251
Ο Ρέντσο Πιάνο με το σχέδιο της νέας γέφυρας | republicca.it

Σε σχέδια του Ρέντσο Πιάνο η νέα γέφυρα στη Γένοβα

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2018, 10:29
Ο Ρέντσο Πιάνο με το σχέδιο της νέας γέφυρας
|republicca.it

Σε σχέδια του Ρέντσο Πιάνο η νέα γέφυρα στη Γένοβα

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2018, 10:29

Το σχέδιο ενός διάσημου τέκνου της Γένοβας, του αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, επελέγη για να δώσει τέλος σε έναν εφιάλτη: ο 81χρονος θα αναλάβει να χτίσει τη νέα γέφυρα που θα αντικαταστήσει τη μοιραία γέφυρα στη Γένοβα, η οποία ως γνωστόν κατέρρευσε τον περασμένο Αύγουστο, παρασύροντας στον θάνατο 43 ανθρώπους.

Η γέφυρα Μοράντι, έργο της δεκαετίας του ’60, κατέρρευσε (εδώ) λόγω κακοτεχνιών και ελλιπούς συντήρησης το πρωινό της 14ης Αυγούστου.

Πολλοί οδηγοί και επιβάτες σκοτώθηκαν από την κατάρρευση ενώ θύματα υπήρχαν και στο έδαφος, στις κατοικίες που ήταν χτισμένες κάτω από τη γέφυρα.

Ο Πιάνο είχε υποβάλει την πρότασή του τον Σεπτέμβριο. Το βράδυ της Τρίτης το σχέδιό του ενεκρίθη από τις αρχές της πόλης όπου ο ίδιος γεννήθηκε το 1937. Ο Πιάνο είχε να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό του άλλου διάσημου ευρωπαίου αρχιτέκτονα, του Σαντιάγκο Καλατράβα (εδώ), αλλά τελικά αναδείχθηκε νικητής και ανέλαβε το έργο, προϋπολογισμού 202 εκατ. ευρώ.

Είχε πει τότε, όπως αναφέρει το AFP, ότι το νέο έργο «θα κρατήσει 1.000 χρόνια και θα είναι χτισμένο από ατσάλι». Ο Πιάνο είχε προσθέσει ότι η γέφυρα «θα έχει τα στοιχεία του σχεδίου μιας βάρκας, γιατί αυτό είναι κάτι που χαρακτηρίζει τη Γένοβα».

Ο Πιάνο μεταξύ άλλων έχει σχεδιάσει το Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι, το νέο δικαστικό Μέγαρο της γαλλικής πρωτεύουσας, αλλά και το Κέντρο Πολιτισμού «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος» στο Φάληρο.

Ελικόπτερο της ιταλικής Πυροσβεστικής στη γέφυρα  Μοράντι δύο ημέρες μετά την τραγωδία (REUTERS/Stefano Rellandini/File Photo)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...