441
Ο Σεργκέι Σοιγκού, δεξιά, σε σύσκεψη στο Κρεμλίνο στις 27 Φεβερουαρίου. Δίπλα του ο Α/ΓΕΕΘΑ Βαλέρι Γκερασίμοφ | Sputnik/Aleksey Nikolskyi/Kremlin via REUTERS

Πού εξαφανίστηκε ο ρώσος υπουργός Αμυνας; Εχει «καρδιολογικά προβλήματα»;

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2022, 19:29
Ο Σεργκέι Σοιγκού, δεξιά, σε σύσκεψη στο Κρεμλίνο στις 27 Φεβερουαρίου. Δίπλα του ο Α/ΓΕΕΘΑ Βαλέρι Γκερασίμοφ
|Sputnik/Aleksey Nikolskyi/Kremlin via REUTERS

Πού εξαφανίστηκε ο ρώσος υπουργός Αμυνας; Εχει «καρδιολογικά προβλήματα»;

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2022, 19:29

Εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες ο καθ’ ύλην αρμόδιος για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, έχει εξαφανιστεί από το προσκήνιο.

Η Daily Mail αναφέρει ότι εδώ και 12 ημέρες ο Σοϊγκού δεν έχει εμφανιστεί στα τηλεοπτικά ρεπορτάζ (που παίζουν πλάνα αρχείου) και δεν υπάρχουν νεότερες φωτογραφίες του. Πληροφορίες τον θέλουν μάλιστα να έχει «προβλήματα με την καρδιά του».

Μια αναφορά στον Σοϊγκού, συνεχίζει η βρετανική εφημερίδα, έγινε στις 18 Μαρτίου στον ιστότοπο του Κρεμλίνου. Ο πρόεδρος είχε συζητήσει για την πορεία της «ειδικής επιχείρησης» (όπως αποκαλείται επίσημα η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία) με τους στενούς του συνεργάτες. Δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες ή βίντεο. Την ίδια ημέρας τηλεοπτικό ρεπορτάζ τον έφερε να δίνει βραβεία, αλλά οι φωτογραφίες που το συνόδευαν ήταν πάλι από το αρχείο.

Η μυστηριώδης απουσία του υπουργού έρχεται παράλληλα με αποκαλύψεις για ένα κυνήγι μαγισσών στον πιο στενό κύκλο του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο ρώσος ηγέτης φέρεται να είναι όλο και πιο προσεκτικός με τους στενούς συνεργάτες του από τη στιγμή που πολεμικά σχέδια του Κρεμλίνου έφτασαν στα χέρια των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Ενα από τα πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν υποψίες είναι ο ίδιος ο Σοϊγκού.

Η απρόσεκτη (;) κόρη

Οι εμφανίσεις του υπουργού είχαν εξάλλου περιοριστεί αφότου η μικρότερη κόρη του, Ξένια, είχε ποζάρει στο φακό ντυμένη στα κίτρινα, κρατώντας το μωρό της το οποίο φορούσε γαλάζιο ρούχο. Ενας συνδυασμός μάλλον «εκρηκτικός» για το Κρεμλίνο καθώς παρέπεμπε στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας.

Η απουσία του Σοϊγκού γίνεται πιο αισθητή τη στιγμή που η πολεμική επιχείρηση δεν εξελίσσεται όπως θα ήθελε η Ρωσία.

Η Daily Mail αναφέρει ότι ο ρώσος πρόεδρος αναζητεί τους ενόχους πίσω από την καθηλωμένη εισβολή. Είναι δε εξοργισμένος για τη διαρροή των απόρρητων σχεδίων που βέβαια, δια των δυτικών, έφτασαν στα χέρια του Κιέβου. Αυτή η διαρροή φέρεται να σχετίζεται με τον θάνατο πέντε ανώτατων αξιωματικών μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα πολέμου στην Ουκρανία – ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός, αναλογικά πολύ μεγαλύτερος από τους θανάτους των αμερικανών ανώτατων αξιωματικών στα 20 χρόνια του πολέμου στο Αφγανιστάν.

Την οργή του προέδρου εισέπραξαν ο επίσης στενός του συνεργάτης Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ, επικεφαλής της FSB (υπηρεσίας που διαδέχτηκε την KGB), ο Α/ΓΕΕΘΑ Βαλέρι Γκερασίμοφ και ο υπαρχηγός του ΓΕΕΘΑ Ιγκόρ Κοστιούκοφ, όπως και ο επικεφαλής της SVR (υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπείας), Σεργκέι Ναρίσκιν.

Αυτό που απασχολεί ιδιαιτέρως, όμως, τον Πούτιν είναι οι απώλειες στρατιωτικού υλικού, για τις οποίες ρίχνει ευθύνες στον Γκερασίμοφ. Εχουμε δει παρατημένα στις λάσπες φορτηγά, άρματα μάχης, αντιαεροπορικά και πάσης φύσεως οχήματα τα οποία, από μια πρώτη ματιά, δείχνουν άθικτα και λειτουργικά. Οι ελλείψεις σε καύσιμα και, γενικότερα, τα προβλήματα στον τομέα της επιμελητείας έχουν επισημανθεί από πολλούς αναλυτές, από τις πρώτες μέρες της εισβολής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...