στους πικραμένους οπαδούς του ΠΑΟΚ. Προς τι οι απολογίες; Ο πορτογαλικός σύλλογος (Νο 10 στην κατάταξη της UEFA) είναι πολύ μεγαλύτερο μέγεθος από τον «Δικέφαλο του Βορρά» – τόσο απλά. Δεν είναι έγκλημα κανενός αυτό. Μια πραγματικότητα είναι, που ο ενθουσιασμός μας είχε υποτιμήσει.

Ναι, αλλά αν ο Πασχαλάκης δεν έκανε τη διπλή «γκάφα» στο 24’… Αν ο Λημνιός έδινε την μπάλα στον αμαρκάριστο Πρίγιοβιτς στο 16′ για να σκοράρει το 2-0… Αν ο Βαρέλα δεν άφηνε τον Ζαρντέλ να κάνει την κεφαλιά ανενόχλητος στο 20’… Αν ο Βαρέλα (πάλι) δεν έκανε πέναλτι στον Ζαρντέλ (πάλι), φοβούμενος μήπως του ξεφύγει ξανά; Ε, τότε, Μπενφίκα θα ήταν ο ΠΑΟΚ και θα είχε μπει στους Ομίλους του Champions League.

Ο ΠΑΟΚ θα αργήσει να δει ξανά το σεντόνι με τα αστέρια να τεντώνει στην Τούμπα

Το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι λαθών. Οποιος κάνει τα λιγότερα, κερδίζει. Και ο ΠΑΟΚ έκανε, το βράδυ της Τετάρτης, περισσότερα απ’ όσα στους πέντε προηγούμενους ευρωπαϊκούς του αγώνες μαζί. Δεν είναι παράδοξο. Τα λάθη τα κάνει, συνήθως, η απειρία, η χαμηλότερη ατομική ποιότητα, το υπερβολικό άγχος μπροστά στην ιστορική πρόκληση. Για την Μπενφίκα, που έχει παίξει Champions League δεκατρείς φορές (μετά το 2009 δεν έλειψε ποτέ από τους Ομίλους), ήταν ένα ματς ρουτίνας. Το έπαιξε με ψυχραιμία και συγκέντρωση. Για τον ΠΑΟΚ της καμιάς συμμετοχής, μια σπάνια ευκαιρία που θόλωσε τη σκέψη του. Συνέβη, την Τρίτη, και στην ΑΕΚ. Εκείνη δεν το πλήρωσε, επειδή η Βίντι δεν είναι Μπενφίκα. Δεν είναι, καν, ΑΕΚ.

Αυτό το καλοκαίρι ο ΠΑΟΚ πέτυχε μια σειρά από άθλους. Απέκλεισε τη Βασιλεία με δύο (σχεδόν) τέλεια παιχνίδια. Επειτα τη Σπαρτάκ Μόσχας, καταφέρνοντας να ξεπεράσει το «σοκ» του 0-2 στα πρώτα λεπτά του αγώνα της Τούμπας. Εμεινε αήττητος και στο πέμπτο του ευρωπαϊκό παιχνίδι, στη Λισαβόνα, με τη διαιτησία εχθρική αλλά την τύχη πρίμα. Εκεί που δεν είχε ούτε μια πρόκριση, ούτε μια νίκη, σε προκριματικούς του Champions League, δεν έχανε πουθενά και από κανέναν. Οχι με γενναιότητα και ηρωισμούς όπως στους παλιούς του, περιστασιακούς θριάμβους (Γκελζενκίρχεν, Φλωρεντία, Αμστερνταμ, Ντόρτμουντ, Κωνσταντινούπολη, Μόσχα, Λονδίνο), αλλά με πειθαρχία, σταθερότητα και αυτοπεποίθηση. Με ωραίο ποδόσφαιρο. Ενθουσιασμένοι από την καταφανή αγωνιστική του πρόοδο, βιαστήκαμε να του δώσουμε περισσότερες ελπίδες πρόκρισης απ’ όσες πραγματικά υπήρχαν.

Ο Πασχαλάκης έκανε ένα λάθος που δύσκολα θα ξεχάσει

Στα 90′ «της αλήθειας» ο ΠΑΟΚ δεν άντεξε το βάρος των προσδοκιών. Στον πιο καθοριστικό αγώνα, εκεί που οι μεγάλες ομάδες ξεχωρίζουν από τις καλές, η Μπενφίκα έπαιξε την μπάλα της, αν και όλα ήταν εναντίον της: το σκορ του πρώτου ματς, η αφιλόξενη έδρα, το γρήγορο γκολ του Πρίγιοβιτς (13′). Οι «δικοί μας» ήταν αγνώριστοι. Ο Πασχαλάκης και ο Βαρέλα, αρνητικοί πρωταγωνιστές της βραδιάς. Ο Κάνιας, σκιά του εαυτού του. Ο Πέλκας και ο Βιεϊρίνια, ωσεί παρόντες. Ο Μάτος… διακρίθηκε στις κίτρινες κάρτες – και αποβλήθηκε στο 76′. Κανείς τους δεν έδειξε να πιστεύει στο όνειρο της παρθενικής συμμετοχής του ΠΑΟΚ σε όμιλο του Champions League.

Στα τρία παιχνίδια του στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ δέχτηκε επτά τέρματα. Εκτός έδρας, μόνον η Μπενφίκα του έβαλε γκολ – και αυτό με πέναλτι. Ο Λουτσέσκου έχει διδάξει την ομάδα του πώς να αμύνεται, της έχει μάθει και να επιτίθεται, όμως το τελευταίο μάθημα -να σκοράρει χωρίς να δέχεται γκολ- είναι το πιο δύσκολο. Αλλά και το πλέον απαραίτητο, εάν μιλάμε για ευρωπαϊκούς αγώνες.

Ο μουντιαλικός Ουάρντα απογοητευμένος

Η μέρα που ο ΠΑΟΚ θα βγει -επιτέλους- στο Champions League δεν θ’ αργήσει. Για να τα καταφέρει, όμως, θα πρέπει πρώτα να κατακτήσει το Πρωτάθλημα. Οπως αποδείχθηκε αυτό το καλοκαίρι, ο δρόμος του δευτεραθλητή Ελλάδας προς τους Ομίλους είναι, πρακτικά, αδιάβατος. Για δέκα μη-πρωταθλητές, οι θέσεις στους «32» της διοργάνωσης είναι μόλις δύο. Οι προκριματικοί γύροι τρεις, και το ύψος των αντιπάλων αντίστοιχο με αυτό της Βασιλείας, της Σπαρτάκ Μόσχας και της Μπενφίκα. Με τη δική του, κάπως αφαιρετική, λογική ο Λουτσέσκου δεν έχει άδικο: η ΑΕΚ δεν «έκλεψε» από τον ΠΑΟΚ μόνον την Κούπα, αλλά και το σεντόνι με τ’ αστέρια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...