784
Η επόμενη μέρα στην Ερμού. Επισκευή σπασμένης τζαμαρίας | ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πού ήταν η ΕΛ.ΑΣ όταν «τα έκαναν λαμπόγυαλο» στην Ερμού;

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2017, 10:00
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/07/2017 14:50
Η επόμενη μέρα στην Ερμού. Επισκευή σπασμένης τζαμαρίας
|ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πού ήταν η ΕΛ.ΑΣ όταν «τα έκαναν λαμπόγυαλο» στην Ερμού;

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2017, 10:00
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/07/2017 14:50

Κατεστραμμένες βιτρίνες, σπασμένα μάρμαρα, γυαλιά στα πεζοδρόμια. Συνολικά 64 καταστήματα της Ερμού στο κέντρο της Αθήνας, δέχθηκαν μικρές ή μεγάλες ζημιές, στα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας. Σύμφωνα με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών ξεπερνούν τα 150,000 ευρώ, πολλά χαμένα ημερομίσθια εργαζομένων. Γιατί ξέφυγε εκτός ελέγχου η πορεία στήριξης στην Ηριάννα Β. Λ. και δεν κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο τα επεισόδια η Αστυνομία;

«Στην Αθήνα απλώνεται σιγά – σιγά μια σκιά φόβου» προειδοποίησε ο δήμαρχος της Αθήνας, Γιώργος Καμίνης. «Είχαν ανοίξει καινούργια καταστήματα στην Ερμού, η πόλη έχει αρχίσει σιγά – σιγά να συνέρχεται, να παίρνει μια ανάσα από την κρίση και συμβαίνουν αυτά τα πράγματα…» τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Δεκάδες καταστηματάρχες διαμαρτυρήθηκαν ότι αισθάνθηκαν απροστάτευτοι, οι τοπικές αρχές ζήτησαν από την κυβέρνηση να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων όπου προκλήθηκαν ζημιές και ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Δημοσίας Τάξης, Νίκου Τόσκα.

«Η χώρα και η Αθήνα είναι ασφαλείς, είναι ασφαλής τουριστικός προορισμός η Ελλάδα», τόνισε, απαντώντας στις αντιδράσεις, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης. Ο ίδιος χαρακτήρισε το επεισόδιο «μεμονωμένο και αποσπασματικό επεισόδιο», ενώ υποστήριξε ότι «σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις σε αυτά τα περιστατικά συμβαίνουν στην ίδια, ή και σε μεγαλύτερη ένταση». 

Πάντως, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι «ίσως υπήρξε κάποια καθυστέρηση, κάποια ολιγωρία», ενώ τόνισε ότι δεν αποποιείται τις ευθύνες του. «Υπάρχει παρουσία της αστυνομίας στην πόλη, υπάρχουν επιχειρησιακά σχέδια, υπάρχουν 164 αστυνομικοί πέραν αυτών που υπηρετούν στα Αστυνομικά Τμήματα Συντάγματος, Ομονοίας κλπ. που είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία στους κεντρικούς δρόμους» τόνισε. .

Οσο για την έλλειψη εξοπλισμού της ΕΛΑΣ που κατήγγειλαν αστυνομικοί, ο κ. Αναγνωστάκης δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις διαγωνιστικές διαδικασίες για 1.302 αυτοκίνητα και 50 μηχανές συνολικά.

img_80911500273571
Αστυνομικοί έξω από το Εφετείο Αθηνών, πριν αρχίσουν τα επεισόδια στην Ερμού (George Vitsaras / SOOC)

«Δεν είχαμε ενδείξεις ότι οι διαδηλωτές θα εκδήλωναν παραβατική συμπεριφορά», είχε δηλώσει νωρίτερα στην Καθημερινή αξιωματικός με ευθύνη των αστυνομικών μέτρων. Ο ίδιος εξήγησε ότι η εντολή των ΜΑΤ ήταν «να κινούνται μακριά από τους διαδηλωτές, σε παράπλευρους δρόμους, ώστε η παρουσία τους να μην αποτελέσει αφορμή για επεισόδια».

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Δημοσίας Τάξης «η ΕΛ.ΑΣ. δεν είχε ενδείξεις ότι η βραδινή συγκέντρωση στο Μοναστηράκι ήταν υψηλού κινδύνου».

Βέβαια τα επεισόδια άρχισαν πολύ νωρίτερα, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και στα Εξάρχεια, όταν ανακοινώθηκε η αρνητική δικαστική απόφαση στο αίτημα της 29χρονης. Φαίνεται ότι οι αστυνομικές δυνάμεις δεν αντέδρασαν όσο γρήγορα θα έπρεπε για να αποτρέψουν τους βανδαλισμούς και ότι η ηγεσία της ΓΑΔΑ δεν είχε λάβει αρκετά μέτρα.

Οι καταστηματάρχες ένιωσαν απροστάτευτοι. «Την ώρα των επεισοδίων υπήρχαν διμοιρίες στη Νίκης, οι οποίες δεν αντέδρασαν… Οι νεαροί ανέβηκαν ανενόχλητοι από το Μοναστηράκι έως τη Νίκης καταστρέφοντας, με τους αστυνομικούς να αντιδρούν μόνο όταν φτάνουν κοντά στο υπουργείο Οικονομικών» κατήγγειλαν.

«O πιο εμπορικός δρόμος της χώρας έγινε λαμπόγυαλα» τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ την Τετάρτη, ζητώντας να εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπει οικονομική βοήθεια της Πολιτείας για τέτοιες καταστάσεις, με τους καταστηματάρχες να δικαιούνται 2.500 ευρώ κατά μέσο όρος.

Αντίστοιχα και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών με ανακοίνωσή του απηύθυνε έκκληση προς την Πολιτεία να πάρει τα κατάλληλα μέτρα για την εφαρμογή του νόμου και την προστασία τόσο της σωματικής ακεραιότητας όσο και της περιουσίας των πολιτών.

Και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης κάλεσε την κυβέρνηση να προβεί σε μια γενναία κίνηση για να τερματιστεί η ανομία: να αλλάξει τη νομοθεσία όσον αφορά τους βανδαλισμούς, καθώς, όπως σημείωσε, «γίνονται κάποιες προσαγωγές και σε λίγες ώρες όλοι αφήνονται ελεύθεροι, πρέπει να υπάρξουν προφυλακίσεις». Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έγιναν 14 προσαγωγές. Οι 13 αφέθηκαν ελεύθεροι, ο ένας παρέμεινε υπό κράτηση για κατοχή χασίς…

ΟΔΟΣ ΕΡΜΟΥ ΣΠΑΣΜΕΝΕΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ
Πολλοί εργαζόμενοι έχασαν το ημερομίσθιό τους λόγω των ζημιών που σημειώθηκαν σε καταστήματα της Ερμού (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ)

Την αγανάκτησή του με την αντιμετώπιση των επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αρκετά πια με τους γνωστούς άγνωστους, που σε κάθε αφορμή καταστρέφουν περιουσίες και μένουν ατιμώρητοι. Στο θεσμικό κατήφορο που σπρώχνει η κυβέρνηση τη χώρα, καλώ όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να σταθούν απέναντι», τόνισε, ζητώντας για μία ακόμη φορά την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα.

«Η Αθήνα δεν μπορεί να παραμείνει για πολύ ακόμη ανοχύρωτη πόλη», τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, προσθέτοντας ότι «η ανοχή των Αθηναίων, κατοίκων και επαγγελματιών, εξαντλείται». 

Επεισόδια σημειώθηκαν και το βράδυ της Τρίτης μετά την πορεία αναρχικών από τα Προπύλαια στη Βουλή. Ομάδες αντιεξουσιαστών επιτέθηκαν με μολότοφ και αντικείμενα στη διμοιρία των ΜΑΤ στην οδό Χαρ. Τρικούπη, στα Εξάρχεια. Οι συμπλοκές κουκουλοφόρων με την αστυνομία στα Εξάρχεια συνεχίζονταν έως αργά το βράδυ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...