359
Ο ιταλός σκηνοθέτης Τζουζέπε Τορνατόρε μπροστά από τη σορό του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι | EPA/MASSIMO PERCOSSI

Σε λαϊκό προσκύνημα στη Ρώμη η σορός του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2018, 16:26
Ο ιταλός σκηνοθέτης Τζουζέπε Τορνατόρε μπροστά από τη σορό του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι
|EPA/MASSIMO PERCOSSI

Σε λαϊκό προσκύνημα στη Ρώμη η σορός του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2018, 16:26

Η σορός του κορυφαίου σκηνοθέτη Μπερνάρντο Μπερτολούτσι τοποθετήθηκε σε ένα ανοιχτό φέρετρο και βρίσκεται στη Ρώμη, σε μία αίθουσα ναού, στο Καπιτώλιο. Συνάδελφοί του, ηθοποιοί που αναδείχθηκαν μέσα από τις ταινίες του, αλλά και όλοι όσοι αγάπησαν το σπουδαίο έργο του στη μεγάλη οθόνη, άφησαν λίγα λουλούδια στη μνήμη του.

Ο Μπερτολούτσι έφυγε εχθές από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών, μετά από σκληρή και πολυετή μάχη με τον καρκίνο.

Μία γυναίκα γονατίζει μπροστά από το φέρετρο με τη σορό του Μπερτολούτσι (EPA/MASSIMO PERCOSSI)

Το ιταλικά Μέσα μεταδίδουν πως όσο η ώρα περνά όλο και περισσότερος κόσμος συγκινημένος και με λουλούδια στα χέρια προσέρχεται για να πει «αντίο» στον σκηνοθέτη που λάτρεψε ολόκληρη η χώρα, ενώ η φήμη του ξεπέρασε τα σύνορα της Ιταλίας και έγινε παγκόσμια.

Συγκινητικό ήταν το «αντίο» από τον διευθυντή φωτογραφίας Βιτόριο Στοράρο, τον συμπατριώτη του και επί σειρά ετών συνεργάτη του στην κινηματογραφική του πορεία, ο οποίος δήλωσε ότι ο Μπερτολούτσι δεν ήταν μόνο συνεργάτης, αλλά αδελφός και δάσκαλος.

Αριστερά, με το ασπρόμαυρο παλτό, η ηθοποιός Στεφανία Σαντρέλι, η οποία αναδείχτηκε μέσα από την ταινία του Μπερτολούτσι «Ο Κομφορμίστας», λέει το δικό της αντίο στον μεγάλο σκηνοθέτη (EPA/MASSIMO PERCOSSI)

Εκατοντάδες φίλοι και προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού, αλλά και πρωταγωνιστές των ταινιών του, πέρασαν για να αποχαιρετήσουν τον δημιουργό των αριστουργημάτων  «Τελευταίο τανγκό στο Παρίσι» και «Ο τελευταίος αυτοκράτορας».

Ο ιταλός σκηνοθέτης Τζουζέπε Τορνατόρε (όρθιος στα αριστερά) και δίπλα του, στο αναπηρικό αμαξίδιο, ο σκηνοθέτης Φραντσέσκο Μασέλι (EPA/MASSIMO PERCOSSI)

Η σορός του είναι τοποθετημένη σε ένα απλό ανοιχτό φέρετρο. Οι ανταποκριτές τονίζουν πως δεν υπάρχουν καθόλου θρησκευτικά σύμβολα στην αίθουσα. Κάτι τέτοιο θα ήταν άλλωστε μεγάλη ασυνέπεια απέναντι στον δημιουργό που δήλωνε άθεος και μαρξιστής, και μέχρι το τέλος στήριζε με πάθος τις αρχές του κομμουνισμού.

Η κηδεία, η οποία θα διεξαχθεί ιδιωτικά και δεν θα είναι θρησκευτική, κατόπιν αιτήματος της οικογένειας, θα ενταχθεί στην μεγάλη τελετή η οποία θα είναι ανοιχτή για το κοινό και θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018 στο επιβλητικό Θέατρο Αρτζεντίνα, στο κέντρο της Ρώμης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...