521
| ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σημίτης: Πράγματι έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις με τον κ. Καραμανλή…

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2021, 18:44
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σημίτης: Πράγματι έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις με τον κ. Καραμανλή…

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2021, 18:44

Σημίτης – Καραμανλής επεισόδιο τρίτο. Η αντιπαράθεση των δύο πρώην Πρωθυπουργών για τα ελληνοτουρκικά και την τακτική που ο καθένας ακολούθησε, συνεχίστηκε το απόγευμα της Πέμπτης. Μετά το άρθρο του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ στα «Νέα Σαββατοκύριακο» και τη μακροσκελή απάντηση του διαδόχου του στην πρωθυπουργία, πρώην πια προέδρου της ΝΔ, ο Κώστας Σημίτης επανήλθε.

Απάντησε στον Κώστα Καραμανλή, αναλύοντας ακόμα περισσότερο το λάθος που έκανε όταν εγκατέλειψε την στρατηγική της Συμφωνίας του Ελσίνκι απέναντι στη Τουρκία.

«Η δήλωση του Κ. Καραμανλή αποδεικνύει πράγματι τις διαφορετικές μας αντιλήψεις», ανέφερε ο κ. Σημίτης για τη δήλωση του διαδόχου του στην Πρωθυπουργία.

Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι πεποίθησή του ήταν και είναι, ότι οι διαφορές με την Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίζονται ενεργά, στη βάση της εθνικής μας κυριαρχίας και του Διεθνούς Δικαίου, αξιοποιώντας την ισχύ που μάς δίνει η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα πλεονεκτήματα που μάς εξασφαλίζουν οι διεθνείς συμμαχίες μας.

«Η επ’ αόριστον παραπομπή των διαφορών με τη γείτονα σε μια μελλοντική κάθε φορά διευθέτηση, οδήγησε και θα οδηγεί στη διεύρυνση των τουρκικών διεκδικήσεων. Η πιο χαρακτηριστική και επώδυνη απόδειξη της αδράνειας είναι η εξέλιξη του Κυπριακού», υπενθύμισε ο κ. Σημίτης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «την περίοδο της συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι, η κυβέρνησή μου αξιοποίησε την ευνοϊκή συγκυρία της επιθυμίας της Τουρκίας για προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αφενός λύσαμε το πολύπλοκο θέμα της ευρωπαϊκής ένταξης της Κύπρου και αφετέρου χαράξαμε έναν οδικό χάρτη επίλυσης των ελληνοτουρκικών».

Επιπλέον ο κ. Σημίτης σχολίασε και την αναφορά του κ. Καραμανλή για το θέμα των χωρικών υδάτων, παρατηρώντας με νόημα ότι «όλες οι κυβερνήσεις (συμπεριλαμβανομένης και αυτής του Κ. Καραμανλή) συζητούσαν στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών το θέμα του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης, που είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας και συναρτάται με το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ».

Η πλήρης δήλωση του κ. Σημίτη είναι η ακόλουθη:

«Στα «Νέα» (3.4.2021) έγινε προδημοσίευση της συμβολής μου στον συλλογικό τόμο «Η στρατηγική του Ελσίνκι, 20+1 χρόνια μετά» (εκδόσεις Σιδέρη). Αυτό το δημοσίευμα σχολίασε ο κ. Κ. Καραμανλής.

Η δήλωση του Κ. Καραμανλή αποδεικνύει πράγματι τις διαφορετικές μας αντιλήψεις.

Πεποίθησή μου ήταν και είναι, ότι οι διαφορές με την Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίζονται ενεργά, στη βάση της εθνικής μας κυριαρχίας και του Διεθνούς Δικαίου, αξιοποιώντας την ισχύ που μάς δίνει η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα πλεονεκτήματα που μάς εξασφαλίζουν οι διεθνείς συμμαχίες μας. Η επ’ αόριστον παραπομπή των διαφορών με τη γείτονα σε μια μελλοντική κάθε φορά διευθέτηση, οδήγησε και θα οδηγεί στη διεύρυνση των τουρκικών διεκδικήσεων. Η πιο χαρακτηριστική και επώδυνη απόδειξη της αδράνειας είναι η εξέλιξη του Κυπριακού.

Την περίοδο της συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι, η κυβέρνησή μου αξιοποίησε την ευνοϊκή συγκυρία της επιθυμίας της Τουρκίας για προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αφ’ ενός λύσαμε το πολύπλοκο θέμα της ευρωπαϊκής ένταξης της Κύπρου και αφ’ ετέρου χαράξαμε έναν οδικό χάρτη επίλυσης των ελληνοτουρκικών.

Ως προς το θέμα των χωρικών υδάτων πρέπει να σημειωθεί, ότι όλες οι κυβερνήσεις (συμπεριλαμβανομένης και αυτής του Κ. Καραμανλή) συζητούσαν στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών το θέμα του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης, που είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας και συναρτάται με το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News