710
Από το όλο σκηνικό παραπληροφόρησης που έστησαν οι ακροδεξιοί στον ψηφιακό κόσμο της επικοινωνίας δεν ήταν δυνατόν να λείπουν δύο κλασικοί στόχοι, οι Κροίσοι Τζορτζ Σόρος και Μπιλ Γκέιτς | CreativeProtagon

Σόρος, Γκέιτς, μετανάστες και ΕΕ η «γαρνιτούρα» στην πανδημία

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2020, 08:30
Από το όλο σκηνικό παραπληροφόρησης που έστησαν οι ακροδεξιοί στον ψηφιακό κόσμο της επικοινωνίας δεν ήταν δυνατόν να λείπουν δύο κλασικοί στόχοι, οι Κροίσοι Τζορτζ Σόρος και Μπιλ Γκέιτς
|CreativeProtagon

Σόρος, Γκέιτς, μετανάστες και ΕΕ η «γαρνιτούρα» στην πανδημία

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2020, 08:30

Ευκαιρία ανάπτυξης θεωριών συνωμοσίας και προπαγάνδας εις βάρος των μεταναστών, των μουσουλμάνων, των εβραίων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης έδωσε η εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού σε ακροδεξιούς κάθε απόχρωσης.

Οι παραπάνω μεταχειρίστηκαν τα σόσιαλ μίντια και συγκεκριμένες πλατφόρμες για να υποστηρίξουν διάφορες ακραίες (ή παρανοϊκές) απόψεις περί την πανδημία, οι οποίες κυμαίνονται από την απόρριψη των εμβολίων, την υποστήριξη της οπλοκατοχής και τον «προσανατολισμό» του ιού στους λευκούς (ΗΠΑ) μέχρι την ενοχοποίηση των μεταναστών και του δικτύου 5G (Ευρώπη). Δεν έλειψαν και οι «εναλλακτικές θεραπείες» της ίωσης με ψευδοϊατρικά μέσα.

Και, φυσικά, δεν θα ήταν δυνατόν να λείπουν από το ακροδεξιό πανηγύρι του Διαδικτύου οι «σεσημασμένοι Κροίσοι» Τζορτζ Σόρος και Μπιλ Γκέιτς.

«Η ψεύτικη είδηση που διαδόθηκε στο Διαδίκτυο και κατηγορεί τον ιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, ότι αυτός έφτιαξε τον κορονοϊό, αντανακλά τις θεωρίες συνωμοσίας με αντισημιτικό περιεχόμενο, δηλαδή θεωρίες για την παγκόσμια ελίτ που κυβερνά τον κόσμο» λέει το σάιτ Politico, το οποίο ανέλυσε χιλιάδες αναρτήσεις με τη βοήθεια «ειδικών στην παραπληροφόρηση» οι οποίοι «παρακολουθούν τις διαδικτυακές δραστηριότητες» των ακροδεξιών σε όλον τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν μόνοι οι ακροδεξιοί βέβαια από τον χορό των απίθανων αναρτήσεων, αλλά «αυτοί οι εξτρεμιστές κάνουν τον μεγαλύτερο θόρυβο», μάλιστα «σε εποχή μεγάλης αβεβαιότητας και οικονομικής δυσπραγίας».

Στα δημόσια πρόσωπα που βοηθούν στην «πυροδότηση» των ακροδεξιών απόψεων στα σόσιαλ μίντια, κατά το POLITICO, περιλαμβάνονται η γαλλίδα πολιτικός Μαρίν Λεπέν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ (ο δεύτερος επειδή χαρακτήρισε «κινεζικό ιό» τον κορονοϊό και, έτσι, κατηγόρησε την Κίνα ως υπεύθυνη για την παγκόσμια εξάπλωσή του).

Ας κατηγοριοποιήσουμε τους ακροδεξιούς μας.

Οι Ευρωπαίοι

Οι βαλκάνιοι συνομιλητές του POLITICO παρατήρησαν ότι «υπερεθνικιστικές ομάδες προωθούν μηνύματα μίσους στα κοινωνικά μέσα, συχνά εναντίον εβραϊκών κοινοτήτων». Στην Ιταλία, «εξτρεμιστικά ειδησεογραφικά πρακτορεία πλημμύρισαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» καταγγέλλοντας ως υπευθύνους της πανδημίας τους μετανάστες. Στη Γαλλία, οι ακροδεξιοί ζήτησαν την απέλαση «των μη λευκών πληθυσμών στους τόπους καταγωγής των», ενώ η ίδια η Λεπέν στο Facebook «καταφέρθηκε εναντίον των μουσουλμάνων και των τζαμιών».

Οι ευρωπαϊκές ακροδεξιές ομάδες προβάλλουν το αίτημα «ανάκτησης της εθνικής ανεξαρτησίας από την ΕΕ», ένα μήνυμα που «αφορά κυρίως χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία», όπου «μερικοί άνθρωποι έχουν πικραθεί από την αντιμετώπιση που είχαν οι χώρες τους από το μπλοκ κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008». Στις χώρες αυτές, συνεχίζει το POLITICO, «παρατηρείται άνοδος της ρωσικής εκστρατείας παραπληροφόρησης», κυρίως μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης που υποστηρίζονται από το Κρεμλίνο. Αυτή η προπαγάνδα των Ρώσων «έχει στόχο τη διασπορά αμφιβολιών όσον αφορά την αντίδραση της ΕΕ στην πανδημία».

Οι Αμερικανοί
Μέσα στο πλήθος των ενόπλων ακροδεξιών διαδηλωτών ξεχωρίζει το πανό υπέρ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ (EPA/JEFFREY SAUGER)

Οσοι διαφωνούν με το αμερικανικό lockdown «έχουν χρησιμοποιήσει διαδικτυακές πλατφόρμες για να οργανώσουν διαμαρτυρίες» στις οποίες περιλαμβάνονται και εκείνες που έγιναν στο Μίτσιγκαν με οπλισμένους διαδηλωτές.  Αυτοί «κάλεσαν τους ανθρώπους να πάρουν όπλα για να διαμαρτυρηθούν για το lockdown και να προστατεύσουν τις πολιτικές ελευθερίες». Πολλοί ισχυρίστηκαν «ότι οι Κινέζοι δημιούργησαν τον ιό ως βιολογικό όπλο για να επιτεθούν στην οικονομία των ΗΠΑ» εκμεταλλευόμενοι την «πρόσφατη εικασία» του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ότι ο κορονοϊός προήλθε από κυβερνητικό εργαστήριο στο Γουχάν.

Επίσης στις ΗΠΑ υπήρξαν αναρτήσεις στο Facebook που ισχυρίζονται ότι «η πανδημία είναι μια προσπάθεια που αποβλέπει στο να εξαναγκαστούν οι άνθρωποι να δεχτούν εμβόλια και μικροτσίπ». Οι ομάδες κατά των εμβολίων, λέει το POLITICO, «έχουν συμμετάσχει σε διαδηλώσεις στη Νέα Υόρκη, στο Κολοράντο και στο Τέξας προωθώντας το μήνυμα της προσωπικής ελευθερίας».

Ο Σόρος και ο Γκέιτς

Από το όλο σκηνικό που έστησαν οι ακροδεξιοί στον ψηφιακό κόσμο της επικοινωνίας δεν ήταν δυνατόν να λείπουν δύο κλασικοί στόχοι, οι Κροίσοι Τζορτζ Σόρος και Μπιλ Γκέιτς: «Υπάρχουν πάντα οι παλιές αντισημιτικές θεωρίες συνωμοσίας που κατηγορούν την παγκόσμια ελίτ για πολλά από τα δεινά του κόσμου, ιδιαίτερα εστιάζοντας στον Τζορτζ Σόρος και στον Μπιλ Γκέιτς» οι οποίοι τώρα κατηγορούνται ότι θα καρπωθούν τα οφέλη από τα εμβόλια.

Το POLITICO εκτιμά ότι, από πλευράς ακροδεξιών και διεθνώς, οι ασθένειες έχουν από καιρό χρησιμοποιηθεί για την καλλιέργεια πολεμικού κλίματος, το οποίο συντηρείται με τη συνεχή παραπληροφόρηση. Ο κορονοϊός έδωσε μοναδική ευκαιρία για έναν νέο γύρο της, αφού οι ενορχηστρωτές της προπαγάνδας γνωρίζουν πολύ καλά ότι το θέμα της πανδημίας μονοπωλεί το ενδιαφέρον του παγκόσμιου κοινού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...