492
Τμήμα του αγωγού Nord Stream 1 στο Λιούμπμιν της Γερμανίας. Η Gazprom έχει μειώσει κατά πολύ τη ροή αερίου τους τελευταίους μήνες | REUTERS/Hannibal Hanschke

Ρωσικός εφιάλτης για την Ευρώπη: Η Μόσχα «βλέπει» υπερδιπλασιασμό της τιμής αερίου το 2022

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2022, 17:39
Τμήμα του αγωγού Nord Stream 1 στο Λιούμπμιν της Γερμανίας. Η Gazprom έχει μειώσει κατά πολύ τη ροή αερίου τους τελευταίους μήνες
|REUTERS/Hannibal Hanschke

Ρωσικός εφιάλτης για την Ευρώπη: Η Μόσχα «βλέπει» υπερδιπλασιασμό της τιμής αερίου το 2022

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2022, 17:39

Αλλο ένα εφιαλτικό σενάριο για την Ευρώπη ήρθε στο φως την Τετάρτη, όσον αφορά το φυσικό αέριο από τη Ρωσία και τον χειμώνα που καταφθάνει βαρύς και… ασήκωτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Οπως αποκάλυψε το Reuters, που είδε την πρόβλεψη του ρωσικού υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης, η μέση τιμή του φυσικού αερίου που εξάγει η Ρωσία, θα υπερδιπλασιαστεί φέτος, φθάνοντας τα 730 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, προτού μειωθεί σταδιακά μέχρι το τέλος του 2025, καθώς θα μειωθούν οι εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών.

Οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, που είναι ο κορυφαίος προμηθευτής της Ευρώπης, κινούνται σε μειωμένα επίπεδα φέτος, αφού μια διαδρομή αγωγού φυσικού αερίου έκλεισε όταν η Μόσχα έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Παράλληλα, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αποκόπηκαν από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου επειδή αρνήθηκαν να πληρώσουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια, ενώ ξέσπασε μια διαμάχη για την επισκευή μιας τουρμπίνας του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 που ξεκινάει από την Ρωσία και καταλήγει στην Γερμανία.

Ολα αυτά, είχαν ως αποτέλεσμα να εκτοξευθούν στα ύψη οι τιμές φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το έγγραφο που είδε το Reuters, το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας προβλέπει ότι οι εξαγωγές αερίου μέσω αγωγών από την Gazprom θα μειωθούν φέτος στα 170,4 δισ. κυβικά μέτρα (bcm), σε σύγκριση με την πρόβλεψή του που δημοσιεύθηκε τον Μάιο, η οποία έκανε λόγο για 185 δισ. κυβικά μέτρα έναντι των 205,6 (bcm) τα οποία είχαν εξαχθεί το 2021.

Προβλέπει επίσης, ότι οι ποσότητες φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να μειώνονται και μετά το τρέχον έτος, χωρίς να δίνει περαιτέρω εξηγήσεις.

Ως αποτέλεσμα των ήδη περιορισμένων προμηθειών, η μέση τιμή του φυσικού αερίου στην οποία θα πουλάει η Gazprom, προβλέπεται να φθάσει τα 730 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα (cm) το 2022, τιμή υπερδιπλάσια των 304,6 δολαρίων ανά 1.000 cm που ήταν πέρυσι, και αντιπροσωπεύει αύξηση 40% σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη των 523,3 δολαρίων ανά 1.000 cm.

Η Ρωσία έχει αρχίσει να αυξάνει σταδιακά την παραγωγή πετρελαίου μετά τους περιορισμούς που σχετίζονται με τις κυρώσεις, καθώς οι ασιάτες αγοραστές έχουν αυξήσει τις αγορές τους, οδηγώντας τη Μόσχα να αυξήσει τις προβλέψεις της σχετικά με την παραγωγή και τις εξαγωγές έως το τέλος του 2025, όπως προκύπτει από το έγγραφο του υπουργείου.

Η Gazprom έχει επίσης αναφέρει ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου προς την Κίνα αυξάνονται, αλλά δεν έχει δώσει λεπτομερή στοιχεία ως προς αυτές και η Ευρώπη παραμένει μακράν η μεγαλύτερη αγορά ρωσικού φυσικού αερίου.

Η αύξηση του όγκου εξαγωγών πετρελαίου, σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου, θα βοηθήσει τη Ρωσία να αποκομίσει κέρδη ύψους 337,5 δισ. δολαρίων και 255,8 δισ. δολαρίων από τις εξαγωγές ενέργειας το 2022 και το ’23, αντίστοιχα.

Πέρυσι, η Ρωσία είχε έσοδα 244,2 δισ. δολαρίων από τις εξαγωγές ενέργειας, σύμφωνα με το υπουργείο.

Συνολικά, οι προβλέψεις του υπουργείου, τις οποίες είδε το Reuters νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δείχνουν ότι η ρωσική οικονομία αντιμετωπίζει καλύτερα τις κυρώσεις από ό,τι αρχικά φοβόταν η Μόσχα και θα συρρικνωθεί λιγότερο από ό,τι αναμενόταν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News