311
| INTIMEnews

Σφίγγει ο κλοιός στην «Κιβωτό»: Εισαγγελική εντολή για τέσσερα κακουργήματα – Στο στόχαστρο π. Αντώνιος και άλλοι δέκα

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2022, 11:53
|INTIMEnews

Σφίγγει ο κλοιός στην «Κιβωτό»: Εισαγγελική εντολή για τέσσερα κακουργήματα – Στο στόχαστρο π. Αντώνιος και άλλοι δέκα

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2022, 11:53

Εισαγγελική παραγγελία για γενικευμένο και σε βάθος έλεγχο στα οικονομικών της ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου» δόθηκε στην Οικονομική Αστυνομία από τον εισαγγελέα Ιωάννη Σέβη, που χρεώθηκε τη δικογραφία για τα οικονομικά της δομής από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριάνο.

Στο στόχαστρο, βάσει της εισαγγελικής παραγγελίας, έντεκα φυσικά πρόσωπα, ανάμεσά τους ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα.

Στην παραγγελία του για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ο κ. Σέβης ζητεί όπως διερευνηθεί η ενδεχόμενη διάπραξη τεσσάρων σοβαρών οικονομικών αδικημάτων κακουργηματικού βαθμού που αφορούν υπεξαίρεση, απιστία, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Οπως επισημαίνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης και της απιστίας, απαιτείται έγκληση από τη νέα διοίκηση της «Κιβωτού», καθώς σε περίπτωση διάπραξής τους, είναι το νομικό πρόσωπο που έχει υποστεί ζημιά.

Σύμφωνα, ωστόσο, με όλες τις εκτιμήσεις, η νέα διοίκηση θα προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες όταν ολοκληρωθεί ο διαχειριστικός έλεγχος που διενεργείται ήδη με εντολή της, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Σε κάθε περίπτωση η Εισαγγελία φαίνεται να κρίνει πως σε αυτήν τη φάση δύναται να αρχίσει από τώρα την έρευνά της και για τα συγκεκριμένα αδικήματα.

Με την εισαγγελική παραγγελία, η Οικονομική Αστυνομία καλείται να διενεργήσει εκτεταμένο φορολογικό και διαχειριστικό έλεγχο στην «Κιβωτό» για την τελευταία πενταετία και να προβεί άμεσα στη γνωστοποίηση των στοιχείων του πορίσματος που θα συντάξει ως προς τα διαχειριστικά ζητήματα της ΜΚΟ.

Παράλληλα, καλείται να ελέγξει αν της έχουν δοθεί επιχορηγήσεις οποιασδήποτε μορφής από κρατικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους.

Με την εντολή του κ. Σέβη επίσης ζητείται από την Οικονομική Αστυνομία να προχωρήσει άμεσα σε άνοιγμα λογαριασμών, τόσο της «Κιβωτού» όσο και συνολικά 11 φυσικών προσώπων, μεταξύ των οποίων ο ιερέας και η πρεσβυτέρα, στενά συγγενικά τους πρόσωπα και μέλη που έχουν εναλλαχθεί το επίμαχο διάστημα στη διοίκηση του ΜΚΟ.

Ο εισαγγελέας τονίζει ότι στην άρση του τραπεζικού απορρήτου οι αρμόδιοι της Οικονομικής Αστυνομίας θα πρέπει να συμπεριλάβουν κάρτες, μετοχές και οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό προϊόν εντοπιστεί στην κατοχή των υπό έρευνα προσώπων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...