486
«Λόγια ενός μεθυσμένου»: ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε δίνει τη δική του ερμηνεία των γεγονότων μέσα από τον λογαριασμό του στο Facebook | HC Strache/Facebook

«Σκάνδαλο Ιμπιζα»: πυκνώνει το μυστήριο γύρω από την παραίτηση Στράχε

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2019, 09:00
«Λόγια ενός μεθυσμένου»: ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε δίνει τη δική του ερμηνεία των γεγονότων μέσα από τον λογαριασμό του στο Facebook
|HC Strache/Facebook

«Σκάνδαλο Ιμπιζα»: πυκνώνει το μυστήριο γύρω από την παραίτηση Στράχε

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2019, 09:00

Εμπλουτίζεται περαιτέρω η πλοκή του σκανδάλου με το βίντεο που το περασμένο Σάββατο οδήγησε σε παραίτηση τον ακροδεξιό αντικαγκελάριο της Αυστρίας Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της αυστριακής εφημερίδας Die Presse, στην πολύκροτη υπόθεση εμπλέκεται και ένας βιεννέζος νομικός, ο «δικηγόρος Μ».

Δημοσιογράφοι της ιταλικής Corriere della Sera, επικοινώνησαν μαζί του, επιδιώκοντας να μάθουν περισσότερα. Εκείνος, ωστόσο, διατηρώντας την ανωνυμία του, δεν προέβη σε καμιά δήλωση, εξηγώντας πως δεσμεύεται από το επαγγελματικό απόρρητο. Φέρεται, όμως, να είναι αυτός ο άνθρωπος που σύστησε στον Γιόχαν Γκούντενους, δεξί χέρι στου Στράχε, τη γυναίκα η οποία, δηλώνοντας πως είναι επενδύτρια από τη Ρωσία αλλά και ανιψιά ενός ρώσου ολιγάρχη, κατάφερε να παγιδεύσει τους δύο αυστριακούς πολιτικούς πριν από μια διετία στην Ιμπιζα της Ισπανίας. Η μυστηριώδης Ρωσίδα αρχικά ήρθε σε επαφή με τον Γκούντενους, δηλώνοντας πως ενδιαφέρεται να αγοράσει ένα ακίνητο που ο ακροδεξιός πολιτικός κληρονόμησε από τον πατέρα του.

Ο «δικηγόρος Μ.» φέρεται επίσης να αποπειράθηκε, πριν από περισσότερο από έναν χρόνο, να πουλήσει στα Μέσα το βίντεο της επίμαχης συνάντησης. Τελικά το βίντεο κοινοποίησαν την προηγούμενη Παρασκευή τα γερμανικά ΜΜΕ Der Spiegel και Süddeutsche Zeitung, υπογραμμίζοντας πως δεν πλήρωσαν για να το αποκτήσουν.

Ομως το μυστήριο που περιβάλλει μια υπόθεση στην οποία εξετάζεται ακόμα και η εμπλοκή ξένων μυστικών υπηρεσιών, πυκνώνει ακόμα πιο πολύ, λαμβάνοντας υπόψη πως ο «δικηγόρος Μ» είχε στο στόχαστρό του τον Στράχε από το 2015, χρονιά κατά την οποία προσπάθησε να δώσει στη δημοσιότητα βίντεο που θα έπλητταν ανεπανόρθωτα την εικόνα του ηγέτη του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ), τα οποία, ωστόσο, δεν κρίθηκαν αξιόπιστα.

Στιγμιότυπο από το επίμαχο βίντεο

Την περασμένη Τρίτη ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε τα ονόματα των τεχνοκρατών που επρόκειτο να αντικαταστήσουν, έως τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών, τους ακροδεξιούς υπουργούς του FPÖ που συμμετείχαν στον κυβερνητικό συνασπισμό αλλά παραιτήθηκαν αφότου ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν απέπεμψε τον υπουργό Εσωτερικών και επιτελικό στέλεχος του ακροδεξιού κόμματος Χέρμπερτ Κικλ.

Αίσθηση, ωστόσο, αν όχι ανησυχία, προκαλεί το γεγονός ότι το Κόμμα Ελευθερίας κατάφερε ελάχιστα 24ωρα πριν από τις ευρωεκλογές, σχεδόν να αποκλείσει από τον δημόσιο διάλογο το περιεχόμενο του επίμαχου βίντεο, δηλώντας απλά και μόνο πως επρόκειτο για «λόγια ενός μεθυσμένου».

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, το FPÖ έπεσε από το 23% στο 18%, και αυτό σημαίνει, αναφέρουν οι Financial Times, πως η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής θα είναι ένα κρίσιμο τεστ όσον αφορά τις αντοχές της εθνικολαϊκιστικής ακροδεξιάς στην Αυστρία.

Περισσότερο απαισιόδοξος, ωστόσο, εμφανίζεται ο Φραντς Στέφαν – Γκάντι του ForeignPolicy, υποστηρίζοντας πως παρότι πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω να προσφέρουν στη «ζάπλουτη» Ρωσίδα δημόσιες συμβάσεις με αντάλλαγμα οικονομική στήριξη, το μέλλον του FPÖ και της ακροδεξιάς στην Αυστρία προβλέπεται λαμπρό. Και πρέπει επίσης να σημειωθεί πως πολλοί στη χώρα θεωρούν ότι έως τον Σεπτέμβριο που θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές το κόμμα θα έχει ανακτήσει τη χαμένη του ισχύ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...