343
Επάνω, ο Ρέντσο Πιάνο και η γέφυρά του. Κάτω η πρόταση του Σαντιάγο Καλατράβα | Reuters

Μπρα-ντε-φερ για τη νέα γέφυρα της Γένοβας: Πιάνο ή Καλατράβα;

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2018, 17:08
Επάνω, ο Ρέντσο Πιάνο και η γέφυρά του. Κάτω η πρόταση του Σαντιάγο Καλατράβα
|Reuters

Μπρα-ντε-φερ για τη νέα γέφυρα της Γένοβας: Πιάνο ή Καλατράβα;

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2018, 17:08

Στην τελική ευθεία έχει μπει η διαδικασία ανάθεσης της κατασκευής της νέας γέφυρας Μοράντι στη Γένοβα, με δυο υποψηφίους να ξιφουλκούν για αυτήν.

Και τι υποψηφίους: δυο εκ των διασημότερων αρχιτεκτόνων του κόσμου, τον Ιταλό Ρέντσο Πιάνο και τον Ισπανό Σαντιάγο Καλατράβα, οι οποίοι εκπροσωπούν με τα σχέδια τους δυο διαφορετικές εταιρείες.

Το οικονομικό κονσόρτιουμ των Fincantieri/Salini Impregilo/Italferr διαθέτει στις τάξεις του τον – γέννημα θρέμμα Γενοβέζο – Πιάνο, ενώ η Cimolai υπέβαλε την πρότασή της με σχέδια του Καλατράβα, με τις δυο εταιρείες να περιμένουν το πολυπόθητο «ναι» στις 3 Δεκεμβρίου.

Όπως μάλιστα σημειώνει η ιταλική εφημερίδα Repubblica, «αμφότερες οι προτάσεις βασίζονται στο ίδιο υλικό, το ατσάλι, διαθέτουν τον ίδιο προϋπολογισμό (κοντά στα 200 εκατ. ευρώ) και παρόμοιο χρόνο παράδοσης, τους 13-14 μήνες».

Η διαφορά τους έγκειται στο τελικό σχέδιο, με τον Πιάνο να προτείνει μια επιμήκη γέφυρα με πυλώνες στήριξης και τον Καλατράβα μια με πιο στρογγυλές γραμμές που θα στηρίζεται σε καλώδια.

Η γέφυρα που οραματίζεται ο Πιάνο – γνωστός για τον σχεδιασμό κτιρίων όπως το Shard στο Λονδίνο, το Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι, την έδρα των «Νew York Times και, φυσικά το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος στο Φάληρο – διαθέτει πυλώνες στήριξης που θα μοιάζουν με την πλώρη ενός πλοίου και θα συγκρατούν όλο το βάρος της εσωτερικά και 43 κολόνες φωτισμού εν είδει «μνημείου» (ένας για κάθε άνθρωπο που έχασε τη ζωή του στο δυστύχημα της 14ης Αυγούστου).

Το σχέδιο αυτό αποτελεί για τον ίδιο τον Πιάνο «μια τυπική γενοβέζικη εικόνα», έτσι όπως έχουν σχεδιαστεί όλα πάνω στο χαρτί: ο χείμαρρος Πολτσεβέρα, οι σιδηροτροχιές, τα σπίτια, «ό,τι απαιτείται προκειμένου να χτιστεί μια όμορφη και ασφαλής γέφυρα η οποία θα προσφέρει την αναγέννηση και τη λύτρωση στη πληγείσα πόλη», όπως είπε.

Αντιθέτως, ο Καλατράβα, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «επιθυμεί μια τολμηρότερη λύση, επιθυμώντας να προσδώσει ένα πιο στρογγυλεμένο σχήμα στη νέα γέφυρα, με τα καλώδια στήριξης να θυμίζουν ναυτικά δίχτυα».

Είναι άγνωστο ποιο από τα δυο σχέδια θα επιλεγεί – Κυριακή… κοντή γιορτή πάντως, με τον δήμαρχο της πόλης Μάρκο Μπούκι να είναι αυτός που θα λάβει την τελική απόφαση μέσα στο Σαββατοκύριακο που μας έρχεται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...