378
Ο επίσκοπος Σερβίας Νικάρων Μπογκούνοβιτς | Twitter

Σέρβος επίσκοπος καλεί σε ένοπλη επίθεση κατά των ΛΟΑΤΚΙ – «Αν είχα όπλο, θα το χρησιμοποιούσα»

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2022, 22:30
Ο επίσκοπος Σερβίας Νικάρων Μπογκούνοβιτς
|Twitter

Σέρβος επίσκοπος καλεί σε ένοπλη επίθεση κατά των ΛΟΑΤΚΙ – «Αν είχα όπλο, θα το χρησιμοποιούσα»

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2022, 22:30

Την αντίδραση του επισκόπου του Μπανάτ –μιας περιοχής που καλύπτει τμήματα της Σερβίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας– Νικάνωρ Μπογκούνοβιτς προκάλεσε η φιλοξενία του EuroPride, το οποίο γιορτάζει τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη, από το Βελιγράδι.

Ο ιεράρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ορκίστηκε ότι θα «καταραστεί» όλους όσους παραβρεθούν στο φεστιβάλ, το οποίο ξεκινά στις 12 και θα ολοκληρωθεί στις 18 Σεπτεμβρίου. «Θα καταραστώ όλους όσους οργανώνουν και συμμετέχουν σε κάτι τέτοιο», ανέφερε συγκεκριμένα ο ίδιος σε δηλώσεις που έκανε στις 11 Αυγούστου, σύμφωνα με το Balkan Insight.

«Μπορώ να κάνω τόσα πολλά. Αν είχα ένα όπλο, θα το χρησιμοποιούσα, θα χρησιμοποιούσα αυτή τη δύναμη αν το είχα, αλλά δεν το έχω», συνέχισε.

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο YouTube, ο επίσκοπος φαίνεται να στέκεται μπροστά από μια εκκλησία και να απευθύνεται στους πιστούς. Οι συμμετέχοντες στο EuroPride, ακούγεται να τους λέει, «θα έρθουν στο Βελιγράδι και θα βεβηλώσουν την πόλη του Βελιγραδίου, την ιερή σερβική πόλη».

«Υψώνουμε τη φωνή μας εναντίον τέτοιων ανθρώπων», επέμεινε ο Νικάνωρ Μπογκούνοβιτς.

Η διευθύντρια της Πρωτοβουλίας Νέων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (YIHR) Σοφίγια Τοντόροβιτς επέκρινε έντονα την εν λόγω ομιλία του επισκόπου Νικάρονος, στεκόμενη ιδιαίτερα στην αναφορά της χρήσης όπλων εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων, σημειώνοντας πως συνιστά μια «άμεση απειλή» για μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων.

«Για άλλη μια φορά, γινόμαστε μάρτυρες ότι οι επίσκοποι και οι αρχηγοί της εκκλησίας αντιμετωπίζουν πράγματα που δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές τους, αλλά με τρόπο που ουσιαστικά απειλούν άμεσα μια συγκεκριμένη ομάδα, στην οποία πιθανότατα υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός, μεταξύ άλλων, των πιστών», επισήμανε το στέλεχος της οργάνωσης που μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Με αυτόν τον τρόπο, αξιωματούχοι της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κάνουν κατάχρηση της θέσης και της νομιμότητας που έχουν μεταξύ των πολιτών της Σερβίας που είναι πιστοί, προκειμένου να διαδώσουν ιδέες που εισάγουν διακρίσεις και που, τελικά, απανθρωποποιούν πλήρως μια ομάδα ανθρώπων», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έδωσε τη δική του ερμηνεία στο κήρυγμα μίσους του επισκόπου, δηλώνοντας ότι είχε έναν άλλο στόχο: την ομοφυλόφιλη πρωθυπουργό της χώρας, Ανα Μπρνάμπιτς, η οποία εξελέγη το 2017. «Ο επίσκοπος Νικάνωρ προσέβαλε τον εαυτό του και την εκκλησία μας, ταπείνωσε την εκκλησία μας, πολύ περισσότερο από ό,τι η Ανα Μπρνάμπιτς ή οποιοσδήποτε άλλος», ήταν το σχόλιο του ίδιου στο τηλεοπτικό δίκτυο Prva TV.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News