424
Η βασίλισσα Σίλβια της Σουηδίας είχε εμπειρία από τη μητέρα της που έπασχε από Αλτσχάιμερ | Kungahuset.se

Σπίτια ειδικά για άτομα με Αλτσχάιμερ, σχεδιασμένα από την… βασίλισσα της Σουηδίας

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2020, 13:30
Η βασίλισσα Σίλβια της Σουηδίας είχε εμπειρία από τη μητέρα της που έπασχε από Αλτσχάιμερ
|Kungahuset.se

Σπίτια ειδικά για άτομα με Αλτσχάιμερ, σχεδιασμένα από την… βασίλισσα της Σουηδίας

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2020, 13:30

Στις αρχές του 1990 η βασίλισσα Σίλβια της Σουηδίας έζησε δύσκολες στιγμές βλέποντας τη μητέρα της να την καταρρακώνει καθημερινά η νόσος Αλτσχάιμερ. Περίπου 30 χρόνια αργότερα, η εμπειρία από τις ημέρες εκείνες, μετατράπηκε σε δημιουργικότητα. Πώς; Η βασίλισσα ξεκίνησε να σχεδιάζει διαμερίσματα ειδικά για άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ.

Μάλιστα, για να ολοκληρώσει την ιδέα της, συνεργάστηκε με τον ιδρυτή της αλυσίδας ειδών σπιτιού Ikea, με τον οποίο σχεδίασαν χαμηλού κόστους προκατασκευασμένα διαμερίσματα, που διασφαλίζουν μία άνετη ζωή για άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ και τους φροντιστές τους.

Για αρχή έχουν κατασκευάσει μία δοκιμαστική σειρά έξι βασικών μοντέλων διαμερισμάτων, που θα δοθούν για χρήση δοκιμαστικά στη Στοκχόλμη.

Στη συνέχεια η ιδέα θα εφαρμοστεί σε ολόκληρη τη Σκανδιναβία και ακολούθως στη Βρετανία, όπως γράφουν οι Times του Λονδίνου.

«Στη Σουηδία τα άτομα άνω των 80 ετών θα αυξηθούν κατά 85% μέχρι το 2030. Η κοινωνία θα πρέπει να αναζητήσει λύσεις που θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να παραμένουν στα σπίτια τους και όχι να κλείνονται σε ιδρύματα. Είτε έχουν προβλήματα μνήμης όπως είναι η άνοια, είτε νόσο Αλτσχάιμερ, θα είναι πιο καλό και γι΄αυτούς και για τα δημοσιονομικά του κράτους», εξηγεί ο Γιόνας Σπάνκεμπεργκ, διευθύνων σύμβουλος της οικοδομικής εταιρείας BoKlok που έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου.

Τα διαμερίσματα θα ενοικιάζονται προς 1.500 ευρώ τον μήνα στη Σουηδία. Θα διαθέτουν αυτόματα ανοιγόμενες πόρτες, μεγάλες εισόδους για να μπορούν να μπαίνουν αναπηρικά αμαξίδια, ειδικά διαμορφωμένους χώρους, κήπους για να συναθροίζονται οι ασθενείς, οπωροφόρα δέντρα και άλλες ανέσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Το κάθε διαμέρισμα θα μπορεί να διαβαθμίζεται ανάλογα με το τι χρειάζεται ο κάθε κάτοικός του, δηλαδή θα υπάρχουν αισθητήρες θερμότητας στους φούρνους, συναγερμός στο μπάνιο, ρυθμιζόμενος νιπτήρας κ.ά.

Παράλληλα, οι μπανιέρες έχουν τοποθετηθεί σε τέτοιο ύψος ώστε να μπορεί ο φροντιστής να πλύνει τον ασθενή χωρίς να γεμίσει το λουτρό με νερά, αλλά ούτε και να σκύβει και να κουράζεται.

Η κάθε κρεβατοκάμαρα θα έχει το δικό της μπάνιο και ειδικό φωτισμό, ώστε όταν σηκώνεται ένα άτομο με νόσο Αλτσχάιμερ το βράδυ για την ανάγκη του, να μην του προκαλεί ο χώρος σύγχυση.

«Η βασίλισσα ασχολήθηκε με όλες αυτές τις δημιουργικές ιδέες πολύ περισσότερο από ότι πιστεύαμε στην αρχή. Και μάλιστα πολλά από αυτά τα είχε εφαρμόσει με επιτυχία στο δικό της το σπίτι για τη μητέρα της», λέει ο κ. Σπάνκεμπεργκ.

Πάντως, πριν καλά καλά προχωρήσει η εφαρμογή της ιδέας και οι ειδικοί την κρίνουν τόσο καλή, που σε αρκετές περιοχές της Βρετανίας, όπως το Μπρίστολ, οι αρμόδιες αρχές έχουν έρθει ήδη σε επαφή με τον κ. Σπάνκεμπεργκ για να ξεκινήσουν τη δημιουργία των ειδικών κατοικιών και στον τόπο τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...