571
Ουκρανοί βάλλουν κατά ρωσικών θέσων με σοβιετικής κατασκευής εκτοξευτή πυραύλων BM-21 Grad – στιγμιότυπο της 7ης Φεβρουαρίου από το Ντονέτσκ | REUTERS/Marko Djurica

Ρωσικά πλήγματα στο Ντονμπάς δείχνουν ότι επίκειται η επίθεση

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2023, 16:06
Ουκρανοί βάλλουν κατά ρωσικών θέσων με σοβιετικής κατασκευής εκτοξευτή πυραύλων BM-21 Grad – στιγμιότυπο της 7ης Φεβρουαρίου από το Ντονέτσκ
|REUTERS/Marko Djurica

Ρωσικά πλήγματα στο Ντονμπάς δείχνουν ότι επίκειται η επίθεση

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2023, 16:06

Με πληροφορίες από το Κίεβο, οι New York Times έγραψαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις απαρτίζονται πλέον από «αμέτρητους νεοσυλλέκτους και πρώην καταδίκους της ομάδας Wagner» και ότι επιχειρούν στο Ντονμπάς. «Επιτέθηκαν σε δεκάδες ουκρανικές θέσεις σε όλο το ανατολικό μέτωπο, όπως δήλωσε ο ουκρανικός στρατός την περασμένη Δευτέρα», μάλιστα «το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι Ρώσοι έβαλαν εναντίον δύο δωδεκάδων πόλεων και χωριών, γύρω από το Μπαχμούτ, την ερειπωμένη πόλη που έχει γίνει το επίκεντρο της εκστρατείας της Μόσχας για την κατάληψη όλης της ανατολικής Ουκρανίας».

Κατά τους ουκρανούς επιτελείς, το κοκτέιλ «νεοσυλλέκτων και καταδίκων» δεν πέτυχε και σπουδαία πράγματα επειδή «υπήρξε πλήρης έλλειψη συντονισμού». Οι ΝΥΤ, πάντως, σημείωσαν ότι στόχος των Ρώσων «ήταν ευάλωτα σημεία στις ουκρανικές αμυντικές γραμμές», κάτι που είχε ως αποτέλεσμα «την ενίσχυση των ουκρανικών δυνάμεων ώστε να αντιμετωπιστεί η απειλή». Η εκτίμηση του νεοϋορκέζικου Μέσου είναι ότι «καμία πλευρά δεν έχει επιτύχει σημαντικά εδαφικά κέρδη εδώ και μήνες», έτσι «το ανατολικό μέτωπο, εκτεινόμενο σε περίπου 220 χιλιόμετρα, παραμένει το ίδιο».

Με βάση αυτές τις επιθέσεις των Ρώσων, εικάζεται ότι είναι αναμενόμενη η μεγάλης κλίμακας επίθεσή τους, αν και ομολογείται ότι «παραμένει ασαφές το πού και πότε» θα εκδηλωθεί. Αυτό για το οποίο οι ΝΥΤ φαίνεται πως είναι σίγουροι αφορά τα, επίσης εικαζόμενα, πυρηνικά πλήγματα. «Μειώνονται οι πυρηνικοί φόβοι» έγραψαν, βασιζόμενοι στους «αμερικανούς υπευθύνους χάραξης πολιτικής» και στους «αναλυτές πληροφοριών». Κρατάνε, βέβαια, και μια πισινή: «Αυτή η απειλή θα μπορούσε να επανεμφανιστεί».

Από πλευράς τους, οι ουκρανοί κυβερνητικοί λένε ότι η Ρωσία «είναι αποφασισμένη να σπάσει τις ουκρανικές αμυντικές γραμμές πριν από την επέτειο της εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου». Οι ΝΥΤ έδωσαν και έναν χάρτη πεδίου: «Στο βόρειο σημείο του μετώπου βρίσκεται η ρωσοκρατούμενη πόλη Κρεμίνα. Πέριξ αυτής διεξάγονται βαριές μάχες. Στο κέντρο του μετώπου βρίσκεται το Μπαχμούτ, όπου σημειώθηκε η πιο παρατεταμένη και αιματηρή μάχη του πολέμου. Η Ρωσία έχει σημειώσει μικρή πρόοδο χρησιμοποιώντας άνευ προηγουμένου δύναμη όπως λέει η ουκρανική Εθνοφρουρά.

”Οι πεζικάριοι των κατακτητών προχωρούν σε αναγνώριση μέσω μάχης, μετά αρχίζει ένα τεράστιο μπαράζ από το Πυροβολικό τους και κατόπιν η επίθεση του Πεζικού επαναλαμβάνεται. Οι επιτυχίες των Ρώσων είναι μικρές κατά την προέλαση, οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούσαν να ελέγχουν τον αυτοκινητόδρομο μέσω του οποίου οι  προμήθειες καταφθάνουν στην πόλη”. Στο νότιο άκρο του μετώπου, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι ρωσικές επιθέσεις αποκρούστηκαν, αν και θεωρούν πιθανή την ανασύνταξη των ρωσικών δυνάμεων».

Κεντρικά, από το Κίεβο, η κυβέρνηση επιμένει στη γραμμή του ανυποχώρηυτου αγώνα: «Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε το βράδυ της περασμένης Κυριακής ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι αποφασισμένες να εκδικηθούν τις αποτυχίες τους κατά τον πρώτο χρόνο του πολέμου και πιθανολόγησε ότι οι σκληρές μάχες που μαίνονται στο μέτωπο πιθανότατα θα ενταθούν. Το είπε επιγραμματικά: ”Δεν έχουμε άλλη εναλλακτική από το να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και να κερδίσουμε”».

Κινητικότητα Λαβρόφ στην Αφρική

Με σκοπό να ενισχύσει την υποστήριξη της Ρωσίας σε άλλες περιοχές, πολύ μακριά από το ουκρανικό μέτωπο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα το τρίτο μέσα στο εξάμηνο ταξίδι του στην Αφρική. Πήγε στο Μάλι «για να ενισχύσει τους διακρατικούς δεσμούς σε επίπεδο ασφαλείας, δηλαδή πήγε σε μία χώρα που η Ρωσία έχει ήδη προμηθεύσει με στρατιωτικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και εκατοντάδες στρατιωτικούς συμβούλους». Οι ΝΥΤ ανέφεραν ότι «οι Δυτικοί φρονούν πως οι ρώσοι απεσταλμένοι εκεί ανήκουν στην ομάδα μισθοφόρων Wagner». Προτού μεταβεί στο Μάλι ο Λαβρόφ είχε επισκεφθεόι το Ιράκ, ενώ το TASS μετέδωσε ότι στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται και ταξίδια στο Σουδάν και στη Μαυριτανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...