731
Οι διοργανωτές του Συμποσίου είχαν φροντίσει να προσθέσουν πινελιές μουσικής και εικόνας που έκαναν τη διαφορά. Καλλιτεχνική υφή στο Συμπόσιο έδωσαν και τα μέλη της παιδικής χορωδίας «Πόρτας Ανοιχτή»ς |

Πόρτα Ανοιχτή για όλα τα ευάλωτα παιδιά

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2018, 09:30
Οι διοργανωτές του Συμποσίου είχαν φροντίσει να προσθέσουν πινελιές μουσικής και εικόνας που έκαναν τη διαφορά. Καλλιτεχνική υφή στο Συμπόσιο έδωσαν και τα μέλη της παιδικής χορωδίας «Πόρτας Ανοιχτή»ς
|

Πόρτα Ανοιχτή για όλα τα ευάλωτα παιδιά

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2018, 09:30

Η Δάφνη Οικονόμου – «ψυχή» της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών / Πόρτα Ανοιχτή επί 46 χρόνια, αεικίνητη, ακούραστη, ήταν περήφανη το Σάββατο για τη θερμή ανταπόκριση που έτυχε το Διεθνές Συμπόσιο, υπό τον τίτλο «Το Ευάλωτο Παιδί». Το ισόγειο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών ήταν κατάμεστο, έδειχνε από την πρώτη μέρα άλλωστε, ότι θα το αγκαλιάσουν ειδήμονες και απλοί πολίτες. Και το έκαναν, ο κόσμος ήταν πολύς, ακόμη και γονείς παρέα με μικρά παιδιά.

Το βλέμμα του επισκέπτη στην είσοδο τραβούσε η έκθεση φωτογραφίας που είχε στηθεί, με στιγμιότυπα από τη ζωή παιδιών, από την Ελλάδα του μεσοπολέμου μέχρι και σημερα. Εμβληματικές, οι φωτογραφίες που το Μουσείο Μπενάκη επέλεξε να παραχωρήσει από τη συλλογή του στο Συμπόσιο, σταχυολογημένες από το έργο της Βούλας Παπαϊωάννου. Την επιμέλεια της έκθεσης συνολικά, υπέγραφε η κριτικός τέχνης Έφη Ανδρεάδη.

Η αυλαία, για τους 230 έλληνες και ξένους συμμετέχοντες, άνοιξε την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου στο ισόγειο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Η αυλαία, για τους 230 Έλληνες και ξένους συμμετέχοντες, άνοιξε την Παρασκευή. “Μην πηγαίνεις στα πεπατημένα. Πήγαινε στα πιο απάτητα μέρη και χάραξε εσύ το μονοπάτι», ήταν το μότο της πρώτης ενότητας του Συμποσίου. Η Μυρτώ Νίλσεν, ψυχοθεραπεύτρια – συγγραφέας, φώτισε με τη μεγάλη εμπειρία της το σκηνικό της ευάλωτης οικογένειας, τα δυναμικά εντός της, τους περίπλοκους ρόλους, τη σημασία της για το εκάστοτε παιδί. Η Λουκία Μουσούρου, ομότιμη καθηγήτρια Κοινωνιολογίας, «άνοιξε» τον προβολέα, εστιάζοντας στην Κοινωνία, θέτοντας το ερώτημα «Φίλος ή Εχθρός;».

Κάθε γονιός ευάλωτου παιδιού μπορούσε να πάρει απαντήσεις, να αντλήσει ανακούφιση και παρηγοριά μέσα από τη γνώση, όταν στο μικροσκόπιο μπήκαν αργότερα καθημερινές συμπεριφορές, προβλήματα που ταλανίζουν οικογένειες ολόκληρες – «Το παιδί που φοβάται και το παιδί που φοβίζει», «Ο μαθητής που δεν τα καταφέρνει», «Ένας έφηβος ψάχνει τον δρόμο του».

Η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά ήταν παρούσα για να αναδείξει τα προβλήματα του παιδιού πρόσφυγα ή μετανάστη, ενώ η Θάλεια Δραγώνα, καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας στο ΕΚΠΑ μίλησε για «Το παιδί που διαφέρει» και το τίμημα αυτής της διαφορετικότητας.

Οι διοργανωτές είχαν φροντίσει να προσθέσουν πινελιές μουσικής και εικόνας που έκαναν τη διαφορά. Καλλιτεχνική υφή στο Συμπόσιο έδωσαν τα μέλη των παιδικών χορωδιών της Πόρτας Ανοιχτής και της Polyphonica, αλλά και η Μαριάννα Οικονόμου, σκηνοθέτης, με την ταινία της «The longest run» και ο Pedro Solis Garcia, με το φιλμ «Cuerdas – Το κορδόνι», βραβευμενες δημιουργιες αμφοτερες, που δεν άφησαν ασυγκίνητο κανέναν.

Η Δάφνη Οικονόμου, «ψυχή» της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών / Πόρτα Ανοιχτή επί 46 χρόνια, στο βήμα του συμποσίου

Με τον Καρλ Γιουνγκ να θυμίζει ότι «και η πιο ευτυχισμένη ζωή έχει τις σκοτεινές της πτυχές», το Συμπόσιο έφερε το Σάββατο στο προσκήνιο «Το κακοποιημένο παιδί», «Το φυλακισμένο παιδί» αλλά και «Το παιδί με αναπηρία» – πώς θα μπορούσε να λείπει από μια διοργάνωση της «Πόρτας Ανοιχτής» μια τέτοια θεματική; -, με τον John Coughlan, πρόεδρο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εγκεφαλικής Παράλυσης (ICPS) να προσεγγίζει παραδειγματικά την ευαίσθητη αυτή αλήθεια.

Δεν υπάρχει όμως μόνο η πραγματική ζωή, υπάρχει και η Τέχνη με τα ευάλωτα παιδιά της. Την οντότητα τους περιέγραψε η Τερέζα Πεσμαζόγλου, φιλόλογος – συγγραφέας, ενώ την ανάγκη τους για παιχνίδι και ομορφιά, ανέδειξαν η Vardit Kindler, εργοθεραπεύτρια – παιγνιοθεραπεύτρια, και η Mary Raftopoulos, ψυχολόγος – παιγνιοθεραπεύτρια, αντιστοίχως.

Το Συμπόσιο έκλεισε η ίδια η Δάφνη Οικονόμου, με την ομιλία της με θέμα «Η ανάγκη για τέχνη». Όπως άλλωστε έχει πει ο Πλάτων, «η πιο αποτελεσματική εκπαίδευση για ένα παιδί είναι να παίζει ανάμεσα σε ωραία πράγματα».

Η ταυτότητα της Εταιρείας

Η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών/Πόρτα Ανοιχτή, ειδικώς αναγνωρισμένο φιλανθρωπικό σωματείο, ιδρύθηκε το 1972 με σκοπό την ανάπτυξη της πρόνοιας για ανθρώπους που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση στην Ελλάδα. Στο Πρότυπο Κέντρο «Πόρτα Ανοιχτή» προσφέρεται καθημερινά και δωρεάν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και προγραμμάτων για την εκπαίδευση, αποκατάσταση, ψυχαγωγία και κοινωνική ένταξη πάνω από 240 παιδιών, εφήβων και ενηλίκων.

Ως πρωτοπόρος στον τομέα της εγκεφαλικής παράλυσης, η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών/Πόρτα Ανοιχτή αποβλέπει στην άρση των φραγμών που δημιουργούν η άγνοια και η προκατάληψη, στη στήριξη γονέων και οικογενειών, στην μετεκπαίδευση στελεχών, στην ενημέρωση της κοινής γνώμης και στην ενθάρρυνση της επιστημονικής έρευνας, ιδιαίτερα στον τομέα της πρόληψης.

Η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών/Πόρτα Ανοιχτή έχει τιμηθεί δύο φορές από την Ακαδημία Αθηνών «δια το πολλαπλώς κοινωφελές έργον της» και έχει λάβει πολλές ακόμα ελληνικές και διεθνείς διακρίσεις. Είναι Οργανωτικό Μέλος για την Ελλάδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εγκεφαλικής Παράλυσης (ICPS) και μέλος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...