814
H Σερένα Γουίλιαμς με την απαγορευμένη πλέον ολόσωμη μαύρη φόρμα | GUILLAUME HORCAJUELO/EPA

Η Σερένα και μια στολή που δίχασε όλο τον κόσμο (του τένις)

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2018, 09:01
H Σερένα Γουίλιαμς με την απαγορευμένη πλέον ολόσωμη μαύρη φόρμα
|GUILLAUME HORCAJUELO/EPA

Η Σερένα και μια στολή που δίχασε όλο τον κόσμο (του τένις)

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2018, 09:01

Πρωτοεμφανίστηκε με αυτή στα τέλη Μαΐου, στο Γαλλικό Οπεν κι αμέσως έκλεψε τις εντυπώσεις: Η Σερένα Γουίλιαμς άφησε τις παραδοσιακές εμφανίσεις των αθλητριών και φόρεσε μία ολόσωμη μαύρη φόρμα, που την έκανε να μοιάζει με μαύρο πάνθηρα.

Η αμερικανίδα τενίστρια και κάτοχος 23 Γκραν Σλαμ είχε μόλις επιστρέψει στα κορτ έπειτα από 16 μήνες απουσίας, καθώς ήταν έγκυος.

Την 1η Σεπτεμβρίου του 2017 γέννησε την κόρη της Αλέξις Ολυμπία και στη συνέχεια αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα υγείας. Μετά την ανάρρωση της μάλιστα, αποκάλυψε πως παραλίγο να πεθάνει στη γέννα.

«Μου είπαν ότι είχα πολλούς θρόμβους στους πνεύμονές μου. Πολλοί χάνουν τη ζωή τους από αυτό», είχε δηλώσει.

Αγκαλιά με τη νεογέννητη κόρη της. Η Σερένα Γουίλιαμς μοιράζεται συχνά προσωπικές ιστορίες για τη μητρότητα με τους ακόλουθους της

Αυτό το γεγονός ήταν που «γέννησε» την δημιουργία της μαύρης, ολόσωμης φόρμας, η οποία είναι ειδικά σχεδιασμένη για να προστατεύει από τις θρομβώσεις.

«Πολλές φορές φοράω παντελόνια όταν παίζω, για να κυκλοφορεί καλύτερα το αίμα. Είναι μία όμορφη φόρμα, αλλά είναι και πρακτική, μπορώ να παίξω χωρίς προβλήματα».

«Το αποκαλώ, φόρμα εμπνευσμένη από τη Wakanda», είπε η Ολυμπιονίκης, αναφέροντας πως μοιάζει βγαλμένη από την ταινία «Black Panther». «Τη σχεδιάσαμε αρκετά πριν από την ταινία», ξεκαθάρισε, σημειώνοντας όμως «πως και πάλι, μου την θυμίζει».

Η ίδια τόνισε πως νιώθει σαν μία δυναμική πριγκίπισσα που έχει ριχτεί στον πόλεμο. «Ζω πάντα σε έναν φανταστικό κόσμο», είπε. «Πάντα ήθελα να είμαι υπερήρωας και αυτός είναι ο τρόπος που να το επιτύχω».

Η φόρμα μεταφέρει όμως, όπως λέει κι η ίδια, και ένα σημαντικό μήνυμα αυτοεκτίμησης προς όλους όσους την παρακολουθούν να κάνει δυναμική επιστροφή στην ενεργό δράση μετά τη γέννηση της κόρης της.

Η Σερένα Γουίλιαμς βόλτα με την κόρη της (Serena Williams/Facebook)

«Νιώθω πως αυτή η φόρμα αντιπροσωπεύει όλες τις γυναίκες που έχουν περάσει πολλά, ψυχολογικά και σωματικά, για να επιστρέψει το σώμα τους (στην πρότερη κατάστασή του) και για να έχουν αυτοπεποίθηση και να πιστεύουν στον εαυτό τους», είπε η Γουίλιαμς.

Μάλιστα, ανέβασε φωτογραφία στο Instagram φορώντας την και την αφιέρωσε «σε όλες της μαμάδες εκεί έξω που ανάρρωσαν δύσκολα από την εγκυμοσύνη».

Τρεις μήνες μετά, η ίδια φόρμα διχάζει τον κόσμο του τένις. Αιτία; Η απαγόρευση της από τον ίδιο τον πρόεδρο της Γαλλικής Ομοσπονδίας Τένις, ο οποίος ανακήρυξε την στολή ως ένα από τα απαγορευμένα ενδύματα του Ρολάν Γκαρός.

Ο Μπερνάρντ Ζουντισέλι υποστήριξε πως στο εξής θα υπάρχει αυστηρό dress code. «Νομίζω ότι κάποιες φορές το παρακάνουν. Δεν θα γίνουμε και σαν το Wimbledon, όπου όλοι φορούν λευκά, αλλά θα πρέπει να εφαρμόσουμε πιο αυστηρά κριτήρια», τόνισε ο Ζουντισέλι στο Tennis Magazine’s 500th edition.

«Το φόρεμα της Σερένα δεν είναι πια αποδεκτό. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να σέβονται το άθλημα και το συγκεκριμένο μέρος», κατέληξε.

Όπως ήταν φυσικό, η απόφαση των ιθυνόντων του Ρολάν Γκαρός προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις: Η εταιρεία που κατασκεύασε την φόρμα της Σερένα, η Nike, ανάρτησε ένα αιχμηρό tweet γράφοντας «You can take the superhero out of her costume, but you can never take away her superpowers» [Μπορείς να αφαιρέσεις τον υπερήρωα από την φόρμα του, αλλά δεν μπορείς να του αφαιρέσεις και τις ίδιες του τις υπερδυνάμεις], ενώ ένας φανατικός οπαδός του Ρολάν Γκαρός ξεκίνησε μια εκστρατεία στο twitter με τίτλο #BoycottFrenchOpen και προφανή στόχο να γίνει μποϊκοτάζ τόσο στο ίδιο το τουρνουά, όσο και στους εμπορικούς του χορηγούς.

Η τενίστρια Αννα Γουάιτ με ολόσωμη στολή στο Γουίμπλεντον, το 1985

Ένας άλλος το πήγε ακόμη πιο μακριά, διαρρέοντας στη δημοσιότητα το προσωπικό e-mail του Μπερνάρντ Ζουντισέλι με την σαφή οδηγία «βρίστε τον ελεύθερα».

Ενώ κάποιοι άλλοι τόνισαν πως ακόμη και το –απείρως πιο αυστηρό στους κανόνες του- βρετανικό Γουίμπλεντον άφησε το 1985 την τενίστρια Άννα Γουάιτ να αγωνιστεί με μια ολόσωμη στενή φόρμα που προκάλεσε εντυπώσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...