546
Ο Τζορτζ Σόρος αμφιβάλλει κατά πόσον η παγκοσμιοποίηση κατέστησε όντως καπιταλιστικό κράτος την Κίνα | REUTERS/Lisi Niesner/File Photo

Σόρος: «Μην εμπιστεύεστε τον Σι Τζινπίνγκ»

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2021, 12:41
Ο Τζορτζ Σόρος αμφιβάλλει κατά πόσον η παγκοσμιοποίηση κατέστησε όντως καπιταλιστικό κράτος την Κίνα
|REUTERS/Lisi Niesner/File Photo

Σόρος: «Μην εμπιστεύεστε τον Σι Τζινπίνγκ»

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2021, 12:41

Οικονομικός καβγάς με πολιτικές αλλά και γεωπολιτικές προεκτάσεις έχει ξεσπάσει μεταξύ της BlackRock και του Τζορτζ Σόρος ύστερα από την κίνηση της αμερικανικής εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων να δημιουργήσει, μέσω θυγατρικής της, επενδυτικό ταμείο στην Κίνα αντλώντας 6,68 δισ. γουάν, ήτοι περί το 1,03 δισ. δολάρια, από 110.00 επενδυτές.

Χαρακτηριστικό του εύστοχου (από επιχειρηματικής πλευράς) χτυπήματος της BlackRock είναι το γεγονός ότι οι προαναφερθείσες 110.000 επενδυτικές παραγγελίες ελήφθησαν μέσα σε διάστημα μόλις πέντε ημερών.

Η BlackRock κατέστη έτσι η πρώτη ξένη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα των αμοιβαίων κεφαλαίων της Κίνας, με επενδυτικά προϊόντα στοχευμένα στην ντόπια αγορά, ωστόσο ο Σόρος σήμανε γενικό συναγερμό.

Βέβαια, παρά την αυστηρότητα του θέματος, δηλαδή του χρήματος και της ισχύος, η χρονική σύμπτωση της επετείου του θανάτου του Μάο Τσετούνγκ (που πέθανε στις 9 Σεπτεμβρίου του 1976) έδωσε στην αντιπαράθεση BlackRock και Σόρος και την απαραίτητη σε όλες τις καταστάσεις κωμικοτραγική καρύκευση.

«Επικίνδυνο στοίχημα για την ασφάλεια των ΗΠΑ»

Το γενναίο όσο και παράτολμο ποντάρισμα της BlackRock στην κινεζική οικονομία -διότι περί αυτού πρόκειται- ενόχλησε πολύ τον γέροντα πλην πολύπειρο στα χρηματιστηριακά και χρηματοπιστωτικά ζητήματα μεγαλοεπενδυτή. Ο Σόρος επενέβη μέσω Wall Street Journal και χαρακτήρισε την κίνηση «τραγικό λάθος», ένα «επικίνδυνο στοίχημα για τους δυτικούς πελάτες αλλά και για την ίδια την ασφάλεια των ΗΠΑ».

Μα, γιατί το άνοιγμα της χρηματοπιστωτικής αγοράς από το Πεκίνο δεν φάνηκε θετικό νέο στον θρυλικό υπέρμαχο της παγκοσμιοποίησης; Μήπως δεν αποδεικνύει ότι ο καπιταλισμός εμπεδώθηκε και προχωρεί και εκεί;

Ο Σόρος ενοχλήθηκε ακριβώς επειδή θεωρεί τον κινέζο πρόεδρο τον πιο επικίνδυνο εχθρό των δυτικών κοινωνιών. Ως γνωστόν, η παρούσα ρητορεία του ΚΚ Κίνας αφορά μαοϊκού τύπου συνθηματολογίες περί «αναδιανομής εισοδήματος», «κοινής ευημερίας» κ.λπ., ενώ συγχρόνως το κόμμα-κράτος επιβάλλει μέτρα καταστολής των Κροίσων του χωρίς να παραλείπει να πιέζει διεθνώς ώστε να εξοντωθούν «με το γάντι» όσοι εχθροί του δραπέτευσαν από τη δικαιοδοσία του.

Στη (λογική, από πολιτικής πλευράς) τοποθέτηση του Σόρος καταδεικνύεται η αντίφαση ή το παραπλανητικό παιχνίδι του Σι: πώς είναι δυνατόν μέσα στο συγκεκριμένο ασφυκτικό πλαίσιο η Κίνα να επιτρέπει στην BlackRock τη διαχείριση ενός κινεζικού επενδυτικού ταμείου; Ο Σόρος προειδοποίησε τους επενδυτές να μην πιστεύουν στην κινεζική αγορά, αφού «ο Σι βλέπει κάθε κινεζική εταιρεία ως όργανο του κόμματός του».

«ΗΠΑ και Κίνα έχουν μεγάλη οικονομική σχέση»

Από τον θόρυβο που προκάλεσε στα αμερικανικά media η αντιπαράθεση των δύο πλευρών η BlackRock δεν αποστασιοποιήθηκε αλλά πέρασε στην αντεπίθεση: «Οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν μεγάλη και περίπλοκη οικονομική σχέση» δήλωσε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας απαντώντας στα σχόλια του Σόρος. «Το συνολικό διμερές εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών υπερέβη τα 600 δισ. δολάρια το 2020. Μέσω της επενδυτικής μας δραστηριότητας, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων με έδρα τις ΗΠΑ, όπως και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμβάλλουν στην οικονομική διασύνδεση των δύο πιο μεγάλων οικονομιών του κόσμου».

Ας σημειωθεί ότι τον περασμένο Αύγουστο το Ινστιτούτο Επενδύσεων της BlackRock συνέστησε στους επενδυτές να ενισχύσουν την έκθεσή τους στην κινεζική αγορά έως και τρεις φορές περισσότερο. Και λίγο νωρίτερα ο CEO της BlackRock, ο Λάρι Φινκ, σε επιστολή του προς τους μετόχους είχε περιγράψει την αγορά της Κίνας σαν «σημαντική ευκαιρία υλοποίησης των μακροπρόθεσμων στόχων των επενδυτών και στην Κίνα και διεθνώς». Αν μη τι άλλο, η στάση της της αμερικανικής εταιρείας αποδεικνύει ότι παράλληλα με τις αντιφάσεις τού εν εξελίξει κινεζικού καπιταλισμού και ο αυθεντικός αμερικανικός διατηρεί και διευρύνει τις δικές του…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...