1056
Ο Δημήτρης και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος εμφανίζονται να βοηθούνται από υψηλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη δικαστική τους εμπλοκή | CreativeProtagon

Σκάνδαλο Folli Follie: Εκθεση της PwC εμπλέκει πρώην υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2020, 16:41
Ο Δημήτρης και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος εμφανίζονται να βοηθούνται από υψηλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη δικαστική τους εμπλοκή
|CreativeProtagon

Σκάνδαλο Folli Follie: Εκθεση της PwC εμπλέκει πρώην υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2020, 16:41

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τον ρόλο που έπαιξαν συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση Folli Follie περιλαμβάνει η έκθεση διαχειριστικού ελέγχου της ελεγκτικής εταιρείας Price Water House Coopers (PwC), η οποία έχει ήδη διαβιβαστεί στην αρμόδια ανακρίτρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία για το σκάνδαλο της Folli Follie, πρόκειται για τους πρώην υπουργούς, Αλέκο Φλαμπουράρη, Αλέξη Χαρίτση και Σταύρο Αραχωβίτη καθώς επίσης για τον πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής Μάκη Μπαλαούρα, τα ονόματα των οποίων εμπεριέχονται σε ηλεκτρονικά αρχεία που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε υπολογιστές εργαζομένων της εταιρείας κατά τον διαχειριστικό έλεγχο της PWC.

Από την πολυσέλιδη έκθεση (αριθμεί περί τις 200 σελίδες) προκύπτει ότι τα εν λόγω πολιτικά πρόσωπα επεδείκνυαν  ιδιαίτερο ενδιαφέρον, έτσι ώστε είτε να επιτευχθεί «πάγωμα» της υπόθεσης της Follie Follie, είτε να «φρενάρουν» συγκεκριμένες διαδικασίες ελέγχου που βρίσκονταν σε εξέλιξη.

Η ενέργειες – παρεμβάσεις φέρονται να λαμβάνουν χώρα τον Μάιο του 2018, ενώ είχε ήδη ξεσπάσει το πολύκροτο σκάνδαλο που έφερε τελικά πίσω από σίδερα της φυλακής τον ιδρυτή της εταιρείας Δημήτρη Κουτσολιούτσο και τον γιό του, Τζώρτζη Κουτσολιούτσο.

Πιο συγκεκριμένα, στέλεχος της Folli Follie ενημερώνει τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο για το έμπρακτο ενδιαφέρον δύο υπουργών της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με ονομαστική αναφορά και τους δύο (Αλέκο Φλαμπουράρη και Αλέξη Χαρίτση).

Παράλληλα γίνεται αναφορά και σε βουλευτή του τότε κυβερνώντος κόμματος (τον Μάκη Μπαλαούρα), για τον οποίο  αναφέρεται  ότι «υπερβάλλει εαυτόν» στις προσπάθειες να πειστεί ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να… διευκολύνει την κατάσταση με την Folli Follie.

Υπάρχει μάλιστα αναφορά ότι ο ίδιος «έχει φροντίσει» σχετικά με τροπολογία για τα Αφορολόγητα Καταστήματα (η οικογένεια Κουτσολιούτσου είχε εκδηλώσει τότε ενδιαφέρον), επισυνάπτοντας το κείμενο της τροπολογίας πριν καν αυτή κατατεθεί στη Βουλή.

Οσον αφορά τον Σταύρο Αραχωβίτη εμφανίζεται να αποστέλλει ενημερώσεις στον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, ενώ δεν παραλείπει να θέτει θέματα οικονομικής ενίσχυσης όσων συνδράμουν για την επίλυση των προβλημάτων της εταιρείας.

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και το σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ, στα επίμαχα email φαίνεται ότι υπάλληλος της εταιρείας (Ν.Σ.) είχε διαρκή επικοινωνία με τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο. Ανάμεσα σε άλλα, σε επικοινωνίες μέσω e-mail αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Κύριε Τζώρτζη, όπως έχετε ήδη ενημερωθεί, ιδίως η παρουσία του προέδρου είναι καταλυτική. Είμαι σίγουρος ότι με την πίεση που τους ασκείται από τους ανθρώπους μας, θα προχωρήσει ομαλά χωρίς εκπλήξεις η όλη διαδικασία.

»Όπως αντιλαμβάνεστε, είναι πολύ δύσκολο για την επιτροπή, γιατί πιέζεται από παντού να είναι πιο άμεση και σκληρή απέναντί μας, ήδη την κατηγορούν για ευνοϊκή μεταχείριση. Έχουμε όμως ισχυρούς συμμάχους. Αρκεί βέβαια και εμείς να τους βοηθήσουμε σε αυτά που μας ζητάνε, έστω και να δίνουμε στοιχεία σταδιακά με μία ροή.

»Χθες, όπως σας είχα ενημερώσει, είχα μία συνάντηση με έναν σύμβουλο που αντιπροσωπεύει έναν από τους τρεις βασικούς υποστηρικτές μας στην υπόθεση. Αφού μου είπε πόσο δύσκολο είναι το όλο εγχείρημα και πόσο εκτίθεται ο άνθρωπός του και τι έχει κάνει μέχρι τώρα για μας και ότι θα είναι μέχρι να τελειώσουν όλα δίπλα μας, μου είπε ότι έχει κάποιες ανάγκες (80) Δεν θα ήθελα ούτε μέσω email, ούτε τηλεφωνικά, να μιλήσουμε πιο αναλυτικά.

»Νομίζω ότι τη στιγμή αυτή δεν έχουμε την πολυτέλεια κανέναν σύμμαχό μας να χαρίσουμε στους αντιπάλους μας για οποιονδήποτε λόγο. Πρέπει δυστυχώς να διαθέσετε ένα κονδύλι για αυτές τις επαφές. Δεν είμαι υπέρ και το ξέρετε, αλλά σε αυτή την περίπτωση δε νομίζω ότι γίνεται διαφορετικά. Ενημερώστε με πώς προχωρώ τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση. Παρακαλώ μονολεκτικά λόγω της σοβαρότητος. Με ένα ναι ή ένα όχι για να ξέρω τι να πω αύριο που περιμένουν απάντηση. Αν είναι ναι, μην πείτε τοεμπλέκει λόγο σε κανένα».

Σε άλλο email με παραλήπτη πάλι τον Tζώρτζη Κουτσολιούτσο και ημερομηνία 11 Μαΐου 2018, αναφέρεται, σύμφωνα με τη δικογραφία:

«Κύριε Τζώρτζη, θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με τα σημερινά πεπραγμένα. Επικοινώνησαν σήμερα με τον πρόεδρο της επιτροπής, ο κ. Μπαλαούρας (ο οποίος πραγματικά υπερβάλλει εαυτόν για τον όμιλο, είναι ο μπροστάρης), ο Φλαμπουράρης, ο κ. Χαρίτσης υπουργός Ανάπτυξης, ο κ. Αραχωβίτης από το στενό περιβάλλον. Ο δε πρόεδρος είπε ότι είναι η πρώτη φορά που καθυστερεί τόσο και ήδη δέχεται επικρίσεις για την ευνοϊκή συμπεριφορά της επιτροπής απέναντί μας (σε άλλες περιπτώσεις ενεργούν άμεσα). Σήμερα η έκτακτη επίσκεψη έπρεπε να γίνει μετά το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί και από ό,τι μου είπαν οι δικοί μας, ήταν συνεργάσιμοι και φιλικοί (μας είχε ενημερώσει σχετικά ο πρόεδρος)».

Σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία, στις 29 Μαΐου του 2018 και ώρα 18.10 , ο ίδιος υπάλληλος φέρεται να ενημερώνει μέσω email για τροπολογία που επρόκειτο να κατατεθεί και αφορούσε σε ευνοϊκή ρύθμιση που αφορούσε τα ΚΑΕ, το οποίο email, σύμφωνα πάντα με τον υπάλληλο της εταιρείας, του το έστειλε ο Μάκης Μπαλαούρας.

Το αποδεικτικό υλικό βρίσκεται ήδη στα χέρια της ανακρίτριας που έχει αναλάβει την έρευνα για το σκάνδαλο της  Folli Follie και λόγω της αναφοράς σε πολιτικά πρόσωπα, αναμένεται πλέον να διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, η οποία και έχει την αρμοδιότητα να τα διαβιβάσει στη Βουλή.

ΝΔ: Για τους νταραβεριτζήδες  του ΣΥΡΙΖΑ προείχαν οι ανάγκες του “μαγαζιού”

Αμεση ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας που σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου κάνει λόγο για νταραβεριτζήδες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αναμένοντας αφενός εξηγήσεις από τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και αφετέρου το αποτέλεσμα της δικαστικής έρευνας για την πολύκροτη υπόθεση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πειραιώς:

«Τη μέρα που ο κ. Τσίπρας ήρθε στη Βουλή για να κουνήσει το δάχτυλο στην κυβέρνηση σε θέματα διαφάνειας, οι υπό εξέλιξη δικαστικές έρευνες για το μεγάλο σκάνδαλο της Folli-Follie, σύμφωνα με δημοσιεύματα, εμπλέκουν στενούς συνεργάτες του  και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Σταύρος Αραχωβίτης και ο Μάκης Μπαλαούρας, οι οποίοι φέρονται να λειτουργούν ως στελέχη της εταιρείας και συνεργάτες του προφυλακισμένου μεγαλομετόχου κι όχι ως υπερασπιστές του δημόσιου συμφέροντος.

Από τα ηλεκτρονικά μηνύματα προκύπτει ότι τα συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσαν να ευνοήσουν την Folli-Follie τον Μάιο του 2018, την περίοδο δηλαδή που όλοι αναρωτιόνταν για ποιο λόγο καθυστέρησε η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της εταιρείας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ενώ ήδη είχε αποκαλυφθεί το μεγάλο σκάνδαλο.

Ακριβώς εκείνη την περίοδο μάλιστα, που το σκάνδαλο της Folli-Follie είχε λάβει διεθνείς διαστάσεις διασύροντας τη χώρα, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις 29 Μαΐου του 2018 κατέθεταν τροπολογία, η οποία τελικά έγινε δεκτή από τον αρμόδιο υπουργό κι ευνοούσε την εταιρεία.

Φαίνεται ότι για κάποιους νταραβεριτζήδες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προείχαν οι ανάγκες του “μαγαζιού” και των φίλων του.

Περιμένουμε τις εξηγήσεις του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του και φυσικά τα αποτελέσματα της δικαστικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News