608
Η κυβέρνηση περιμένει και την εκθεση βιωσιμότητας του χρέους του ΔΝΤ που θα ανακοινωθεί την Πέμπτη | shutterstock

Γιατί η κυβέρνηση θολώνει τώρα τα νερά για την έξοδο στις αγορές

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2017, 10:27
Η κυβέρνηση περιμένει και την εκθεση βιωσιμότητας του χρέους του ΔΝΤ που θα ανακοινωθεί την Πέμπτη
|shutterstock

Γιατί η κυβέρνηση θολώνει τώρα τα νερά για την έξοδο στις αγορές

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2017, 10:27

Μπορεί η κυβέρνηση να καλλιεργεί εδώ και μέρες την προσδοκία εξόδου στις αγορές ακόμα και εντός της εβδομάδας, με τον Αλέξη Τσίπρα να εμφανίζεται να επενδύει πολιτικά στο θέμα, τα τελευταία 24ωρα ωστόσο, το Μαξίμου επιχειρεί να θολώσει τα νερά για το πότε τελικά θα προχωρήσει η έκδοση του περιβόητου ομολόγου.

Και ενώ πληθαίνουν τα δημοσιεύματα -κυρίως στον ξένο Τύπο- για την πρόθεση και ετοιμότητα της Αθήνας να εκδώσει ομόλογο έως τα τέλη Ιουλίου (με δεδομένο ότι φέρεται να υπάρχει έντονο  επενδυτικό ενδιαφέρον), κυβερνητικές και κομματικές πηγές διαβεβαίωναν μετά το τέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ πως η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε έξοδο στις αγορές ούτε μέσα στον Αύγουστο. «Εξοδος στις αγορές δεν γίνεται τον Αύγουστο, γιατί η ρευστότητα είναι πάρα πολύ περιορισμένη. Υπάρχουν κινήσεις στις δευτερογενείς αγορές, αλλά έξοδος όχι», εξηγούσαν χωρίς να είναι σε θέση να διευκρινίσουν ποιο θα ήταν το καταλληλότερο «timing».

Αλλες πηγές από το κυβερνητικό στρατόπεδο επιμένουν πάντως στην εκτίμηση πως η έκδοση 5ετούς ομολόγου ύψους 2-3 δισ. ευρώ μπορεί να είναι θέμα μερικών εβδομάδων, με κάποιους να την προσδιορίζουν χρονικά στην εβδομάδα από 24 έως 29 Αυγούστου μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ.

Σε νέο δημοσίευμα για το θέμα η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt εξηγεί με τη σειρά της πως «ενώ η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να βγει στις αγορές πρόωρα, οι επενδυτές απαριθμούν ορισμένους λόγους για τους οποίους θεωρούν τον Ιούλιο ως την κατάλληλη χρονική στιγμή: Eπίκεινται πολλές πληρωμές. Η ελληνική κυβέρνηση έβαλε στην άκρη για το σκοπό αυτό 6,9 δισ. ευρώ, αλλά η έκδοση ομολόγων θα καθιστούσε δυνατή την δημιουργία αποθεματικών».

Σε κάθε περίπτωση η επιλογή της άμεσης έκδοσης ομολόγου -ακόμα και εντός της τρέχουσας εβδομάδας- φαίνεται να εγκαταλείφθηκε καθώς η Ελλάδα κινδύνευε να βρεθεί εκτεθειμένη απέναντι σε πιθανές νομικές ενέργειες επενδυτών για απόκρυψη σημαντικών πληροφοριών από τη στιγμή που θα προχωρούσε σε άνοιγμα βιβλίου προσφορών πριν την επίσημη δημοσιοποίηση της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ την Πέμπτη 20 Ιουλίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούσαν σε δηλώσεις τους στο πρακτορείο Reuters, πως μία επικείμενη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα είναι «ένα βήμα προς την επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα, αλλά δεν θα γίνει εν μία νυκτί». Όπως μάλιστα επεσήμανε ένας εξ αυτών, κλειδί για την Ελλάδα θα είναι και το ποιος αγοράζει τα ομόλογα. Για να θεωρηθεί επιτυχημένη, διευκρίνιζε, η νέα πώληση πρέπει να προσελκύσει κατά κύριο λόγο ξένο κεφάλαιο, με ελάχιστη συμμετοχή ελληνικών τραπεζών.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι σημείωναν πως η διαδικασία θα απαιτήσει μία σειρά από επιτυχημένων πωλήσεων ομολόγων και τη δημιουργία ενός «σημαντικού» αποθέματος μετρητών. Οι τρεις αξιωματούχοι της ΕΕ, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, δήλωσαν στο Reuters ότι το πρώτο που πρέπει να κάνει η Αθήνα είναι να αποφύγει τυχόν υπαινιγμούς για υπαναχώρηση από τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Αυτό θα αύξανε την αστάθεια, ιδιαίτερα καθώς η χώρα μπαίνει ξανά στο μικροσκόπιο των αγορών.

Από τη πλευρά του το Reuters υπογράμμιζε πως οι δανειστές επιθυμούν να δουν την Αθήνα να αναπτύσσει στρατηγική για την έξοδο στις αγορές πολύ πριν από την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, έτσι ώστε όταν αυτό εκπνεύσει τον Αύγουστο του 2018 θα είναι πιο πιθανό να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της. Ομως, την ίδια στιγμή ανησυχούν για πιθανό εφησυχασμό ή υπαναχώρηση της Ελλάδας, που θα μπορούσε να απαιτήσει μία επέκταση της της οικονομικής βοήθειας και συνέχιση της παρακολούθησης των ελληνικών μεταρρυθμίσεων.

Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι σύντομα στα χαρτιά, σημειώνει το Reuters. Επενδυτές αναμένουν ότι η Ελλάδα θα αντλήσει τουλάχιστον 3 δισ. δολάρια από πενταετή ομόλογα, μόλις το κόστος δανεισμού πέσει κάτω από το 5%, επίπεδο το οποίο πλησιάζει γρήγορα. Θα είναι η πρώτη έξοδος στις αγορές από το 2014, όταν επέστρεψε για σύντομο χρονικό διάστημα με δυο εκδόσεις, πριν μπει ξανά σε οικονομικούς μπελάδες, συνεχίζει το δημοσίευμα. Τότε, άντλησε 3 δισ. ευρώ με πενταετή ομόλογα, με την απόδοση στο 4,95%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...