952
Ο ουκρανός χορευτής Σεργκέι Πολούνιν έχει τατουάζ με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σε κοινή θέα, στο στήθος του | Sergei Polunin /Facebook

Σεργκέι Πολούνιν: το «κακό παιδί» του μπαλέτου είναι και ομοφοβικό;

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2019, 19:46
Ο ουκρανός χορευτής Σεργκέι Πολούνιν έχει τατουάζ με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σε κοινή θέα, στο στήθος του
|Sergei Polunin /Facebook

Σεργκέι Πολούνιν: το «κακό παιδί» του μπαλέτου είναι και ομοφοβικό;

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2019, 19:46

Ο Σεργκέι Πολούνιν, μπορεί να είναι ένας σούπερ σταρ του κλασικού χορού, είναι όμως και ένας κινούμενος στόχος για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera.

Αφορμή στάθηκαν τα σχόλιά του στο Instagram, μέσα από τα οποία, δεν αργεί κάποιος να θεωρήσει ότι ο 29χρονος χορευτής είναι ομοφοβικός. Αναφερόμενος σε συναδέλφους χορευτές με τους οποίους έχει συνεργαστεί κατά καιρούς, το «κακό παιδί» του μπαλέτου έγραψε χαρακτηριστικά: «Οι άνδρες χορευτές πρέπει να επιστρέψουν στο να είναι πολεμιστές, λέοντες, λύκοι. Από τη στιγμή που επί σκηνής υπάρχει ήδη μία πρίμα μπαλαρίνα, δεν είναι ανάγκη να ψάχνουμε για δεύτερη. Να είστε αρρενωποί, γι’ αυτόν τον λόγο έχετε όρχεις».

Και συνεχίζοντας τα μαθήματα σεξουαλικότητας και σεξουαλικής αγωγής: «Οι γυναίκες προσπαθούν να πάρουν τον δικό μας ρόλο, επειδή εμείς δεν τις ικανοποιούμε πια». Στην εποχή των social media και της έντονης κοινωνικής ευαισθητοποίησης, η σκηνή, καλώς ή κακώς, είναι πλέον κάτι αλληλένδετο με τη ζωή και όλα αυτά τα σχόλια του Πολούνιν, ίσως να του κοστίσουν αρκετούς προγραμματισμένους και σημαντικούς ρόλους, με κυριότερο αυτόν στην παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» που θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στις 26 Αυγούστου 2019 στη Βερόνα.

Πολλές οργανώσεις, με πιο μάχιμη την ομάδα gay ακτιβιστών Circolo Pink στην Ιταλία, έχουν ήδη ζητήσει από τον δήμαρχο της Βερόνας Φεντερίκο Σμποαρίνα, να ακυρώσει την παράσταση, δεδομένων των ομοφοβικών δηλώσεων του συγκεκριμένου χορευτή. Το Μπαλέτο της Οπερας του Παρισιού άλλωστε, τον είχε αποκλείσει από μία παραγωγή τον Ιανουάριο του 2019, και πάλι με αφορμή ανάλογες δηλώσεις και συμπεριφορές του.

Προς το παρόν, ο Πολούνιν έχει μείνει ήσυχος στο Instagram, ποζάροντας ντυμένος, χωρίς να επιδεικνύει το τατουάζ με το πρόσωπο του Βλαντιμίρ Πούτιν που έχει στο στήθος του. Η κίνησή του αυτή, όπως και άλλες δηλώσεις του υπέρ του ρώσου προέδρου, έχουν βάλει τον ουκρανό χορευτή στη μαύρη λίστα του Κιέβου, με το όνομά του να συνυπάρχει με εκείνα τρομοκρατών, εγκληματιών πολέμου, και άλλων επικίνδυνων «φίλων της Ρωσίας».

Οπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα, κάθε φορά που ο Πολούνιν στριμώχνεται από την κατακραυγή των μίντια για τις προκλητικές δηλώσεις του, καταφεύγει σε άλλες, κάνοντας επίκληση στο συναίσθημα. Μιλά για τον χορό που τον έσωσε από τις καταχρήσεις, για τα δύσκολα παιδικά του χρόνια, για το πόσο ταλαιπωρήθηκε ως ο νεότερος σε ηλικία πρώτος χορευτής στο Βασιλικό Μπαλέτο του Λονδίνου.

Ομως οι πρόσφατες δηλώσεις του, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις και στους κόλπους του ίδιου του μπαλέτου, τόσο από άνδρες, όσο και από γυναίκες χορεύτριες. Η ιταλίδα μπαλαρίνα Βίρνα Τόπι, είπε πως όταν γνώρισε τον Πολούνιν, της φάνηκε εμφανίσιμος και σκέφτηκε ότι ίσως είναι παρεξηγημένος, ωστόσο σχολιάζει τις δηλώσεις του ως εξής: «Οταν χορεύω επί σκηνής με κάποιον, δεν με ενδιαφέρει αν είναι ομοφυλόφιλος, το μόνο που με απασχολεί, είναι ότι κατά τη διάρκεια της παράστασης, έχει μάτια μόνο για εμένα και πείθει ότι με αγαπάει».

Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει, είναι αν ο Πολούνιν, θα είναι ο επόμενος κορυφαίος καλλιτέχνης που θα βιώσει το καλλιτεχνικό του μποϊκοτάζ στο πλαίσιο της MeToo εποχής, όπως συνέβη και με τον Γούντι Αλεν και τον αποκλεισμό του από την εταιρεία Amazon και με τον Κέβιν Σπέισι και τον ξαφνικό του θάνατο από τη σειρά «House of Cards».

Υπάρχουν και αρκετοί που υποστηρίζουν πως ένας καλλιτέχνης πρέπει να κρίνεται μόνο για την τέχνη του και όχι για τα πιστεύω του. Μέχρι στιγμής, ο δήμαρχος Βερόνας δεν έχει κάνει κάποια δήλωση και το ερώτημα παραμένει: θα χορέψει ή όχι ο «αρρενωπός Ρωμαίος» στις 26 Αυγούστου;

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

I’m happy to announce the program at the London Palladium 28th May – 1st of June Link in bio @rankinarchive #SergeiPolunin #LondonPalladium

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sergei Polunin (@poluninink) στις

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...