185
Ο Φίλιπο Γκράντι, επίτροπος του ΟΗΕ αρμόδιος για τους πρόσφυγες, σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Χάρκοβο | REUTERS/Sofiia Gatilova

ΟΗΕ: 13,3 εκατομμύρια Ουκρανοί είναι πρόσφυγες

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2023, 13:40
Ο Φίλιπο Γκράντι, επίτροπος του ΟΗΕ αρμόδιος για τους πρόσφυγες, σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Χάρκοβο
|REUTERS/Sofiia Gatilova

ΟΗΕ: 13,3 εκατομμύρια Ουκρανοί είναι πρόσφυγες

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2023, 13:40

Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδιος για τον συντονισμό όσον αφορά τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, δήλωσε πως από το ξέσπασμα της ένοπλης σύρραξης στην Ουκρανία, πριν από σχεδόν έναν χρόνο, έχουν εγκαταλείψει τη χώρα σχεδόν οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι και άλλοι 5,3 εκατ. έχουν εκτοπιστεί εντός της ουκρανικής επικράτειας.

Παρεμβαίνοντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας που συνεδρίασε στη Νέα Υόρκη, ο Γκρίφιθς τόνισε ακόμη πως 17,6 εκατομμύρια πολίτες της Ουκρανίας, περίπου το 40% του πληθυσμού, χρειάζονται άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια.

Το κορυφαίο στέλεχος των Ηνωμένων Εθνών διευκρίνισε πως θα παρουσιάσει το σχέδιο για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας το 2023 στην Ουκρανία, που υπολογίζει ότι θα έχει κόστος 3,9 δισεκ. δολαρίων, εντός του μήνα, στη Γενεύη.

Η σύρραξη «δεν υπάρχει καμία ένδειξη» πως οδεύει σε αποκλιμάκωση, τόνισε.

Σύμφωνα με τον Γκρίφιθς, τουλάχιστον 7.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί αφότου εισέβαλε στην Ουκρανία ο ρωσικός στρατός, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, με βάση στοιχεία που έχουν επαληθευτεί από τον ΟΗΕ. Ομως, «ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων είναι αναμφίβολα υψηλότερος», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News