454
O Φρανσουά Ολάντ στη Σορβόννη στις 16 Νοεμβρίου 2015: στάθηκε προσοχή ανάμεσα σε υπουργούς του και φοιτητές, τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων των τζιχαντιστών | EPA / STEPHANE DE SAKUTIN / POOL MAXPPP OUT

Ολάντ: «Με συγκλόνισε το τερατώδες του Μπατακλάν»

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2021, 18:55
O Φρανσουά Ολάντ στη Σορβόννη στις 16 Νοεμβρίου 2015: στάθηκε προσοχή ανάμεσα σε υπουργούς του και φοιτητές, τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων των τζιχαντιστών
|EPA / STEPHANE DE SAKUTIN / POOL MAXPPP OUT

Ολάντ: «Με συγκλόνισε το τερατώδες του Μπατακλάν»

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2021, 18:55

Τη νύχτα της 13ης Νοεμβρίου 2015, έπειτα από τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις των ισλαμιστών στο Παρίσι, ο Φρανσουά Ολάντ απευθύνθηκε στο γαλλικό έθνος. «Είναι φρικαλέο» είχε πει ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας στους συμπατριώτες του. Και τώρα, έπειτα από μία εξαετία, εξήγησε στην ιταλική Repubblica το νόημα των φορτισμένων από την ασύλληπτη τραγωδία λόγων του. «Δεν ήταν μια δήλωση προς εκτόνωση των συναισθημάτων μου. Ηταν μία πρώτη απάντηση του κράτους μετά την επίθεση. Με συγκλόνισε, όπως τον καθένα, αυτό το τερατώδες που έγινε – και η ευθύνη που είχα ως πρόεδρος».

Στη δίκη που άρχισε την περασμένη Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου ο πρώην πρόεδρος έχει κληθεί να καταθέσει ως μάρτυς. Από τις απαντήσεις που έδωσε στους Ιταλούς συνάγεται ότι η μαρτυρία του θα είναι αμιγώς πολιτική: «Είναι επώδυνη διαδικασία αυτή η δίκη, άνευ προηγουμένου. Αλλά και εξαιρετική, διότι θα αποκαλύψει την ιστορία της βίας του Ισλαμικού Κράτους και τις επιθέσεις που εξαπέλυσε – και όχι μόνο στη Γαλλία».

Για τον Ολάντ δεν τίθεται θέμα ευθυνών των στελεχών της γαλλικής αστυνομίας εκείνη την αποφράδα νύχτα: «Δεν δικάζεται το κράτος, ούτε οι υπηρεσίες ασφαλείας. Υπήρξαν ήδη ανακριτικές επιτροπές. Αυτή είναι η δίκη των κατηγορουμένων για πράξεις ακραίας σκληρότητας. Οσον αφορά εμένα, θα εξηγήσω γιατί αποφάσισα εξ ονόματος της Γαλλίας να συμμετάσχω με δυνάμεις στο Μάλι και στο Σαχέλ και κατόπιν στο Ιράκ και στη Συρία. Στόχος ήταν η καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας. Θα προβάλω και το γεγονός ότι έγιναν επιθέσεις και σε χώρες που δεν έχουν οργανώσει καμία στρατιωτική επέμβαση, όπως λόγου χάρη στη Γερμανία. Η τρομοκρατία χτυπά παντού».

Η κομβική ερώτηση, αν η δίκη θα πυροδοτήσει εντάσεις στη σπαρασσόμενη από «εμφύλιες ταραχές» Γαλλία, στα προάστια των μεγαλουπόλεων κυρίως, απαντήθηκε από τον Ολάντ ως εξής: «Δεν νομίζω ότι οι Γάλλοι φοβούνται τη διαδικασία της δίκης. Πολλοί θέλουν να κατανοήσουν την αλυσίδα των γεγονότων, τον δρόμο που ακολουθούν κάποια άτομα και καταλήγουν να σκοτώνουν συμπατριώτες τους».

Γνωστό το επίπεδο της απειλής

Ο πρώην πρόεδρος δήλωσε ότι το γαλλικό κράτος γνώριζε ότι αντιμετώπιζε απειλή σε πολύ υψηλό επίπεδο, ότι το Ισλαμικό Κράτος είχε τρομοκρατικούς πυρήνες στην Ευρώπη, ήξερε ακόμη και πρόσωπα συγκεκριμένα, ωστόσο δεν είχε την κατάλληλη πληροφόρηση για την ημερομηνία και τον τόπο των επιθέσεων. Και διαβεβαίωσε ότι τότε η Γαλλία απέτρεψε άλλες επιθέσεις, άλλου μεγέθους βέβαια και άλλων διασυνδέσεων.

Οι Ταλιμπάν θα είναι φρόνιμοι 

Με την ευκαιρία των ερωτήσεων για τη γαλλική εμπειρία από την εκστρατεία στο Σαχέλ, ο Ολάντ τοποθετήθηκε και για το Αφγανιστάν, κατά πόσο δηλαδή μπορεί να γίνει το νέο εφαλτήριο της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν.

Σαφέστατος και κατηγορηματικός ο πρώην πρόεδρος: «Οχι. Νομίζω ότι οι Ταλιμπάν πήραν το μάθημά τους. Αυτό που θέλουν είναι να εφαρμόσουν τον νόμο της σαρίας στην επικράτειά τους. Σήμερα δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον να προκαλέσουν την αντίδραση της Δύσης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...