497
Η Σουέλα Μπράβερμαν βγαίνει από την Ντάουνινγκ Στριτ, την περασμένη εβδομάδα | REUTERS/Henry Nicholls

Σουέλα Μπράβερμαν: Η πρώτη κρίση για τον Σούνακ

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2022, 14:45
Η Σουέλα Μπράβερμαν βγαίνει από την Ντάουνινγκ Στριτ, την περασμένη εβδομάδα
|REUTERS/Henry Nicholls

Σουέλα Μπράβερμαν: Η πρώτη κρίση για τον Σούνακ

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2022, 14:45

Η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν δέχεται επικρίσεις τόσο για τον τρόπο που διαχειρίζεται την συνεχιζόμενη εισροή αιτούντων άσυλο στη χώρα όσο και για την αμφιλεγόμενη παραμονή της στο υπουργείο.

Η 42χρονη υπερσυντηρητική πολιτικός πρόσφατα είχε δηλώσει ότι «όνειρό» της είναι να δει μετανάστες να απελαύνονται από τη Βρετανία προς τη Ρουάντα.

Παρά τις ψεύτικες υποσχέσεις των λαϊκιστών πολιτικών, ότι χάρη στο Brexit η Βρετανία θα μπορεί να διαχειρίζεται καλύτερα τα σύνορά της, η χώρα είναι αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη εισροή αιτούντων άσυλο που διασχίζουν τη Μάγχη. Σχεδόν 40.000 έχουν κάνει το επικίνδυνο αυτό ταξίδι από την αρχή του έτους.

Μόνο το Σάββατο έφτασαν στη Βρετανία σχεδόν 1.000 μετανάστες, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το κέντρο υποδοχής μεταναστών στο Μάνστον, στη νοτιοανατολική Αγγλία, έχει γίνει η «Μόρια της Βρετανίας», καθώς επικρατεί συνωστισμός και κακές συνθήκες υγιεινής.

Η κατάσταση εκεί είναι «εντελώς απαράδεκτη», κατήγγειλε ο συντηρητικός βουλευτής Ρότζερ Γκέιλ στο BBC. «Απλώς βρίσκονται εκεί πάρα πολλοί άνθρωποι και δεν θα έπρεπε ποτέ να έχουμε αφήσει να δημιουργηθεί αυτή η κατάσταση», πρόσθεσε.

Ενας από τους 4.000 μετανάστες που βρίσκονται έγκλειστοι στο Μάνστον, σηκώνει το μωρό του πίσω από το συρματόπλεγμα- REUTERS/Hannah McKay

Από την πλευρά του ο ανεξάρτητος επικεφαλής επιθεωρητής Συνόρων και Μετανάστευσης, ο Ντέβιντ Νιλ, έκανε λόγο για «ιδιαίτερα αξιοθρήνητες» συνθήκες στο κέντρο αυτό υποδοχής.

Αρχικά το κέντρο αυτό δημιουργήθηκε για να προσφέρει κατάλυμα σε περίπου 1.500 μετανάστες και για διάστημα μικρότερο των 24 ωρών. Ωστόσο, πλέον εκεί διαμένουν περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι, ενώ μία οικογένεια από το Αφγανιστάν δήλωσε στον Νιλ ότι βρίσκεται στο κέντρο επί 32 ημέρες.

Ο επιθεωρητής δήλωσε σε κοινοβουλευτική επιτροπή ότι μεταξύ των περίπου 11.000 ανθρώπων που πέρασαν από το κέντρο τους τελευταίους δύο μήνες, υπήρξαν τέσσερα περιστατικά διφθερίτιδας.

«Ο υπεύθυνος, είτε πρόκειται για τον προηγούμενο υπουργό Εσωτερικών είτε την νυν, πρέπει να λογοδοτήσει», υπογράμμισε ο Γκέιλ.

Ο συνωστισμός στο Μάνστον επιδεινώθηκε μετά την προσωρινή μεταφορά εκεί 700 ανθρώπων την Κυριακή, αφού το κέντρο υποδοχής μεταναστών στο οποίο διέμεναν στο Ντόβερ, έγινε στόχος επίθεσης με βόμβες μολότοφ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άνθρωποι ελαφρά.

Ο ύποπτος για την επίθεση εντοπίστηκε νεκρός σε πρατήριο βενζίνης, σύμφωνα με την αστυνομία, με τον Τύπο να αναφέρει ότι αυτοκτόνησε.

Εικόνα από το κέντρο υποδοχής μεταναστών στο Μάνστον – REUTERS/Hannah McKay

Η Μπράβερμαν έκανε λόγο για «ανησυχητικό» συμβάν σε ανάρτησή της στο Twitter, το μοναδικό δημόσιο σχόλιο που έχει κάνει τις τελευταίες ημέρες.

Η επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών αποχώρησε από την κυβέρνηση της Λιζ Τρας στις 19 Οκτωβρίου, αφού παραδέχθηκε ότι έστειλε επίσημο έγγραφο από προσωπικό της μέιλ.

Ομως μετά τον διορισμό του στην πρωθυπουργία,  ο Σούνακ της έδωσε και πάλι το υπουργείο.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Μαρκ Σπένσερ παραδέχθηκε σήμερα ότι υπάρχουν «τεράστιες δυσκολίες» και ότι είναι ανάγκη οι μετανάστες να αντιμετωπίζονται «με ανθρωπιά».

Σε ανοικτή τους επιστολή που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, περισσότερες από 120 ενώσεις και ΜΚΟ κάλεσαν την Μπράβερμαν να δημιουργήσει ασφαλείς οδούς για τους αιτούντες άσυλο και να σεβαστεί το διεθνές Δίκαιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...