850
Η Ελίζαμπεθ Χολμς αγορεύει σε συνέδριο του Forbes. Τώρα θα απολογηθεί στο δικαστήριο για τα πεπραγμένα της | Lisa Lake/Getty Images

Ο «θηλυκός Στιβ Τζομπς» που εξαπάτησε τους πάντες

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2021, 19:55
Η Ελίζαμπεθ Χολμς αγορεύει σε συνέδριο του Forbes. Τώρα θα απολογηθεί στο δικαστήριο για τα πεπραγμένα της
|Lisa Lake/Getty Images

Ο «θηλυκός Στιβ Τζομπς» που εξαπάτησε τους πάντες

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2021, 19:55

Αρχισε την Τετάρτη στις ΗΠΑ μία δίκη που αναμένεται με ενδιαφέρον από το αμερικανικό κοινό επειδή συνδέεται με την έννοια της νεοφυούς επιχείρησης, της τεχνολογικής καινοτομίας (και δη στον ευαίσθητο τομέα της Ιατρικής), αλλά κάπως και με το γυναικείο ζήτημα – όπως το εξετάζουν οι Αμερικανοί, τουλάχιστον. Κατηγορουμένη είναι η 37χρονη Ελίζαμπεθ Χολμς, πρώην επιχειρηματίας της εταιρείας Theranos.

Το 2014 η νεοφυής εταιρεία αιματολογικών τεστ Theranos και η ιδρύτριά της, η εν λόγω κυρία, είχαν κατακτήσει το Εβερεστ των μπίζνες. Η Theranos ήταν μία εφαρμοσμένη επαναστατική ιδέα μίας γυναίκας που χαιρετίστηκε από τα media των ΗΠΑ σαν ιδιοφυΐα. Μάλιστα η Χολμς απόλαυσε και χαρακτηρισμούς του τύπου «είναι η νέα Στιβ Τζομπς», αφού είχε το συνήθειο (ή την έμπνευση) να ντύνεται στα casual και unisex μαύρα, όπως δηλαδή και ο ιδρυτής της Apple.

H Χολμς ήταν η νεότερη αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος του κόσμου και η Theranos μία από τις πιο επιτυχημένες νεοφυείς επιχειρήσεις της Silicon Valley, με αξία 9 δισ. δολάρια ύστερα από αλλεπάλληλες επενδυτικές ενέσεις. Τώρα τα αμερικανικά Μέσα γράφουν ότι η Χολμς κατάφερε να πάρει τα λεφτά των επενδυτών χωρίς να αποκαλύψει τα θαυματουργικά τεχνολογικά μυστικά της εταιρείας της… Η πυραμίδα (του εφήμερου πλουτισμού, ας πούμε) γρήγορα κατέρρευσε. Οι τεχνολογικές ανεπάρκειες της Theranos αποκαλύφθηκαν (από τη Wall Street Journal, το 2015), μαζί με τον ρόλο συγκάλυψης που διαρκώς έπαιζε η Χολμς. Σκάνδαλο μέγα.

Η θαυμαστή επιχειρηματίας κατηγορήθηκε για «μαζική απάτη», μάλιστα με θύματα ασθενείς (κάτι που είναι μακράν η ελεεινότερη κομπίνα), αλλά και ιατρικό προσωπικό. Η εταιρεία κατέβασε ρολά σε εργαστήρια και γραφεία. Το αδίστακτα χρησιμοθηρικό παιδικό όνειρο της Χολμς («Θέλω να γίνω δισεκατομμυριούχος» είχε πει στους εμβρόντητους συγγενείς της όταν ήταν 9 χρόνων και δεν άντεχε τη χασούρα στη «Monopoly») συνετρίβη με πάταγο. Ωστόσο οι τίτλοι τέλους δεν θα πέσουν προτού εκδοθεί και η δικαστική απόφαση: τη Χολμς περιμένουν έως και 20 χρόνια φυλάκισης για έντεκα διαφορετικές κατηγορίες απάτης εις βάρος επενδυτών, ιατρών και αρρώστων, όπως και αποφάσεις για καταβολή αποζημιώσεων σε όλους αυτούς. Το κοριτσάκι που αντί για τα άστρα του ουρανού μετρούσε τα δολάρια της «Monopoly» έχει μεγάλο πρόβλημα.

Και οι γυναίκες θύματά της

Η σκοτεινή σκιά της Χολμς πέφτει όμως και πάνω στις μη απατεώνισσες γυναίκες επιχειρηματίες που προσπαθούν να καταλάβουν χώρο και να αποσπάσουν χρήμα από ένα ανδροκρατούμενο και λίαν ανταγωνιστικό πεδίο. Εννοείται ότι και οι νέου τύπου εταιρείες που ασχολούνται με την Ιατρική, την περίθαλψη, τη βιοτεχνολογία κ.λπ., όλες τους αντιμετωπίζονται με καχυποψία από τους Αμερικανούς. Πάντως η σόου μπιζ δεν βγαίνει χαμένη από τον θόρυβο, αφού ετοιμάζονται πολλά προϊόντα της εμπνευσμένα από το σκάνδαλο: μία τηλεοπτική σειρά, podcasts, ντοκιμαντέρ και βιβλία.

Οι γυναίκες που ασκούν το νέο επιχειρείν, λένε τα διεθνή Μέσα, πρέπει πλέον να υπερασπίζονται τις εργασίες τους εξηγώντας στους ενδιαφερομένους ότι τα μαγαζιά τους δεν είναι σαν τη Theranos και ότι οι ίδιες δεν είναι σαν τη Χολμς. Ακόμα και αν κάποια νεοσύστατη εταιρεία χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη με σκοπό φαρμακευτικές εφαρμογές, πρέπει να «αποδεικνύει» ότι δεν μοιάζει με τη Theranos! Και αν οι CEO αυτών των νεοφυών επιχειρήσεων είναι ξανθές, τότε πρέπει να βάφουν το μαλλί τους για να μη θυμίζουν στους πελάτες τη Χολμς! (Δεν πρέπει να ντύνονται και α λα Τζομπς, βέβαια…)

Ακόμη και ο Τζο Μπάιντεν, ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, το 2015, υπέστη τις αναλύσεις της Χολμς όταν επισκέφθηκε το αρχηγείο της, το συγκρότημα της Theranos, στην Καλιφόρνια. Η Χολμς τον είχε φλομώσει με δεκάρικους περί του ρόλου του ιδιωτικού τομέα στην υγειονομική καινοτομία (Anda Chu/Bay Area News Group/Tribune News Service via Getty Images)
Η Χολμς είχε καταφέρει να προσκληθεί σε διεθνούς κάλυψης και προβολής μίτινγκ προσωπικοτήτων από την πολιτική και τις μπίζνες, έτσι ο φακός την απαθανάτισε δίπλα στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον (αριστερά) και στον κινέζο «κομμουνιστή» Κροίσο Τζακ Μα το 2015. Ο Κινέζος μιλάει και ο Κλίντον… την παρακολουθεί (Andrew Burton/Getty Images)
Οι άνδρες έφτιαξαν την αγορά

Και στο σημείο αυτό υπεισέρχεται το γυναικείο ζήτημα για το οποίο γράψαμε παραπάνω. Οι αμερικανοί επιχειρηματίες δεν χρειάζεται να υπομένουν αντιπαραθέσεις με πελάτες και συγκρίσεις με αποδεδειγμένως απατεώνες συναδέλφους τους, σε αντίθεση με τις γυναίκες. Ενα άρθρο στους New York Times, γραμμένο από γυναίκα, εστιάζει ακριβώς σε αυτό το «πρόβλημα των φύλων». Η αρθρογράφος λέει ότι οι πληροφορίες που ζητούν οι υποψήφιοι επενδυτές από μία νεοφυή επιχείρηση κρύβουν προκατάληψη εις βάρος των γυναικών. Από τους άνδρες δεν ζητούν τα ίδια πράγματα.

Και ένα άλλο άρθρο στο Airmail διατείνεται ότι η ανδροκρατούμενη αγορά υπαγόρευσε τις κινήσεις της Χολμς, από το ντύσιμο α λα Τζομπς μέχρι και την ιδέα της απάτης. Γιατί; Επειδή το ανδρικό επιχειρείν έχει δημιουργήσει όλα τα παραδείγματα, και τα καλύτερα και τα χειρότερα. Ο αρθρογράφος (πρόκειται για άνδρα) συμπεραίνει ότι στη δικαστική διαδικασία που ανοίγει δεν έχουν σημασία οι λεπτομέρειες του εγκλήματος όσο η φύση του δράστη: «Αν αυτή αποκαλυφθεί, θα φωτιστεί και η φύση της σύγχρονης οικονομίας μας. Ποια είναι η Ελίζαμπεθ Χολμς; Από πού προέρχεται, τι σκέφτηκε, τι επιθυμεί, τι αντιπροσωπεύει; Αυτό θέλουμε να μάθουμε τώρα».

Η συνέχεια στη δικαστική αίθουσα και στη ζωή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...